ColumnAaf Brandt Corstius

Het begrip ‘pingen’, ga dat maar eens aan elkaar omschrijven tijdens een pijlsnel partyspel

Voor Sinterklaas wilde ik het spel 30 Seconds, want ik had het gevoel dat dat spel de verbondenheid en vrede ging brengen die elk gezin nodig heeft. Hoe ik dat wist? Door het spel 30 Seconds en een appgroep, had Ronald Koeman verteld in een persconferentie, was de sfeer in het Nederlands elftal momenteel erg goed.

Twee dingen vraag je je dan meteen af: hadden voetballers voorheen dan geen appgroepen? Oké, schattig. En: wat is 30 Seconds en kan ik dat ook de hele dag gaan spelen?

Ik las het op nos.nl, want het is natuurlijk een nieuwsbericht waard dat de sfeer goed is in het Nederlands elftal. Er werd in het artikel ook een historisch kader geschapen, over sfeerbepalende elementen in eerdere elftallen. Vroeger werd er door elftallen bijvoorbeeld veel gekaart. En andere coaches gebruikten conflicten tussen spelers om ze op scherp te zetten.

Maar dat is niet de tactiek van Ronald Koeman; die leunt op gezelligheid en 30 Seconds. Wat is dat dan? Een pijlsnel partyspel, staat er op de doos, zag ik op bol.com. Het spel bleek na enige bestuderen een afgeleide van wat we in mijn familie Het Namenspel noemen: je krijgt een briefje met daarop een naam of een ding, bijvoorbeeld Prins Harry of de Serengeti, en dan moet je Prins Harry of de Serengeti omschrijven zonder die woorden te gebruiken. Bij ons moet je het in de volgende ronde ook uitbeelden, maar dat is voor gevorderden.

Zoals bij alle spellen op de wereld vond ik mijn eigen versie met papiertjes in een slakom beter dan de versie die 25 euro kost. Vooral omdat 30 Seconds, nu ik een paar van de kaartjes op bol.com bekeek, alweer hopeloos achterhaald was.

Ik bedoel, sommige zaken zijn tijdloos, zoals Assen en René Froger. Die mogen voor altijd op die kaartjes blijven staan. Maar dat je serieus het begrip ‘pingen’ aan elkaar moet gaan omschrijven tijdens een pijlsnel partyspel is natuurlijk bizar. ‘Dat is iets wat we vroeger héél even hebben gedaan voordat, tja, alle menselijke communicatie via WhatsApp ging.’ Ook de film High School Musical 3 lijkt me iets waarvan mensen maar erg kort notie hebben genomen – ga dat maar eens aan elkaar omschrijven, als Nederlands elftal.

Ik hoef dat spel dus niet meer in mijn schoen, maar als het het Nederlands elftal verbindt, prima. Georginio Wijnaldum zei tijdens een persconferentie over 30 Seconds: ‘Na het eten vragen we vaak wie er een spelletje wil doen. Dan schrijven we de namen op, doen die in een bekertje en maken vier teams.’

De woorden ‘na het eten’ en ‘bekertje’ maakten mij al zo gelukkig dat ik dat hele spel niet meer nodig had.

Meer over