De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

Het grauwe gezicht van Trumps tegenstanders wordt zichtbaar

null Beeld

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: het lachen om Trumps coronabesmetting is een schande.

Thomas Hogeling

Onmiddellijk nadat het nieuws bekend was geworden, kwamen de grappen over de coronabesmetting van Donald Trump, de democratisch gekozen president van de Verenigde Staten. Ik hou van scherpe humor, laat dat duidelijk zijn, maar lachen om een potentieel dodelijke virusinfectie bij een politicus omdat hij een andere mening heeft? Het overschrijdt alle fatsoensnormen.

‘Maar het is zijn eigen schuld!’, roepen de grappenmakers dan. En dat maakt het oké? Dan is het vast ook oké om te lachen om America’s Funniest homevideo’s: swimming pool special. Een veel te dikke vader die zijn dochter in het zwembad wil gooien, maar daarbij door een plastic tegel zakt omdat hij zo dik is, waardoor niet zijn dochter, maar hijzelf face first met kleren en al in zijn eigen zwembad dondert. Supergrappig.

Als je de vele besmettingen bij Republikeinen leuk vindt, genoot je waarschijnlijk ook van het eigen doelpunt van FC Kopenhagen vorige week, toen een verdediger zijn collega omver kegelde bij een poging de spits van de tegenstander te vloeren. Hilarisch.

Trump heeft corona maandenlang gebagatelliseerd en daarmee duizenden mensen de dood ingejaagd. Hij toont geen enkel mededogen met mensen die lijden door zijn beleid. Sterker nog: hij ridiculiseert dat leed constant. Dat is voor sommigen al genoeg om te lachen omdat hij nu zelf wellicht in doodsangst naar adem moet happen. Als je daarvan houdt, zijn de Looney Tunes-tekenfilms wellicht ook iets voor je. Dat Wile E. Coyote een bom maakt om de onschuldige Road Runner te grazen te nemen, maar die bom door een komische blunder in zijn eigen gezicht ontploft. Schuddebuiken.

Nu het Trump betreft die besmet is omdat hij weigerde een masker te dragen, gaat ook het masker bij zijn tegenstanders af. Het grauwe gezicht van de cynische, extreem linkse haat komt tevoorschijn.

Meer over