LezersbrievenZaterdag 29 juni

Het is aan de politiek om met de vuist op tafel te slaan

De ingezonden brieven van zaterdag 29 juni.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: ‘Ik maak nooit een doelpunt’

Ik hoor iemand zeggen: ik ga niet meer naar voetbal kijken, er is geen bal aan en ik maak nooit een doelpunt.

Maar je speelt toch helemaal niet mee?

Ja weet je, dat is niet zo mijn ding. Blijft staan dat ik nooit scoor en dan heb je er al gauw geen zin meer in.

Kafka? Nee hoor, Roos Wouters schrijft op 21 juni precies zo over ‘de polder’. ‘Modern’ werkenden, zegt zij, trekken het liefst hun eigen plan en zijn bij uitstek niet de types die snel ergens lid van worden.

Oké. Accepteer dan ook de consequenties van die opstelling: weinig invloed. Door je af te zetten tegen de zestigers, klink je als een verwend kind dat niet op tijd zijn zin krijgt. En tegen de polder? Dat is een model dat Nederland grote welvaart heeft gebracht. Niet om snel bij het oud vuil te zetten. Haar echte doelwit zou iets anders moeten zijn: werkgevers krijgen al een hele tijd goedkope arbeidskrachten in de vorm van zzp’ers, veredelde dagloners zonder voldoende verzekering, geen pensioen, je kunt er snel van af, geen extra opleiding nodig. De uitgespaarde kosten worden rechtstreeks bijgeschreven op de winst. De negatieve gevolgen zijn voor de belastingbetalers, waar de onverzekerden uiteindelijk een beroep op zullen doen. Alle winst voor de aandeelhouders dus. Ja, maar anders halen ze mensen uit het buitenland. Nog zo een. Onbeperkte beschikbaarheid van goedkope arbeid verhindert innovatie en productiviteitsstijging.

Automatisering, kunstmatige intelligentie, ze zullen sterk toenemen, al is het in het buitenland. Dat gaat talloze banen kosten. De gevolgen zullen weer op de maatschappij afgewenteld worden. Het wordt hoog tijd om met goede plannen te komen die beide trends aan elkaar koppelen. Als de werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds verder van zich afschuiven, is het aan de politiek om met de vuist op tafel te slaan.

Mart Schoufs, Maastricht

Leve de eigengereidheid

In het interview van Anna Deems met Saman Amini en Nima Mohaghegh (O&D, 28 juni) zegt een van de heren: ‘Nederland is nu als een disfunctionele familie. En we hebben helaas geen leiders die als een vader proberen om het gezin dat uit elkaar valt, met ruziënde broers en zussen, weer bij elkaar te brengen.’ Ayatollah Khomeini beschouwde zichzelf ook als vader van dat land wat hij ontvlucht is. En ik ken nog wel meer griezelige vaders. Een goede democratie heeft geen vader nodige maar eigengereide individuen, een waaier van meningen.

Henk van Lievenoogen, De Bilt

Compensatie

Ik heb mijn grootvader nooit gekend. Wegens verzetswerk werd hij in de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse politie van zijn bed gelicht en via de kampen Schoorl en Amersfoort werden hij en zijn oudste zoon per trein naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg afgevoerd. Beiden kwamen niet meer terug.

Nu gaat de NS compensatie uitbetalen aan slachtoffers van transporten naar de vernietigingskampen en hun eventuele directe nabestaanden.

Maar tot mijn grote verbazing lees ik dat deze compensatie beperkt is tot Roma, Sinti en Joden. Nu wil ik op geen enkele manier het leed dat deze groepen is aangedaan bagatelliseren, maar het is vreemd dat alle anderen die door de NS zijn vervoerd naar vernietigingskampen buiten deze regeling vallen. Alsof er verschillende klassen van slachtoffers zijn.

De regeling is rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit. Maar het kan toch niet zo zijn dat de ene ‘treinreiziger’ meer of minder slachtoffer is dan een andere. Als kleinzoon kom ik overigens toch niet in aanmerking voor enige compensatie.

N.A.Moleman, Alkmaar

Goed gedaan

Een poosje geleden raakte ik in gesprek met een verkeersregelaar (Zaterdag, 22 juni), zo maar een praatje voor de vaak omdat het koud was en hij daar zo eenzaam stond. Zelf rijd ik geen auto maar je leest en hoort wel eens wat over automobilisten die niet blij zijn met verkeersregelaars. En toen vertelde de man me dat de koning een keertje bij hem stopte, uitstapte en hem de hand schudde. Willem-Alexander had hem een paar keer aan het werk gezien (kon ook precies zeggen waar) en wilde even zeggen dat hij bewondering voor verkeersregelaars had. Eigenlijk wat ik ook wil zeggen.

Marian van Egdom, Middelburg

Minder Polen...

Omdat de lonen en de arbeidsomstandigheden in hun eigen land sterk zijn verbeterd, willen steeds minder Polen in Nederland werken (Economie, 28 juni). Dit terwijl een aantal economische sectoren sterk afhankelijk is van deze arbeidsmigranten. Een oplossing is er ook: ‘Roemenië ligt twintig jaar achter op Polen.’ Gelukkig maar.

