Column

Het gevaar van AirBnB: orgies en mayonaise

In mijn omgeving is iets ontstaan wat ik AirBnB-eritis zal noemen. Het is dat je heel graag via de site AirBnB je huis wilt verhuren aan domme, rijke toeristen en alsmaar fantaseert wat voor immense bedragen je daarvoor zult vangen.

Aaf Brandt Corstius
Advertenties op de website van Airbnb. Beeld anp
Advertenties op de website van Airbnb.Beeld anp

De AirBnB-eritis is natuurlijk ontstaan rond Oud en Nieuw, toen ik van een buurtbewoner hoorde wat voor bedrag hij kreeg voor het verhuren van zijn bescheiden eengezinswoning aan Parijse toeristen die om duistere redenen liever hier de jaarwisseling wilden vieren. Daarna raakte ik met allerlei andere buurtbewoners verstrikt in verhitte gesprekken die zo gingen: 'Weet je wat Allard vangt voor vier nachtjes AirBnB-en?' (idioot hoog bedrag opvoeren), waarop het antwoord altijd luidde: 'Nou, maar weet je wat wij vorig jaar vingen rond Kérst, voor twee nachtjes?' (nog abominabeler hoog bedrag opvoeren).

Tijdens deze gesprekken roep ik vaak mijn andere AirBnB-weetjes uit: 'AirBnB heeft zo veel vraag naar huizen in Amsterdam dat ze mensen gewoon ópbellen met de vraag of ze hun huis willen verhuren!', en: 'Toeristen vinden het helemaal niet erg als overal speelgoed en rommel ligt, dat vinden ze juist léúk'.

Zo is in mijn hoofd een beeld ontstaan van een toekomst waarin wij elk weekeinde ons huis verhuren en ik met gezin en tassen de stad verlaat om ons op te houden in vijfsterrenwellnessoorden in de Achterhoek, terwijl Franse toeristen zich vergapen aan de rommel in ons huis. Voor hon-der-den euro's de man.

'Koningsdag komt eraan, dan wil echt de hele wereld in Amsterdam zitten!', was het zelfbedachte weetje waarmee ik mijn vriend tot een fulltime AirBnB'end bestaan probeerde te overtuigen. 'En de zomer! Nou, dan wil iedereen ons huis wel huren.' Dat ons huis niet beschikt over een tuin, maar wel over een klein balkon met kattenbak zie ik als een authentiek detail. Het is stads. Heel Amsterdams.

Totdat we de zwaar afgestylede foto's klaar hebben waarmee we ons op AirBnB kunnen presenteren, verbijt ik me om alle kansen die we laten varen om ons huis onmiddellijk uit te baten.

Tot het verhaal, gisteren in The Guardian, van een Londense vrouw die op Oud en Nieuw haar huis verhuurde en door buren werd opgeroepen toch even een kijkje te komen nemen. Als de buren je op Oud en Nieuw bellen om een kijkje te komen nemen, weet je het eigenlijk al: dan zijn er tientallen mensen in je huis en is er een enorme orgie bezig in je slaapkamer. En dat was ook zo. The Guardian berichtte ook over een AirBnB-incident in Canada, waar een verhuurd huis werd overgenomen door honderden mensen die per bus waren gearriveerd en waar de politie een 'spoor van vernieling, drank en mayonaise' aantrof.

Mayonaise. Dat is nog moeilijker weg te poetsen dan een enorme orgie.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over