COMMENTAARhitte

Het is de hoogste tijd dat klimaatsceptisch rechts zijn koers verandert

Het is de hoogste tijd dat klimaatsceptisch rechts zijn koers verandert. De hitte van deze week onderstreept dat.

Maarten Keulemans
Toeristen zitten op een terras met hun voeten in een opblaaszwembad dat is neergezet wegens de hitte.  Beeld ANP
Toeristen zitten op een terras met hun voeten in een opblaaszwembad dat is neergezet wegens de hitte.Beeld ANP

Als een sportwedstrijd haalde het oplopen van de thermometers de afgelopen dagen de media: wordt het oude record gebroken, of houdt 1944 zijn leiderstrui? Wordt het in de eindsprint Eindhoven, of toch Gilze-Rijen? En heeft de thermometer van Deelen soms doping gebruikt?

Maar behalve voor de leuke kanten van mooi weer – een groot watergevecht op het Malieveld! – verdient ook de keerzijde aandacht. Want nee, de opwarming van de aarde is niet van alle tijden, zo maakte een waaier wetenschappelijke onderzoeken toevallig net deze week duidelijk. Dat is een wetenschappelijke staak in het hart van het klimaatsceptische argument dat het klimaat wel vaker opwarmt, zoals de Amerikaanse nieuwszender CBS het verwoordde. Critici van klimaatbeleid zoals Thierry Baudet kunnen voortaan niet meer aankomen met het verhaal dat het in de middeleeuwen al zo warm was dat er Vikingen op Groenland woonden: dat was een regionaal fenomeen, terwijl de opwarming van deze tijd overal tegelijk om zich heen grijpt.

Ook de doempredikers kregen ongelijk. Want ook de prognose dat er steeds meer ‘dodelijke hittegolven’ zullen zijn, blijkt te haperen. De statistieken geven voorzichtige aanwijzingen dat er tijdens een hittegolf tegenwoordig juist minder kwetsbare mensen doodgaan, waarschijnlijk door een combinatie van voorzorgsmaatregelen en meer bewustzijn. In de VS werden intussen bekend dat we ondanks de klimaatverandering wereldwijd steeds mínder geld kwijt zijn aan de kosten van weerrampen zoals overstromingen en orkanen. Niet omdat er minder rampen zijn, maar omdat we ons eraan aanpassen.

Dat zijn, door alle somberheid heen, positieve berichten die iedereen zouden moeten aanspreken. Klimaatbeleid is niet alleen het door veel vooral linkse klimaatactivisten bepleite keurslijf van minder vlees eten, minder vliegen en korter douchen. Het is ook een wijkende horizon van verandering, en daarmee een uitdaging aan ondernemerschap, innovatie en een uitdaging aan het menselijk vernuft.

Meer over