Commentaar

Het geweld wordt schaamteloos in openbare ruimte gepleegd

Het aantal moorden in grote steden neemt af. Toch werkt dit brute openbare geweld zeer ontwrichtend.

Martin Sommer
Ouders en leerlingen komen aan bij de school waar dinsdag in de buurt op brute wijze Lucas 'Puk' Boom werd geliquideerd. Beeld anp
Ouders en leerlingen komen aan bij de school waar dinsdag in de buurt op brute wijze Lucas 'Puk' Boom werd geliquideerd.Beeld anp

Met de moord in Zaandam is weer een nieuwe sport op de geweldsladder bestegen. Op klaarlichte dag en in het zicht van een schoolplein vol spelende kinderen maakte een kogelregen een eind aan het leven van Lucas 'Puk' Boom, een oude getrouwe en 'geweldsman' van Willem Holleeder. Het is dit jaar de zesde liquidatie in Amsterdam en omstreken, en ook de methodiek lijkt te passen in een reeks. Het geweld wordt steeds grover, wordt schaamteloos in de openbare ruimte gepleegd, door steeds jongere daders die voor een grijpstuiver een moord plegen.

Of dat laatste ditmaal ook het geval is, weten we overigens nog niet. Er is wel iemand opgepakt, maar zijn betrokkenheid is onduidelijk. Het begon tweeënhalf jaar geleden in de Staatsliedenbuurt, waar met kalasjnikovs wild in het rond werd geschoten. Volgden in de zogeheten Mocro wars allerlei drugsafrekeningen van een gelijksoortig gewelddadig kaliber. De politie krijgt er slecht vat op, ook omdat verdachten consequent weigeren te praten.

De verkeerde krant

Vroeger werd bij zorgen over misdaad wel gezegd dat je de verkeerde krant las. Dat is niet langer zo - tegenwoordig spreekt men chic van de criminaliteitsparadox. De geschoktheid over een misdaad als deze is groot, terwijl het aantal misdrijven objectief gesproken achteruitgaat. Elk jaar in januari meldt de korpsleiding in alle grote steden dat er weer minder moorden zijn gepleegd - vorig jaar in Amsterdam 24, terwijl dat er in 1998 nog 65 waren. Van nog grotere afstand is er nog minder aan de hand: in de Middeleeuwen werd erop los geslagen, en daarvan is allang geen sprake meer.

Wie weet vertekent het zo zichtbare geweld het beeld. Maar wat schieten de slachtoffers, hun naasten en nu de schoolkinderen onder wier ogen dit drama zich afspeelde, daarmee op? Amsterdam hoort bij de veiligste steden ter wereld - en daar rekenen we dan Groot-Amsterdam inclusief Zaandam ook bij. En misschien is het inderdaad zo dat de acceptatie voor misdaad en geweld is afgenomen en dat de lat voor de vreedzame omgang hoger gelegd wordt dan ooit. Des te beter natuurlijk; en des te begrijpelijker dat zo'n weerzinwekkende moordpartij leidt tot gevoelens van ontwrichting en ondermijning in de samenleving.

Meer over