ColumnDe Betrouwbare mannetjes

Het lijkt er sterk op dat we hier met de op één na vrouwonvriendelijkste Thierry uit de Tweede Kamer te maken hebben

Straks is Rutte weg en resteert een fractie vol middelmatig stemvee. En Klaas Dijkhoff

Er zat er eentje tussen van negen jaar geleden. Over iemand die voor de trein was gesprongen. Die had mensen gekwetst, daar had-ie spijt van en dat had hij die mensen ook persoonlijk laten weten. Aan de andere kant, zei hij, ‘ik ben wie ik ben’. En hoewel dat op het eerste gezicht leek op de sous-chef van een Van der Valk-restaurant, was dat dus Thierry ­Aartsen, het nieuwste Kamerlid voor de VVD.

In wit overhemd, met opgestroopte mouwen, had hij de camera op zichzelf gericht. Heel even dachten we dat hij ons vandaag ging uitleggen hoe je het beste sliptongetjes bereidt, maar de opvolger van Jeanine Hennis en vaste carnavalsvriend van Klaas Dijkhoff wilde graag een en ander rechtzetten. Hij baalde er ook enorm van. Hij hoopte dat we hem zouden afrekenen op zijn daden in de Tweede Kamer en niet op een paar ‘slechte grappen’ die hij ‘ooit een aantal jaar geleden’ op Twitter had gemaakt.

Er zat een slechte grap bij over Zwarte Pieten in het stadion van NAC, terwijl het liedje Oh, Oh, Sylvana werd gespeeld (‘humor!’), en een waarbij hij aan een vrouwelijke twitteraar vroeg of ze met hem achter de bomen, in de bosjes of tegen een muur aan wilde. En er was een grap waarin hij zijn hond op een lekker wijf zou gooien als iemand er een bril op zou zetten, al wisten we niet zeker hoe slecht die was, omdat we die gewoon niet begrepen. De context mocht dan her en der ontbreken, het leek er sterk op dat we hier met de op één na vrouwonvriendelijkste Thierry uit de Tweede Kamer te maken hadden.

Klaas Dijkhoff vond de reacties op de tweetjes van Thierry Aartsen ‘hysterisch’.Beeld ANP

Ach ja, hij is nou eenmaal wie hij is. Daar kon die hele Glennis Grace volgens sommigen nog een voorbeeld aan nemen. Hartstikke knap natuurlijk, de finale van America’s Got Talent bereiken, maar met dat zieligehuisvrouwenverhaaltje belazert ze toch gewoon de boel? Hier te pas en te onpas naast een Wolter Kroes of een ­Thomas Berge het Muziekfeest op het Plein omver blazen, en daar een beetje doen alsof je een nobody bent.

Zelf stonden we al de hele week met onze respectieve dijken van stemmen op de melodie van Vamos a la playa ‘Judith Sargentini’ te belten, al was ook over deze historische prestatie niet iedereen te spreken. Mevrouwtje had met haar Artikel-7-initiatief de boel onnodig op scherp gesteld. Dit gingen die Hongaren helemaal niet leuk vinden, klonk het uit de anti-theedrinkhoek.

Klaas Dijkhoff, ondertussen, vond de reacties op de tweetjes van Thierry Aartsen ‘hysterisch’. Twee weken geleden verkondigde hij nog mans dat als hij destijds fractievoorzitter zou zijn geweest hij Han ten Broeke wegens het hebben van een ongelijkwaardige relatie met een collega de Kamer uit zou hebben gekegeld, nu nam-ie het op voor zijn Bredase stapvriendje: ‘Laten we accepteren dat mensen dingen doen die niet slim zijn.’

Prima hoor. Ook wij konden niet heel boos zijn op Thierry. Hij mocht er dan uitzien als de uitbater van de Hollandse Gebakkraam op de kermis, de Betrouwbare Mannetjes weten als geen ander dat een slechte, kwetsende grap gauw gemaakt is. Maar als de VVD een opvolger zoekt voor een bekwaam vrouwelijk Kamerlid en de finale van hún talentenjacht gewonnen wordt door een soort HBO-versie van Ard van der Steur, beginnen we ons plaatsvervangend zorgen te maken. Straks is Rutte weg en resteert een fractie vol middelmatig stemvee. En Klaas Dijkhoff. Hopen dat ook de kiezer accepteert dat mensen dingen doen die niet slim zijn.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Voorlichtingbezuinigingsidee: Rij Mono, dus zeker geen kinderporno!

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over