ColumnSheila Sitalsing

Het morele kompas was kwijt, heel gek, net lag het hier nog

null Beeld

Een jaar en vijf dagen hebben VVD en CDA het volgehouden om in het provinciebestuur van Noord-Brabant te doen alsof Forum voor Democratie een normale partij is. Met normale opvattingen, normale acties, normale filmpjes, normale internationale politieke vrienden, normale appjes, normale posters, normale verhoudingen, normale leider. Een normale coalitiepartner.

Maar nu, zo schreef de Brabantse afdeling van het CDA donderdagmiddag in een mini-verklaring, is het klaar met de normalisering van Forum voor Democratie: ‘Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.’

Ja, dat laatste was heel gek. Al die tijd was het er. Net lag het hier nog. En nu: kwijt. Zomaar vanzelf. Ze hadden nog onder de tafel gekeken en tussen de kussens van de bank. Foetsie. Iemand had gevraagd welk kompas ze zochten, dat van Forum of dat van henzelf. Moeilijke vraag.

De zin die vóór het zoekgeraakte kompas komt, luidt zo: ‘Het recente vertrek van weer een FvD-Statenlid, Hans Smolders, is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen.’ Dit deed een collega wreed opmerken dat het wonderlijk is dat ze bij het CDA boos zijn omdat er iemand vertrékt uit het gesticht van de lavendelkeizer, maar ik denk dat ze dit zinnetje anders bedoelen. Beter.

Al wordt het geloof in goede bedoelingen op de proef gesteld wanneer je de verklaring van de VVD-collega’s leest. De VVD maakte het eerder die donderdag uit met Forum en gaf, net als het CDA, als reden dat er ‘geen slagvaardig bestuur’ valt te vormen met een duiventil. Drie van de negen FvD-leden in de Provinciale Staten waren al een eigen fractie begonnen na de zoveelste aanwijzing dat het bij de partij niet pluis is. Forum is al geruime tijd niet in staat om de zes overgebleven zetels volledig te vullen. Nu stapt Hans Smolders op. Onbestuurbaarheid. Voorwaar een schande.

Om het met Rutger Kopland te zeggen: alles kunnen ze in Brabant verdragen, verdorrende rechtsstatelijkheid, stervende principes, de drek en smurrie kunnen ze met droge ogen zien stromen, daar zijn ze werkelijk hard in. Maar instabiliteit in het bestuur, weglopers, slap nog, niet slagvaardig, nee. (Alhoewel: ze hebben het zich heus aangetrokken dat er ‘incidenten’ waren bij Forum voor Democratie (CDA), en ‘perikelen’ (VVD) – woorden die suggereren dat Forum in de kern een partij van geschikte lui met geschikte opvattingen was die helaas een paar ongelukjes hebben gehad – daar waren ze werkelijk niet hard in.)

Lichtpunten zijn er altijd, ook in deze zotte affaire. Zo zijn CDA en VVD genezen van de gedachte dat FvD een normale partij is – al weet je nooit hoelang het duurt voordat zo’n inzicht begint te slijten. En zo geeft de VVD toe dat het argument waarmee de Brabantse coalitie verhit werd verdedigd - ‘Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant’ – cynische flauwekul is gebleken. En zo is de kanonnen Emile Roemer (SP) en Marja van Bijsterveld (CDA) verzocht om Brabant een nieuw, fatsoenlijk bestuur te bezorgen – dat komt ongetwijfeld goed.

Wat rest is de verwondering. Dat het CDA er voor de tweede keer deze eeuw in is geslaagd om een fatsoenlijke bestuurderspartij in een onzalig, donkerbruin avontuur te storten. Om pas weer bij zinnen te komen nadat de aardigste en deugdzaamste leden zijn geschoffeerd.

Podcast De kamer van Klok

Werd Sywert van Lienden gedwongen om miljonair te worden met zijn mondkapjesdeal? En hoe vordert de formatie? Rutte krijgt in ieder geval weer praatjes. Luister de podcast De kamer van Klok, waarin u elke vrijdag wordt bijgepraat over de politieke week. Met columnist Sheila Sitalsing, hoofdredacteur Pieter Klok, presentator Gijs Groenteman en betrokken politiek redacteuren.

Meer over