DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

Het duiden van Kamerdebatten was zelden zo ingewikkeld als afgelopen donderdag

null Beeld

Het duiden van Kamerdebatten is altijd al ingewikkeld, maar het was zelden zo ingewikkeld als bij het debat van donderdag. Zelden liepen de interpretaties zo ver uiteen.

De een vindt dat Sigrid Kaag, door niet mee te stemmen met een motie van wantrouwen, uiteindelijk heeft gekozen voor de macht en niet voor haar principes. De ander vindt juist dat Rutte in Kaag voor het eerst een tegenstander heeft getroffen die niet gevoelig blijkt voor zijn charmes en juist wel vasthoudt aan haar principes. De een denkt dat de weg is vrijgemaakt voor een voortzetting van het kabinet, de ander denkt dat Rutte nooit meer kan terugkeren.

De beste geesteshouding is om vooral te blijven twijfelen. De formatie bevindt zich op volstrekt nieuw terrein, historische parallellen ontbreken. Goed kijken, goed nadenken, maar vooral nog geen vergaande conclusies trekken, is het motto van onze Haagse redactie.

Mark Rutte tijdens het debat over de gelekte stukken van de verkenners.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Mark Rutte tijdens het debat over de gelekte stukken van de verkenners.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

‘Mijn inzichten wisselen met het uur’, zei politiek verslaggever Ariejan Korteweg in onze podcast Koorts. ‘Ik ging lichtelijk verward naar bed en eigenlijk ben ik dat nog steeds’, zei chef van de parlementaire redactie Raoul du Pré de ochtend na het debat in een interview. Niettemin had hij samen met Natalie Righton tegen half vier in de nacht al een glasheldere analyse geschreven, waarin de onmogelijke positie van Mark Rutte pregnant werd beschreven.

Dat het zo ingewikkeld was, kwam vooral doordat het debat in wezen in minstens drie debatten uiteenviel. Het was een debat tussen formerende partijen die elkaar niet meer vertrouwen, een debat tussen de Kamer die zijn demissionaire premier niet meer vertrouwt en tot slot een confrontatie tussen een Kamerlid, Omtzigt, die het nadrukkelijk voor de burgers opneemt en de bestuurlijke elite.

Het maken van een voorpagina van de papieren krant is bij zulke nachtelijke debatten geen sinecure. U als lezer weet, als de krant bij u op de mat valt, meer dan wij. U weet al dat de premier het debat uiteindelijk heeft overleefd, wij weten dat als we de krant maken nog niet. Het is zaak om koppen en artikelen zo te maken, dat ze bij elke mogelijke uitkomst waar blijven.

We overwogen drie koppen: ‘Rutte vecht voor zijn leven’, ‘Wie gelooft Rutte nog?’ of ‘Ontsteltenis over optreden Rutte’. Bij grote gebeurtenissen die zich moeilijk snel laten duiden, kun je het best zo dicht mogelijk bij de feiten blijven. Daarom kozen we uiteindelijk voor de derde variant.

Meer over