De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Het kort geding is een goede zaak, ook als we verliezen

null Beeld

Deze week waren we zelf even nieuws omdat de AIVD ‘zich genoodzaakt zag’ naast een kort geding over een nieuw onthullend boek ook de auteur persoonlijk aan te pakken: aangifte tegen onze onderzoeksjournalist Huib Modderkolk wegens het voornemen staatsgeheimen te openbaren. Een onnodig intimiderende stap, vond ik. De dag dat het bekend werd, belde minister Ollongren me. Aangifte was toch nog niet aan de orde, ze vindt de vrije nieuwsgaring belangrijk. Daar was ik blij mee. Met een kort geding over wel of niet openbaren van een passage kunnen we leven. Ook nu gisteren bekend werd dat de rechter de AIVD in het gelijk heeft gesteld.

Onze vrijheid van meningsuiting is ­essentieel, maar de media hebben ook veel macht en kunnen fouten maken. Dan kun je naar de rechter stappen, bij wiens beslissingen wij ons neerleggen. Dat is een hoeksteen van de persvrijheid. Juist omdat de enige beperking ervan is toevertrouwd aan een onafhankelijke ­instantie, kunnen overheden ons niet zomaar in onze vrijheid aantasten. Ik leef liever in een land waar de geheime dienst naar de rechter moet om iets van een journalist gedaan te krijgen, dan in een land waar de geheime dienst een journalist in stukjes kan zagen.

Als boekauteur heeft Huib aanpassingen op verzoek van de AIVD gedaan, om mensen en operaties nog onherkenbaarder te maken. Wij journalisten moeten met ons onderzoek geen mensen in ­gevaar brengen. Maar bij deze specifieke passage ontbrak de onderbouwing, vandaar dat Huib het principieel heeft uit­gevochten, met onze steun. De rechter heeft geoordeeld.

Zoals u ziet in de zaterdagkrant is ook bij ons de zomer begonnen, met een ander magazine, minder pagina’s en hier en daar andere columnisten en ­rubrieken. Op deze plaats zal de komende drie weken mijn plaatsvervanger Pieter Klok tot u spreken, die ook de nieuwe hoofdredacteur is. In augustus leid ik dan voor het laatst de krant. Ik wens u een goede zomer.

Marc van Breda over de zaak-Modderkolk: ‘Een journalist moet een verhaal kunnen vertellen zoals het is, zonder overheidsinmenging’

AIVD dreigt met aangifte tegen een Volkskrant-journalist: dat was wel een nieuwskop waard. Marc van Breda, al zeven jaar hoofd juridische zaken bij De Persgroep, maakte zoiets niet eerder mee. ‘Ik vind het tamelijk schokkend hoe de Nederlandse overheid soms probeert journalisten te intimideren.’

Meer over