ColumnAaf leest sterren

Het is wellicht gedaan met James Bond, en Jennifer Lopez droomt van jam op brood smeren

Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week over: James Bond en Jennifer Lopez. 

Man

In de week waarin Nikkie Tutorials bekendmaakte dat ze geboren werd als man, waarop bijna iedereen adequaat woke reageerde, blijken sommige mensen toch nog achter te lopen in de wereld van de genderpolitiek.

We hebben het over Barbara Broccoli, de vrouw die in de strijd om de leukste achternaam wint van Nikkie Tutorials. En nee, Barbara Broccoli is geen Sesamstraat-figuur, ze is de producent van de James Bondfilms.

Momenteel is Broccoli op zoek naar een nieuwe James Bond, want Daniel Craig, die hem tijdenlang speelde, doet dat nu voor de laatste keer. Dat is ook wel goed, want Craig lijkt tegenwoordig meer op een oude Parijse intellectueel dan op een gladde glamourspion.

Barbara Broccoli zei dat een ‘man van welke kleur dan ook’ Bond zou kunnen spelen, maar nooit een vrouw. ‘Ik ben er niet echt in geïnteresseerd om een mannelijk personage door een vrouw te laten spelen’, aldus Broccoli. ‘Ik denk dat vrouwen veel interessanter zijn dan dat.’

Dit is Hollywoodpolitiek op hoog niveau, want een uitspraak die je op veel manieren kan uitleggen. Je denkt dat Broccoli stiekem zegt: James Bond gespeeld door een vrouw, daar gaat geen kip heen. Maar ze zou ook kunnen bedoelen: James Bond is een oninteressante rol, daar zijn vrouwen te boeiend voor.

En dat is eigenlijk ook wel wáár. Bestaat er een eendimensionaler personage dan Bond? Zelfs de Hulk is veelzijdiger. Dus nog een interpretatie: misschien is het gedaan met James Bond.

Dorpje

Het zijn niet de minsten die de afgelopen tijd een burn-out, inzinking of aanverwante kwaal krijgen; als ik het rijtje van de afgelopen weken even afga kom ik al op Marco Borsato (burn-out), Jan Smit (oververmoeid) en Jennifer Lopez (leg ik zo uit).

Borsato is net ín zijn burn-out gegaan, Jan Smit komt, las ik in een aankondiging, over twee weken uit zijn pauze na oververmoeidheid, en bij Jennifer Lopez heb ik zelf overspannenheid vastgesteld, gezien haar interview met Vanity Fair dat deze week gepubliceerd werd.

Jennifer Lopez was natuurlijk ooit Jenny from the block, een immer gewoon gebleven straatmeisje uit de Bronx, en naar het simpele bestaan, vertelde zij in het interview, verlangt zij hevig terug. Maar dan niet in the hood, maar op Bali. Of in Italië. (Voor Amerikanen één pot nat.) In een klein dorpje.

Dat de zangeres aan de rand van een breakdown staat, meende ik tussen de regels door te lezen in de passage over haar ideeën over dat simpeler bestaan. Want wat wilde Lopez dan gaan doen op Bali/in Italië? Welnu: ‘Fietsen, en brood kopen, en dat in mijn mand doen, en dan naar huis gaan en er jam op smeren. En gewoon eten en schilderen, of in een schommelstoel zitten en naar een mooi uitzicht kijken, of naar een olijfboom of een eik, en gewoon rúíken.’

Als je droomt van jam op brood smeren en dingen ruiken, dan ben je heel, heel moe.

Meer over