ColumnBert Wagendorp

Het toneelstuk over Trump en Kim is van belang, maar het theater waar het wordt opgevoerd ook

null Beeld

Volgende week dinsdag ontmoeten de presidenten Donald Trump (VS) en Kim Jong-un (NK) elkaar in Singapore. Om precies te zijn: op het schiereiland Sentosa (‘Vrede en Rust’), voor de kust van de stadstaat. Daar ligt Hotel Capella, gebouwd in 2009 en ontworpen door de vermaarde Britse architect Norman Foster, in een mix van moderne en koloniale stijl. Ingewijden verwachten dat de gesprekken zullen plaatsvinden in de Colonial Manor, een villa van 436 vierkante meter op het parkachtige terrein rond het hotel (5.000 bomen).

Doet de plek waar Trump en Kim elkaar ontmoeten ertoe? Doen allerlei details ertoe? In feite niet. Het belangrijkste onderwerp, de ontmanteling van Kims kernwapenprogramma, laat zich in principe op elke plek bespreken, eventueel zelfs via Skype vanuit Trumps slaapkamer. Maar toch is Sentosa een zoekwoordhit op Google en zal Capella volgende week dinsdag uitgroeien tot het beroemdste hotel ter wereld – niet van alle tijden, maar in elk geval wel van volgende week dinsdag en woensdag.

Het toneelstuk is van belang, maar het theater waar het wordt opgevoerd ook. Dat is terecht; hadden Trump en Kim elkaar op een geheime locatie getroffen, dan had dat afbreuk gedaan aan de waarde van de ontmoeting. Tijd (dinsdagochtend 09.00 uur local time), plaats en details doen ertoe. Ze maken een gebeurtenis echt, ze kleuren haar. (Sentosa is een oud piratennest dat merkwaardig genoeg ‘De Dood van Achteren’ heette.)

Vaak gaan akkoorden heten naar de plaats waar ze zijn bereikt (Verdrag van Maastricht, Vrede van Münster, Pact van Dokkum) en dat legt de betreffende plaatsen geen windeieren – van een goed verdrag kun je eeuwen plezier hebben. Daarbij geldt: hoe exacter hoe beter. Dus liever het Verdrag van Sentosa dan het Akkoord van Singapore. Nog beter: ‘de Capella-overeenkomst’; de Colonial Manor Treaty zou de wereldvrede pas écht dichterbij brengen.

Jammer dat de onderhandelingen niet plaatsvinden in het beroemdste hotel van Singapore, het Raffles. In dat geval was het zeker de Rafflesvrede geworden en zou onze V een prachtverhaal hebben gewijd aan de Singapore Sling, de cocktail van het Raffles. Het Raffles Hotel had voor details op hoog niveau gezorgd. Een van de eerste gasten was de Britse schrijver Kipling, van wie vaak de eerste zin van The Ballad of East and West wordt aangehaald – bijvoorbeeld bij onderhandelingen tussen Oost en West – : Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet.

Maar het Raffles is helaas gesloten wegens renovatie.

Na de onderhandelingen zal Trump zijn intrek nemen in het Shangri-La (nóg luxer). Kim Jong-un gaat naar het Fullerton. Dat kan hij zelf niet betalen (6.000 dollar per nacht) en daarom doet Singapore dat. Het vermoeden bestaat dat Kim niet eens een vliegtuig heeft dat in één keer van Pyongyang naar Singapore kan vliegen. Wel raketten, maar die hebben geen zitplaatsen. Wat ik had gemist: Kim Jong-un spreekt Koreaans met een Zwitsers accent. De top wordt bewaakt door Nepalese gurkha’s, de beste vechters ter wereld. De gurkha’s, wist de South China Morning Post te melden, gaan elke avond om halfelf naar bed.

Er is een groot verhaal: Donald Trump die Kim Jong-un kernwapenvrij wil maken. Lukt dat, dan zal dat grote gevolgen hebben voor zijn imago. Van een onberekenbare malloot wordt Trump dan opeens een krachtpatser die ’swerelds grootste schurken op de knieën twittert.

Grote verhalen herken je aan de talloze kleine die eromheen cirkelen, als loodsvisjes rond de walvis.

Meer over