De week van de hoofdredacteurVoetnoot en zoekfunctie

Het register als psychogram van Grunberg en de langzame wording van een app

Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok (links) en hoofdredacteur Philippe Remarque Beeld
Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok (links) en hoofdredacteur Philippe Remarque

Dik boekwerk

Deze week kwam de bundeling van alle Voetnoten bij ons binnen. Een boek van 910 bladzijden. Acht jaar geschiedenis in handen, door de altijd verrassende bril van Arnon Grunberg. Mijn voorganger Pieter Broertjes, ­vader van de Voetnoot, schreef het voorwoord. Het nawoord is mijn tafelrede bij de laatste. Ik stuurde een fotootje aan Arnon, die door Canada reist. Hij was in de drukproeven gefascineerd door het register, zei hij, ‘want ik ben een teller’. ‘Gerard Reve komt vaker voor dan Karel van het Reve, terwijl ik meer van Karel houd. Immanuel Kant 7 keer. Maarten Keulemans 11 keer.’

Arnon Grunberg, Alle voetnoten. Beeld Studio V
Arnon Grunberg, Alle voetnoten.Beeld Studio V

Een kwantificatie van zijn obsessies? Rutte, Trump, Wilders en Poetin zo vaak, dat is gerechtvaardigd, vindt Arnon, net als Hitler. ‘Goed, 26 keer Sigmund Freud zegt iets over mijn voorkeur. Maar ook daar verras ik me: 9 keer Louis van Gaal, tegenover slechts 7 keer Michel Houellebecq. Ruud Lubbers toch nog 9 keer, Machiavelli slechts 2 keer. Nietzsche gelukkig 13 keer. (...) Zou ik het nog een keer overdoen, zou ik zeggen meer Arendt en Kant, minder Baudet. Meer tennissers, meer schilders, meer Belgen. Dostojevski staat er nu 8 keer in en dat zou ik zo laten.’ De termenlijst dan? Oorlog komt 680 keer voor, liefde 397, dood 381, moeder 339, God 90, petekind 66, Jood 63, restaurant 50. Als dat geen psychogram is.

Ik kon thuis iemand blij maken met het boek, want mijn dochter liep toevallig stage op de uitgeverij toen dit project voorbijkwam, en moest niet alleen met de hand het register maken, maar ook alle cursiveringen opnieuw aanbrengen omdat die *%$@-Volkskrant de bestanden alleen kaal kon aanleveren. Ze is de eerste ter wereld die alle 2.500 Voetnoten achter elkaar heeft gelezen. Wie zegt dat alleen het corps aan wrede ontgroeningen doet?

Zoekfunctie!

null Beeld

Van tevoren had ik ook niet bedacht dat ik midden in de zomer blij zou worden van de mededeling door de programmeurs dat de meer-knoppen onder secties en de zoekfunctie nu ook in de Android- en iOS-app zitten. Toch gaat het zo bij onze nieuwe site en apps, deze lente gelanceerd. Bekend verhaal: je maakt mooie volledige ontwerpen, maar het kost altijd meer tijd en menskracht dan ingeschat. Gaandeweg moet je pijnlijke beslissingen nemen over functies die naar de categorie ‘na lancering’ worden verschoven, een beetje alsof je moet kiezen welk kind je van de trojka voor de wolven gooit. Er staan nog heel wat kinderen op die lijst, zoals nieuwe artikelvormen en fotogroottes, een beeldslider, digitaal invulbare puzzels, het swipen tussen artikelen. We hebben nog wat om ons op te verheugen, zullen we maar zeggen. Intussen is het wel fijn dat we nu goed functionerende apps hebben.

Probeert u die eens uit als u dat nog niet heeft gedaan. U zult dan zien dat wij de vormgeving onderscheidend hebben gemaakt, met mooie beeldrijke aankondigingen. In de testfase merkten we al dat mensen erg gewend zijn aan de nieuwslijst als navigatieprincipe, dus die kun je niet ongestraft overboord zetten. Dat deden we ook niet volledig, maar er was wel veel minder lijst.

Duizenden mensen hebben inmiddels op de ‘feedback’-knop geklikt (waarvoor dank) en dit was een van de meest voorkomende klachten. De internetredactie spreekt met een deel van die reageerders, want we hebben de wijsheid niet in pacht en verbeteren graag op grond van de wensen van gebruikers. De ‘net binnen’-lijst hebben we nu iets langer gemaakt en zo gefilterd dat er voornamelijk nieuwsverhalen op staan, voor lezers die snel willen scannen. Er zit onder aan de app vanaf het begin ook een knop waardoor je daar meteen belandt. Er volgt nog een beter design van de lijst en een nieuwe naam.

Meer over