ColumnHet eeuwige leven

Het eeuwige leven: Frans van Dusschoten (1925-2018)De eerste live-verslaggever van het volleybal

De ‘andere’ Frans van Dusschoten was pionier in de tijd van Sport in Beeld. Zijn reportages over zeezeilwedstrijden waren baanbrekend.

Frans van Dusschoten (links) Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Frans van Dusschoten (links)Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Zelfs op de burelen van NOS Sport werd bij Frans van Dusschoten gedacht aan ‘Meneer de Uil’ uit de ­Fabeltjeskrant of de aangever van André van Duin. Toen de rouwkaart op de mat viel van de andere Frans van Dusschoten, die in de ­begindagen van de televisiesport verslag deed van volleybal en ­watersporten, ging er bij niemand een lichtje branden. Ten langen leste werd de inmiddels gepensioneerde eindredacteur Rob van Velzen gebeld, die hem ook slechts een jaar had meegemaakt en nog wist dat hij vanwege zijn grote reukorgaan wel Frans de Neus werd genoemd.

Van Dusschoten, die 23 april overleed in Amersfoort, was een van de laatsten van het eerste uur. Zijn collega’s van toen – Jan Cottaar, Bob Spaak, Frans Henrichs, Herman Kuiphof, Theo Koomen – waren al overleden. Hij was verslaggever, regisseur en eindredacteur tegelijk en combineerde dat met bestuursfuncties in de sport.

Fourniturenwinkel

Frans belandde eigenlijk toevallig in de journalistiek, zoals veel van zijn collega’s uit die tijd. Hij had met zijn vrouw een fourniturenwinkel in Amsterdam-West. In zijn vrije tijd speelde hij volleybal en gaf hij volleybaluitslagen door aan de Volkskrant en Het Parool en het sportprogramma van Bob Spaak op de radio.

Op een keer zei Spaak tegen hem: ‘Ach Frans, lees ze zelf maar even voor.’ Zo maakte Frans zijn debuut op de radio. Op 1 januari 1964 zond de NTS voor het eerst live een volleybalwedstrijd op televisie uit tussen de koplopers van de eredivisie, Libanon uit Rotterdam en Blokkeer/DES uit Den Haag, met commentaar van Frans van Dusschoten. Zoals Hugo Walker bekend zou worden van ‘Komt dat schot!’, zo werd Frans bekend met de uitdrukking ‘Handig eroverheen getikt’ na een plaatsbal achter het blok van de tegenstander. Algauw werd hij gevraagd ook andere sporten te verslaan waarvoor geen specialist beschikbaar was, zoals korfbal, kanovaren en zeilen. Frits Suèr, die in die tijd bij Avro’s Sportpanorama kwam, vroeg Van Dusschoten een keer hoe je verder kon komen in de sportjournalistiek. ‘Frans zei: ‘Doe net als ik, verdiep je een in een sport die wat minder bekend is maar toch nationaal aanzien heeft. Als je daar bent ingevoerd, komen ze bij jou terecht. Als je dat dan goed doet, vragen ze je ook voor andere sporten.’’

Reporter aan boord

Van Dusschoten doekte de fourniturenzaak op, ging in Soest wonen en kwam in dienst van NTS/NOS. In 1969 maakte hij een prijswinnende reportage over het Admiral’s Cup-team dat deelnam aan de Fastnet Race, een zeezeilwedstrijd langs de Engelse zuidkust, waarbij op elk schip een ­cameraman meevoer. Sindsdien is on-board reporting bij grote zeilwedstrijden standaard. De liefde voor volleybal bleef ook. Van 1976 tot 1978 was hij voorzitter van Brother Martinus in Amstelveen.

Vlak daarna besloot hij te stoppen bij Studio Sport, waar een nieuwe generatie (Reitsma, Smeets, Ten Napel, Bakker en Jansma) het heft in handen had genomen. In 1983 maakte hij nog de negendelige televisieserie Maritiem. Voor bedrijven maakte hij ­video’s, hij was coach en presentator bij de lokale Omroep Soest. Nadat het AD was gestopt met de uitreiking van de Conny van Rietschoten Trofee voor de zeiler van het jaar, richtte hij samen met onder anderen Ben Staartjes een stichting op die deze prijsuitreiking met gala voortzette.

Met zijn vriendin Gerda van den Andel woonde hij vanwege dementie de laatste jaren in een verpleeghuis in Amersfoort.

Van Dusschoten is begraven – ‘zonder dat iemand van Studio Sport erbij was’, zegt Gerda’s dochter Inge – op Zorgvlied in zijn geboortestad Amsterdam.

Meer over