ColumnWilma de Rek

Het smelten van de ijskap bij Groenland is onomkeerbaar. Het is code donkerrood

null Beeld

Begin deze week werd de officieel heetste temperatuur op aarde ooit gemeten: 54,5 graden Celsius. De plaats delict was Death Valley, een woestijn in de Amerikaanse staat Californië. Death Valley heet niet zo omdat iedereen die er binnentreedt gegarandeerd komt te overlijden; de woestijn kreeg zijn naam in 1849 van een immigrante die met een aantal anderen de vallei was overgestoken op zoek naar goud. De helft van de groep kwam om het leven. ‘Goodbye, death valley’, had de vrouw bij het verlaten van de verdoemde woestijn treurig gezegd, terwijl ze nog één keer omkeek – nou ja, zo staat het op Wikipedia, niet kapot checken.

Death Valley is de heetste plek van het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika dus ze zijn er wel wat gewend - maar 54,5 graden Celsius? Als je een stuk varkensprocureur in de oven stopt, een kerntemperatuur aanhoudt van 54,5 graden en het hele spulletje een dag (of twee) laat staan, krijg je pulled pork. Alarmerend en gruwelijk, dat nieuwe record. Maar de president van Amerika maakt zich er niet druk om. Hij was vooral blij dat het hem was gelukt de normen voor de hoeveelheid water die in de VS uit douchekoppen mag komen te versoepelen, waardoor hij zijn haren beter kan wassen.

Dat Donald Trump niet alleen zijn kapsel maar ook zijn kont afspoelt met het klimaat, was bekend. Een half jaar nadat hij president was geworden, kondigde hij aan dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Nu kun je zeggen: de Amerikanen hebben die gek zelf gekozen en toen de mogelijkheid zich voordeed hem te lozen, maakten ze er geen gebruik van - ze zoeken het maar uit. Helaas vormen mannen als Trump niet alleen een gevaar voor hun eigen land maar ook voor de rest van de wereld.

Derhalve is de blik van die wereld deze week hoopvol gericht op de Democratische Conventie in Milwaukee, waar de Democratische Partij Trumps tegenkandidaat Joe Biden en diens running mate Kamala Harris officieel op het schild hijst. Volgens Biden staat ‘de ziel van Amerika’ op het spel.

Was het maar zo. Wat op het spel staat, is de toekomst van de aarde. De riedel is bekend: de bossen verbranden, de zeeën vervuilen, de hulpbronnen raken leeg. Gisteren werd bekend dat het smelten van de ijskap bij Groenland onomkeerbaar is. Het is code donkerrood. Heersers als Trump maken de problemen alleen maar erger. Het is van het grootste belang dat hij ophoepelt en dus moeten de Democraten in november de presidentsverkiezingen winnen. Maar hoe?

Door een nieuwe en glorieuze toekomst te schilderen, schrijft de in Rusland geboren Masha Gessen in het deze zomer verschenen boek Hoe overleef je een autocratie? Door vooral visionaire politiek te bedrijven. In NRC Handelsblad hekelde Gessen Hillary Clinton, die er in 2016 van overtuigd was dat ze om te winnen ‘alleen maar over Trumps incompetentie hoefde te vertellen’.

Veel Democratische kopstukken hebben inmiddels (via een scherm, vanwege corona) hun zegje gedaan. Helaas hadden ze het vooral over Trumps incompetentie. Voormalig first lady Michelle Obama ging hard tegen hem tekeer en drong er bij de Amerikanen op aan ‘te stemmen op Biden alsof ons leven ervan afhangt’. Bernie Sanders vergeleek Trump met de Romeinse keizer Nero: zoals die aan zijn lier stond te plukken terwijl Rome in brand stond, speelt Trump golf. De Democratische Conventie duurt tot donderdag, kopstukken Kamala Harris en Joe Biden sluiten af. Er is nog hoop.

Meer over