DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

Het virus zal de krant vermoedelijk minder beheersen dan in de lentedagen

null Beeld

Moeten we nu weer dezelfde verhalen gaan vertellen als dit voorjaar? Over overvolle ic’s, dramatische sterfgevallen en de vraag hoe radicaal de lockdown moet zijn? Op de redactie heerste deze week een Groundhog Day-stemming, het gevoel dat de geschiedenis zich letterlijk herhaalt. Dat is voor journalisten die het liefst op zoek gaan naar nieuwe verhalen, geen fijn gevoel.

Eind vorige week waren er nog hoopvolle signalen; voorlopig was het echt niet zo erg als dit voorjaar. Vanaf begin deze week ging onze hoofdstatisticus Xander van Uffelen steeds somberder kijken tijdens de ochtendvergadering. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verdubbelt iets minder snel, maar de groei is wederom exponentieel, wat het moeilijk maakt het virus nog te beteugelen zonder radicale maatregelen.

We waren net begonnen het vizier weer te richten op andere zaken, zoals het institutioneel racisme, de energietransitie, het vluchtelingenbeleid, de opstand in Belarus, maar nu vreet het virus weer het grootste deel van onze aandacht op. De coronadesk van de wetenschapsredactie wordt weer op oorlogssterkte gebracht, verslaggevers spoeden zich naar de ziekenhuizen en de Haagse redactie kijkt continu met argusogen naar premier Rutte en het OMT. 

Bill Murray in de film Groundhog Day. Op de redactie heerste deze week een Groundhog Day-stemming, het gevoel dat de geschiedenis zich letterlijk herhaalt. Beeld ANP Kippa
Bill Murray in de film Groundhog Day. Op de redactie heerste deze week een Groundhog Day-stemming, het gevoel dat de geschiedenis zich letterlijk herhaalt.Beeld ANP Kippa

Toch hoeft de redactie niet bang te zijn voor herhaling. Het grote verschil met de eerste golf is dat we inmiddels veel wijzer zijn geworden. Onze verslaggeving zal zich vooral richten op de vraag: wat is er anders dan de vorige keer? Kunnen we een drama afwenden doordat we sindsdien veel hebben geleerd?  

Daarom zal het virus de krant vermoedelijk minder beheersen dan in de lentedagen. Deze week bijvoorbeeld openden we de krant met de aanstaande verkiezingscampagne, de vluchtelingencrisis, de schatkist, de windmolens en slechts één keer met het virus. 

Om te voorkomen dat we in een diepe somberheid wegzinken, zullen we op zoek blijven gaan naar hoopvolle ontwikkelingen. Het lastige van het verslaan van het virus blijft echter dat goed nieuws snel in zijn tegendeel omkeert. Als wij, of anderen, hoopvol nieuws naar buiten brengen, over dalende besmettingscijfers of een vaccin dat in aantocht is, dan kan een deel van de bevolking daar een vrijbrief in zien om zich niet meer aan de 1,5 meter te houden, waarna het aantal infecties snel weer oploopt. Het is dus vooral zaak om continu te zoeken naar de ideale balans.

Meer over