DAGBOEK VAN EEN HUISARTSDANKA STUIJVER

Het ic-bed is niet de heilige graal, ook daar komt een groot deel te overlijden

null Beeld

We zijn in de ban van het intensivecarebed. Iedere avond horen we hoeveel er zijn bezet. Het is een graadmeter van de corona-pandemie, voor hoeveel grip we op het ­virus hebben. Verwonderlijk is dat niet, want welke ijkpunten hebben we anders? Getallen over het aantal nieuwe besmettingen zeggen weinig als er niet veel wordt getest. Ook het aantal coronadoden is onzeker.

Dit weekend deed ik twee lijkschouwingen. Ouderen die volgens de familie grieperig waren en de volgende ochtend dood zijn gevonden. Door corona? Het laat zich raden. Een onderschatting van het totale aantal besmettingen en doden is dus onvermijdelijk.

Een behapbaar aantal van nu 2.000 ic-bedden met een status ‘bezet’ of ‘vrij’, dát snappen we. Het biedt houvast. Begrijp mij niet verkeerd: een beschikbaar ic-bed kan voor een patiënt die niet meer zelfstandig kan ademen het verschil betekenen tussen leven en dood. Maar door alle media-aandacht ­betrap ik patiënten op de ­gedachte: zolang er nog een ic-bed voor mij vrij is, komt het goed.

Maar het is niet de heilige graal. Ook in een ic-bed komt een groot deel te overlijden. Laten we het totale zorgplaatje dus niet uit het oog verliezen en ons ook focussen op de veel grotere zorgvraag buiten de ic’s, denk aan palliatieve en preventieve zorg.

Wellicht kunnen we wat dit laatste betreft een voorbeeld nemen aan het gründliche beleid van de Duitsers, die het afgelopen weekend de eerste ic-patiënten van ons overnamen. Een helpende hand, al denkt niet iedereen daar zo over. Een hoogbejaarde patiënt zei: ‘Ik hoorde dat je als besmet patiënt kans hebt op transport gezet te worden naar Duitsland. Nou, mij niet gezien! Dan nog liever naar Friesland. Alhoewel, Duits versta ik tenminste nog.’

Tijdens de coronacrisis schrijven de huisartsen Joost Zaat en Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk.

Meer over