ColumnCÉCILE À PARIS

Het hardst scheen de zon van een nieuwe Nederlandse modemorgen bij de show van Nina Ricci

null Beeld
Beeld

In de prêt-à-porter winnen, net als met het Groot Dictee, de Belgen het al jaren van de Nederlanders. Zij hebben en hadden Dries Van Noten, Martin Margiela, Raf Simons, Ann Demeulemeester, Glenn Martens, Anthony Vaccarello en Christian Wijnants – en dat zijn ze nog lang niet allemaal. ‘Wij’ hadden Viktor & Rolf en Iris van Herpen, maar die maken tegenwoordig alleen couture, net als Ronald van der Kemp. Iets om heel trots op te zijn, zeker, maar dat van die on-Nederlandse prêt-à-porterkalender stak toch een beetje. Tot vrijdag.

Bij de presentatie van de twintig kandidaten op de shortlist voor de prestigieuze LVMH-prijs stond Duran Lantink uit Amsterdam te glunderen bij zijn rek vol collagekleren en -schoenen. Denk: brutale hybrides van Marni en Balenciaga, of van Vuitton en Miu Miu. Anna Wintour was al langsgelopen, zei Duran, en ze was onder de indruk. En toen glunderde hij nog harder, van oor tot oor.

Eerder die middag had de in kunstenaarskolonie Ruigoord opgegroeide Ninamounah – buiten de officiële modekalender om – een show gegeven in het Institut Néerlandais. Een broeierige performance met gezadelde mannen op hakken, vrouwen met westernbadpakken en cowboyhoeden ter grootte van een kinderzwembadje.

Maar het hardst scheen de zon van een nieuwe Nederlandse modemorgen in de Espace Lefebvre in het 15de arrondissement. Daar werd de wintercollectie van het deftige huis Nina Ricci getoond, de eerste ontworpen door het Nederlandse duo Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh. Vorig jaar waren zij nog finalisten voor de LVMH-prijs en wonnen ze de belangrijke Première Vision Grand Prize op het festival van Hyères.

Na afloop van de show, die volwassen maar fris was, knap ontworpen en met respect voor de historie van Nina Ricci, dromden de modejournalisten zich rond het duo. Ik stond pal achter Suzy Menkes, mijn heldin, die na het stellen van haar vragen op de foto wilde met Lisi en Rushemy. Mijn Suzy tussen ‘onze’ Botter en Herrebrugh. Zie die nieuwe modemorgenstond eens gloren.

Lisi Herrebrugh en Rushemy Botter na afloop van hun eerste show voor Nina Ricci in Parijs. Beeld Nina Ricci
Lisi Herrebrugh en Rushemy Botter na afloop van hun eerste show voor Nina Ricci in Parijs.Beeld Nina Ricci
null Beeld Nina Ricci
Beeld Nina Ricci
Meer over