Column

Het hersenloze twittertuig heeft Sylvana de politiek ingejaagd

Sylvana Simons is sinds gistermiddag kandidaat-Kamerlid voor de politieke partij DENK van de voormalige PvdA-parlementariërs Kuzu en Öztürk.

null Beeld anp
Beeld anp

DENK is volgens Kuzu 'een emancipatiebeweging voor assertieve Nieuwe Nederlanders', en zo beschouwd is de keuze voor Simons begrijpelijk. Als tafeldame bij DWDD liet ze regelmatig zien dat ze knap assertief is en een groot hart heeft voor de emancipatie van minderheden in dit land.

De bekendmaking van Simons' toetreding vond plaats op het moment dat in de Tweede Kamer het debat begon over de affaire-Umar - en alles wat daar bijhoort, zoals de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije, Turkse burgers die voortaan visumvrij door Europa willen reizen en de houding die wij moeten aannemen jegens dictator-president Erdogan.

Kuzu en Öztürk waren niet bij dat debat aanwezig, omdat ze dus druk bezig waren Sylvana op het schild te hijsen. Bij DWDD zei Kuzu gisteren dat zijn fractie daarmee wilde laten zien dat het om de toekomst en om 'verbinding' gaat. 'Dat is aardig gelukt', zei hij - als je 's avonds met wat voor boodschap dan ook aan tafel zit bij Matthijs van Nieuwkerk is er iets sowieso aardig gelukt.

Niemand had het meer over het 'gelul' van premier Rutte, na een kritische noot van het CDA-Kamerlid Raymond Knops. Dat was zuivere smaad, maar de betreffende wet geldt niet in het parlement. Er was nog even twijfel of Rutte inderdaad 'gelul' had gezegd - misschien was het wel 'geluk', 'flauwekul' of 'gebrul'. Maar Kamerleden in de directe nabijheid van Vak K bevestigden later dat de premier inderdaad 'gelul' had gezegd - typisch mensen die je in de gaten moet houden als er weer eens ergens een kliklijn wordt geopend.

De emancipatiebeweging DENK ligt tegenwoordig flink onder vuur. DENK zou deel uitmaken van 'de lange arm van Ankara', die nu dus ook al voormalige TMF vj's binnenboord trekt. Turkse parlementariërs die vinden dat de massamoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog genocide was worden door DENK publiekelijk aan de schandpaal genageld en Ebru Umar had het volgens DENK allemaal aan zichzelf te wijten. Volgens PvdA-Kamerlid Marcouch is DENK een soort moslim-PVV: rancuneus, populistisch en geneigd tot intimidatie van andersdenkenden.

Dit had Sylvana 'joh, Syl' Simons niet weerhouden ja te zeggen tegen lijsttrekker Kuzu. Moedig en ongetwijfeld met de beste bedoelingen. En zo te horen ook uit diepe frustratie vanwege de racistische bejegening na elk optreden bij DWDD. Het hersenloze twittertuig heeft Simons de politiek ingejaagd, zou je kunnen zeggen.

In zijn beste interview van dit DWDD-seizoen schetste Matthijs van Nieuwkerk de ontwikkeling van DENK kort en krachtig: van 'Turkenfractie' naar 'moslimfractie' (na het toetreden van Farid Azarkan) naar 'ehh... hele diverse...' - je loopt op hete kolen, als presentator, en voor je het weet krijg je ook het schuimbekkende deel der natie over je heen.

Kuzu bleef onder alle scherpe vragen prima overeind. 'Verbinden' wordt het codewoord in de campagne van DENK, dat was duidelijk. De problemen die DENK signaleert zijn reëel. Of de partij de oplossing is, moeten we afwachten.

Ongetwijfeld is Sylvana Simons niet de laatste trofee die Kuzu binnenhaalt, er zit nog veel meer talent onder de Nieuwe Nederlanders. En als hij écht wil verbinden, zou hij ook een paar Oude Kaaskoppen moeten engageren. Liefst uit de stal van DWDD (Nico Dijkshoorn, Marc-Marie Huijbregts, Claudia de Breij) want dat garandeert zendtijd.

Overigens staat DENK in de peilingen nog op nul zetels.

Meer over