OpinieCommentaar

Het impeachmentproces geeft een verontrustend beeld van de Amerikaanse rechtsstaat

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen wordt Donald Trump verlost van het impeachmentproces.

Senator en democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren danst op het podium tijdens een campagnerally in Davenport, Iowa. Beeld REUTERS
Senator en democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren danst op het podium tijdens een campagnerally in Davenport, Iowa.Beeld REUTERS

President Trump kan de verkiezingen in zonder dat hij zich hoeft te bekommeren om zijn impeachmentproces. Waarschijnlijk wordt hij woensdag vrijgesproken door de Senaat.

De gang van zaken geeft een verontrustend beeld van de staat van de Amerikaanse democratie en rechtsstaat. Vanaf de verkiezing van Trump waren er zorgen over zijn ondemocratische mentaliteit en gebrek aan respect voor de rechtsstaat. Het Amerikaanse systeem voorziet echter in checks and balances, waarvan een onafhankelijke Senaat er een is.

In het impeachmentproces heeft de Republikeinse meerderheid de controlerende functie van de Senaat op cynische wijze ondergeschikt gemaakt aan haar politieke verbintenis met de president. Het oproepen als getuige van voormalig veiligheidsadviseur John Bolton had meer licht kunnen werpen op een zaak waarin Trump de schijn tegen had, maar waarin hard bewijs tot dusverre niet is geleverd. De Republikeinen besloten Trump te beschermen. Een unicum in de politieke geschiedenis: nooit eerder werd een impeachmentproces besloten zonder getuigen op te roepen.

Het is te hopen dat de Republikeinen in november door de kiezers worden afgestraft. Trump is een kwetsbare kandidaat die zowel bewondering als afschuw oproept. In de geschiedenis van de peilingen van bureau Gallup is hij de enige president die geen enkele dag kon rekenen op een meerderheid van de steun van de Amerikaanse bevolking. Het is het enige record waar hij nog nooit over heeft opgeschept.

Maar evenmin als in 2016 lijken de Democraten een sterke tegenstander naar voren te kunnen schuiven. Vandaag beginnen de voorverkiezingen in Iowa. De race wordt aangevoerd door routinier Joe Biden, die weliswaar de taal van de gewone man spreekt, maar tot dusverre geen overtuigende indruk maakt. In opkomst is de 78-jarige Bernie Sanders wiens door waarden gedreven politieke stijl goed past bij een tijdperk waarin veel kiezers genoegen hebben van pragmatici en technocraten.

Normaal gesproken maakt iemand die zichzelf socialist noemt geen enkele kans op het presidentschap. Daar kan slechts één ding tegenin gebracht worden: normaal gesproken zou ook iemand als Donald Trump nooit zijn gekozen.

Meer over