ColumnJasper van Kuijk

Het gemiddelde wintersportgroepje ziet eruit als een SWAT-team dat de berg komt arresteren

null Beeld

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: als een SWAT-team de piste op.

Jasper van Kuijk

Ik ben gek op ski- en andere outdoorkleding, omdat er zoveel aandacht wordt besteed aan het ontwerp ervan. Pasvorm, materiaalkeuze, net een handig zakje hier en een instelkoordje daar. Allemaal zeer functioneel en daar kan ik enorm opgetogen van raken als gebruiksgemakfetisjist.

Dus toen ik tijdens mijn afgelopen skivakantie zag dat ongeveer elke tweede persoon en álle skileraren op de Zweedse pistes handschoenen van het merk Hestra droegen, was mijn interesse gewekt. Vooral ook omdat ik nooit echt goede handschoenen heb gehad; altijd toch weer koude vingers. Ofwel omdat de stof van buiten nat wordt (irritant) ofwel omdat ze van binnenuit natzweten (irritant en goor).

Dus ik de lokale sportwinkel binnen, waar ik terechtkwam in een wantenwalhalla. Hestra bleek een Zweeds familiebedrijf dat sinds 1936 maar één ding maakt: handschoenen. Oké, en wanten, dus twee dingen misschien. Ik kwam uit op wanten met aparte wijsvinger, waardoor je vingers extra warm blijven, maar je nog wel makkelijk dingen kunt vastpakken. De binnenvoering is uitneembaar, dus die kun je gewoon lekker te drogen leggen. En bij de pols zit een extra wijd stuk voor over je jas, met twee koordjes, met – o, de aandacht voor details – twee kleuren: één om de boel dicht te trekken en eentje om het los te maken. Alsof iemand eindelijk had bedacht: hé, zullen we anders eens gaan nádenken over wat mensen willen van handschoenen?

null Beeld

Enige nadeel: ze zien er niet heel cool uit. Want want. Weliswaar met een extra vinger, maar toch. En dat is vrij conflicterend met die andere eigenschap van de huidige wintersportuitrusting: coolness. Want waar het ooit begon met simpele, degelijke helmpjes, loopt inmiddels het gemiddelde wintersportgroepje met alle beschermingsmiddelen – helm, gezichtsmasker, rugbescherming – naar de piste als een SWAT-team dat de berg komt arresteren. Tel daarbij nog de swagger die het lopen in snowboardboots oplevert en de robocopachtige klik-stap van skischoenen, en reken er maar op dat de berg onder de indruk is. Alleen de kleurstelling is aanzienlijk fleuriger. Alsof een kunstenaar heeft besloten een roedel oproerpolitie van de straat te plukken en ze over te spuiten in willekeurige neonkleuren.

Maar het punt is, die stoere vormgeving werkt wel. Daardoor krijg je zín om het aan te trekken, in plaats van dat je denkt: ik ben geen watje, daar ga ik niet mee lopen.

Stoer, dat is die Hestra-want dus niet helemaal. O, wacht eens, iets verderop liggen ook handschoenen. Army Leather Heli Ski, heten ze. Ik stel me iets voor met een arctische elite-eenheid van het Zweedse leger. Als dat niet stoer is, dan weet ik het niet meer. En dan zie ik het prijskaartje en bedenk ik dat wanten met één losse vinger ook best wel stoer zijn. Maar vooral ook heel functioneel. En daar was het me tenslotte om begonnen.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over