ColumnOlaf Tempelman

Het gevaar van Twitter: de succesvolle neptweet past een publiek figuur als een maatpak

null Beeld

De altijd keurige en beleefde mevrouw Van Klaveren van schuin tegenover groet niet meer, ze kijkt vijandig. ‘Is er iets?’, vraag je. ‘Geef jij jezelf maar mee met het gft-afval!’, snauwt ze terwijl ze de deur dichtslaat. Vertwijfeld pak je de Samsung erbij om op de buurt-app te kijken. Pas dan zie je dat je hebt zitten appen, nauwkeuriger gezegd, iemand die zich van jouw naam en foto bedient heeft zitten appen. Je laatste bijdrage ziet er verdomd authentiek uit, zeker in combinatie met jouw foto die van het web is geplukt: ‘Het probleem met het ophalen van gft-containers in onze buurt is dat het meest stinkende afval altijd achterblijft. Heeft iemand een groene container-XXL waar mevrouw Van Klaveren in past?’

De meesten van ons genieten het privilege dat we te onbelangrijk zijn om een reeks doortrapte vijanden te mobiliseren. Maar je zult maar Jesse Klaver zijn, althans de echte. Die kreeg doodsbedreigingen omdat ‘een niet echte Jesse Klaver’ gutmenscherig op Twitter had geklaagd dat de etnische afkomst van de aanslagpleger in Utrecht was onthuld. ‘Dit is stigmatiserend en moeten we niet willen’, aldus Jesse Klaver, de niet echte.

Dankzij de digitale revolutie hebben steeds meer publieke figuren stand-ins. Soms laten die zich makkelijk ontmaskeren. Een twitterende Fidel Castro ontmoet niet alleen wantrouwen omdat hij pleit voor een meerpartijenstelsel op Cuba, maar ook omdat de echte Fidel Castro al twee jaar dood is. Nogal wat andere oplichters verraden zich door spelfouten. De succesvolle neptweet past een publiek figuur als een maatpak, anders gezegd: als Jesse Klaver twittert dat Baudet door toedoen van de linkse kongsi geen Denker des Vaderlands is geworden, zie ik een oplichter; als Paul Cliteur het twittert, weet ik het niet zeker.

null Beeld Diederik de Klerk
Beeld Diederik de Klerk
Meer over