Ton Orleans, Leiden

Bas van der Schot Beeld Bas van der Schot
Bas van der SchotBeeld Bas van der Schot

Lelystad

Naar aanleiding van het artikel ‘Beloofde Land’(Ten eerste, 25 juni) moet mij het volgende van het hart: als inwoner die hier al 46 jaar woont doet het mij pijn weer zo’n verhaal te moeten lezen. Ik woon hier in Lelystad al die tijd met veel plezier. Dat een aantal dingen niet goed zijn gegaan is voor het grootste deel aan de politieke beslissingen te danken. Immers destijds was Lelystad aangewezen als groeikern. Van de een op de andere dag werd dit weggestreept. Dat terwijl alles destijds op die snelle groei was gebaseerd.

Dat het winkelgebied ongezellig is en niet echt goed is, is een probleem wat in veel steden speelt. De opkomst van online bestellingen is niet alleen een Lelystads probleem.

En dan het vliegveld, ook hier zijn allerlei groeperingen die zo nodig iets willen zeggen terwijl ze in de praktijk nauwelijks hinder zullen ondervinden. Dit vuurtje wordt bewust door sommige politieke partijen onder het mom van milieu hoog gehouden. Lelystad heeft deze opsteker nu echt op korte termijn nodig en daar waar politiek Nederland deze stad vaak heeftlaten vallen wordt het nu tijd voor een snel besluit de boel te openen. Overigens, hier wonen betekent dat je nog leefgenot, een prima huis en rust en ruimte kan vinden.

Ronald Elzenaar, Lelystad

Ultrafijn

Ultrafijnstof rondom Schiphol geeft ademhalingsklachten (Ten eerste, 28 juni). Verderop twee pagina’s groot een artikel over de eventuele redding van Lelystad met de komst van een vliegveld. In dit verband een grappige slogan waar Cirymarketing al sinds 2009 de boer is opgegaan: ‘ Lelystad geeft lucht!’

Nellie Gloudemans, Hoogland

Duurzaam? Duur!

Als je de gasmeter wilt laten verwijderen, kan je dat eenmalig 700 euro kosten (Ten eerste, 28 juni). Het kan erger. Ik had besloten van het gas af te gaan en op een warmtepomp over te gaan. Dat was weliswaar een flinke investering, maar het gaf me een goed gevoel en op de lange duur zou het een flinke besparing opleveren. Tijdens de verbouwing -ik kon op dat moment al niet meer terug- kwam aan het licht dat dan wel de capaciteit van de electriciteitsleiding verhoogd moest

worden. Extra vastrechtkosten: 70 euro per maand, dat wil zeggen 840 euro per jaar. En niet eenmalig, maar jaar in, jaar uit.

Chris Kooyman, Amsterdam

Wijze man

Joost Zaat is een wijs man (Wetenschap, 24 juni). Wij hebben al heel lang de uitspraak van de Chinese filosoof Confucius (451 v. Chr.) hoog in ons vaandel: ‘Wie reist wordt wijs. Wie wijs is blijft thuis.’

Ada Imming, Vught

Gezellig samen optrekken

Na het lezen van het bericht dat Rusland weer met stemrecht in de EU Raad mag zitten (O&D, 28 juni) moest ik ineens denken aan Chamberlain en de appeasement politiek. Dat kostte Tjechoslowakije de kop in 1938, met een complete invasie en het verdwijnen van zelfbeschikkingsrecht.

Dat vonden met name de Britten geen punt, het bracht, dachten ze, rust in de tent. Dat bleek later een vergissinkje van giga-niveau.

Nu wil Europa rust. De Krim is nog steeds bezet, in het oosten van de Oekraïne spoken de Russen gewoon rond, betrokkenheid bij de ramp met MH17 ontkennen ze ondanks die Bukraket want nee daar weten ze niks van…en de contributie willen ze ook niet meer betalen.

Maakt niet uit, gewoon weer gaan meedoen hoor. Paar jaartjes beetje erbij hangen maar nu weer meespelen.

Fijn voor de bewoners van de Krim, Oekraïne en de nabestaanden. De EU Raad geldt als ‘waakhond voor democratie en mensenrechten’, eh hoe bedoelt u?

Ach ja, de EU moet soms wat veil hebben om gezellig met elkaar te blijven optrekken gezien alle handelsverdragen en oliepijpleidingen enzo, nietwaar?

Saskia Kuntze, Amsterdam

Kroonjuweel vergeten

Minister Ollongren wil via bestuurlijke vernieuwing de democratie weer herkenbaarder maken en de betrokkenheid van de burger bij de politiek vergroten (Ten eerste, 26 juni). Wat mij verbaast is dat de gekozen burgemeester buiten beeld blijft. Dat is m.i een van de meest concrete mogelijkheden om de betrokkenheid aan de basis te verhogen: zelf kiezen voor de eerste bestuurder waar je direct mee te maken krijgt. Het is uiterst relevant om te kunnen meebeslissen over de toekomst van de eigen gemeente. En dan is het ook gedaan met alle geheimzinnigheid. Toch een van de kroonjuwelen van D66?

G.J. Cheroutre, Bloemendaal

Pissen

Peter Buwaldas opmerking over laaggeletterden die op boeken pissen (V, 28 juni) schoot me in het verkeerde keelgat. Laaggeletterden hebben juist heel veel respect voor boeken ( misschien te veel om dat ze onbereikbaar lijken) en verlangen er naar om een boek in een boekhandel te durven kopen en te kunnen lezen.

Gudrun Gilhuis-Glenthøj, Doesburg

Meer over