CommentaarCORONABELEID SCHOLEN

Het is slecht uit te leggen dat scholen pas deze week een centraal meldpunt kregen

De middelbare scholen worstelen met hun corona­beleid. Het kabinet zal hierin de regie moeten nemen.

Een leraar van Atheneum College Hageveld zet de ramen open tijdens de voorbereidingen voor het begin van het nieuwe schooljaar.Beeld ANP

In de coronacrisis laten de onderwijsbestuurders – minister Slob voorop – zich niet van hun meest doortastende kant zien. De sluiting van de scholen in maart was waarschijnlijk onvermijdelijk gezien de stemming onder veel leraren en ouders, maar daarna werden de centrale eindexamens en de eindtoetsen in groep 8 al geschrapt voordat er over creatieve oplossingen was nagedacht. Nu het nieuwe schooljaar ­begint, blijkt de vakantie onvoldoende te zijn benut om een rustige herstart te organiseren.

Voor de basisscholen is het beeld gelukkig helder: die hadden niet dicht gehoeven en zullen ook niet meer dicht gaan, al staat veel gezinnen nog een logistieke uitdaging te wachten als straks het snotterseizoen weer begint en veel leerlingen daardoor toch weer dagenlang naar huis moeten. Het is een van de vele redenen waarom het ­kabinet er alles aan moet doen om de wachttijden voor de testuitslagen van de GGD snel verder te beperken.

Op de middelbare scholen wordt het debat helaas weer opgepakt waar het in juni was gebleven: bij de vraag hoe 1.500 tot 2.000 tieners zich veilig kunnen bewegen in gebouwen waar de groepen vaak groot zijn, de gangen vaak nauw en de ventilatiemogelijkheden vaak nogal beperkt. Het is slecht uit te leggen dat de scholen pas deze week een centraal meldpunt kregen waar ze terecht kunnen met vragen over hun ventilatiesystemen.

Nog onbegrijpelijker is het dat nota bene vanuit het Outbreak Management Team (OMT) nu opeens de vraag opkomt of het toch niet beter is de leerlingen onderling afstand te laten houden en anders mondkapjes te laten dragen. Op zichzelf een legitieme vraag, maar waarom wordt die nu pas gesteld? Nu komt er opnieuw onzekerheid over de scholen. En willekeur, bleek dinsdag toen de eerste scholen prompt een mondkapjesplicht afkondigden.

Minister Slob weet wat hem te doen staat: heel snel zorgen voor heldere landelijke richtlijnen, breed gedragen door het OMT, waarop de scholen in elk geval tot de kerstvakantie hun werkwijze kunnen enten zonder dat er elke week opnieuw debat over wordt gevoerd. En zonder dat de paniek terugkeert die in maart leidde tot de sluiting, want dan is de maatschappelijke schade niet meer te overzien.

Meer over