Column

Het geheime signaal van het afgehakte hoofd

Wij kennen de codes van de maffia (vissen in een krant: slecht nieuws), maar wat de poldermaffia bedoelt met een hoofd op de stoep blijft vooralsnog onduidelijk

Bert Wagendorp
De Fayrouz Lounge wordt dichtgetimmerd. Een voorbijganger vond in de ochtend een hoofd voor het waterpijpcaf¿ aan de Amstelveenseweg. De shisha lounge was in het verleden vaker het decor van criminele activiteiten. Beeld anp
De Fayrouz Lounge wordt dichtgetimmerd. Een voorbijganger vond in de ochtend een hoofd voor het waterpijpcaf¿ aan de Amstelveenseweg. De shisha lounge was in het verleden vaker het decor van criminele activiteiten.Beeld anp

Presentator Jurgen van den Berg van het NOS Radio 1 Journaal zei gisterochtend dat we na het nieuws van negen uur gingen luisteren naar de man die het hoofd had gevonden. Het belangrijkste nieuws van negen uur was dat er aan de Amstelveenseweg in Amsterdam een hoofd was aangetroffen. Het was nog niet duidelijk of het hoofd hoorde bij het onthoofde lichaam dat een dag eerder was gevonden in Zuidoost, maar ik dacht meteen: dat zou bést weleens kunnen.

Na het nieuws had verslaggever Paul Sanders inderdaad de vinder bij de microfoon, Stan Koeman van Koeman's Belegde Broodjes (sinds 1907). Eigenlijk was niet Stan degene die het hoofd had gevonden, maar zijn broer. Die zei tegen Stan dat er buiten een hoofd lag. Stan wilde het niet geloven, ging kijken en inderdaad: een hoofd. 'Het is extra luguber dat ik nota bene gehakt aan het draaien was', zei Stan, die verwachtte slecht te zullen slapen.

Het hoofd, verklaarde Stan Koeman, was zo neergezet dat het naar binnen leek te kijken bij de shisha-lounge Fayrouz. 'Dat moet een soort signaal zijn, denk ik', zei Koeman. Daarmee had hij even na negenen het thema van de dag geformuleerd: het geheime signaal van het afgehakte hoofd.

Een buurtbewoner verklaarde bij RTL dat het hoofd 'een Marokkaans uiterlijk had'. Het hoofd en het onthoofde lichaam bleken inderdaad toe te behoren aan een jongeman van Marokkaanse komaf. Shisha-lounge Fayrouz is het favoriete waterpijpcafé van een bende die is betrokken bij de zogenoemde Mocro War. Die oorlog begon vier jaar geleden met de diefstal van 200 kilo coke in de Antwerpse haven en heeft inmiddels tientallen mensen het leven gekost.

Met die informatie konden we het hoofd wel zo'n beetje plaatsen. Nu ging het er alleen nog om te verklaren waarom de daders tot onthoofding waren overgegaan 'hoewel er', zoals Het Parool trouwhartig meldde, 'ook van liquidaties met automatische wapens een zeker signaal uitgaat'. Kennelijk was er behoefte aan een ander signaal.

Marijn Schrijver, mede-auteur van de bestseller Mocromaffia, tegen het AD over het hoofd: 'een duidelijk signaal naar anderen toe'. Zijn collega Wouter Laumans zei tegen de NOS dat het hoofd misschien betekende dat het slachtoffer had gepraat. Paul Vugts en Maarten van Dun van Het Parool: 'een morbide signaal uit de onderwereld'. Criminoloog Henk Ferwerda bij RTL: 'Het lijkt erop dat de daders een signaal hebben willen afgeven.'

Ook criminologen en misdaadverslaggevers moeten de veranderde mores in het criminele circuit nog leren lezen.

Wij kennen de codes van de maffia (vissen in een krant: slecht nieuws), maar wat de poldermaffia bedoelt met een hoofd op de stoep blijft vooralsnog onduidelijk. Met het hoofd lieten de daders zien maling te hebben aan de rechtsstaat, zei Wouter Laumans. Daaraan hoeft inderdaad niet te worden getwijfeld, maar dat wisten we al vóór het hoofd.

Het intimiderende signaal naar de concurrerende waterpijprokers van Fayrouz was trouwens duidelijk genoeg: ook jullie koppen gaan rollen. Daarnaast liet het hoofd aan de Amstelveenseweg op pregnante wijze zien waar de heilloze war on drugs ons heeft gebracht. Bendeoorlogen, liquidaties aan de lopende band, een onthoofde meeloper van 23.

Nabil Amzieb, drie jaar terug nog een vrolijke stagiair bij de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot, verklaarde destijds in het huurdersmagazine Stadleven dat hij erg genoot van de sociale contacten tijdens het monteurswerk.

Meer over