Opinie

'Het land van Maas en Waal' komt niet van Jeroen Bosch

In zijn postuum verschenen bijdrage legt Joost Zwagerman in V de relatie tussen het lied Het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh en de schilderijen van Jeroen Bosch. Hij verwijst naar de zinsnede 'het circus Jeroen Bosch'.

Het productieve en succesvolle duo Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot in 1973 met hun verzameling platina platen. Beeld Ton Schutz / ANP
Het productieve en succesvolle duo Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot in 1973 met hun verzameling platina platen.Beeld Ton Schutz / ANP

Volgens Wikipedia haalde De Groot de inspiratie voor zijn tekst uit Hatsji-Bratsji's toverballon, een mij onbekend kinderboek van Franz Karl Ginzkey uit 1904 dat hem als kind voorgelezen werd. In dit verhaal zweefde Pietje in een ballon over het Land van Maas en Waal.

De Groot had allerlei fantasieën bij dit land en stelde in 1966 de titel voor aan Lennaert Nijgh. Het nummer verscheen op de LP Voor de overlevenden en werd in 1967 als single uitgebracht (zijn enige nummer dat de eerste plaats in de Nederlandse top-40 bereikte).

Er zijn wel meer relaties tussen Jeroen Bosch en psychedelische (pop)muziek, bijvoorbeeld de hoes van de LP One nation underground van de Amerikaanse band Pearls before Swine uit 1967, waarop een detail van het schilderij De tuin der lusten uit het Madrileense Pradomuseum afgebeeld staat. Niet voor niets worden de afbeeldingen op de schilderijen van Jeroen Bosch psychedelisch genoemd.

Rudy Schreijnders, Amsterdam

Meer over