Column

Het antwoord aan Trump en zijn 'dode kat'-tactiek

Donald Trump heeft The Washington Post in de ban gedaan. In een tweet noemt hij de verslaggeving 'ongelooflijk slordig'. De krant laat zien hoe media zich tegen Trumps opstelling zouden kunnen weren.

Amerikaanse media vrezen dat Trump zich alleen nog zal inlaten met hem welgezinde kranten en tv-stations. Dat zou een ramp zijn als hij eenmaal in het Witte Huis zit. Cartoon uit de Miami Herald. Beeld
Amerikaanse media vrezen dat Trump zich alleen nog zal inlaten met hem welgezinde kranten en tv-stations. Dat zou een ramp zijn als hij eenmaal in het Witte Huis zit. Cartoon uit de Miami Herald.Beeld

Nu Donald Trump journalisten van de Post in de ban doet, komen journalisten van andere media voor een scherpe keuze te staan: de oplagecijfers of je verantwoordelijkheid als journalist in een vrije samenleving. Trumps aankondiging dat hij journalisten van de Post uitsluit van zijn bijeenkomsten komt na soortgelijke acties tegen Politico, The Huffington Post, BuzzFeed, Gawker, Foreign Policy, Fusion, Univision, Mother Jones, New Hampshire Union Leader, Des Moines Register en The Daily Beast.

Voor die journalisten en mediabazen die nog steeds de visie van hoofdredacteur Martin Baron niet delen dat Trumps actie niets meer of minder is dan 'het verwerpen van de rol van een vrije en onafhankelijke pers': het zal niet lang duren of jullie zijn ook aan de beurt.

Eerder dit jaar zei Trump dat hij nieuwe smaadwetten zou gebruiken om het makkelijker te maken nieuwsverslaggeving te vervolgen.

Gelukkig bestaat er een toepasselijk antwoord op de zwarte lijst van Trump: een Trump-blackout. Ik bedoel geen regelrechte ban, maar een einde maken aan de onkritische, onbetaalde reclame die hem de nominatie heeft opgeleverd.

-Geen liveverslag van zijn bijeenkomsten. Vooral de 'verslaggeving' door kabelnetwerken was een enorme bijdrage in natura voor Trump.

-Geen telefoontjes meer van Trump tijdens tv-shows. Dan kan hij geen leugens vertellen die nauwelijks worden weerlegd.

-Rigoureus gebruik van real-time fact-checking en melden waar Trump leugens vertelt.

Ingaan tegen Trumps autoritaire acties kan werken, want hij leunt vrijwel geheel op gratis media-aandacht. Hij won de nominatie met wat Britten de 'dode kat'-tactiek noemen. Gooi een dooie kat op tafel en mensen gaan daarover praten. Trump bleef maar met katten smijten.

In een rapport van Harvards Shorenstein Center van maandag staat dat de top acht nieuwsbronnen Trump het afgelopen jaar het equivalent van 55 miljoen dollar gratis advertenties opleverden. Deze maand is de focus verschoven van Trumps 'dode katten' naar het serieus onderzoeken van zijn verleden, leugens en raciale politiek. Niemand deed dat beter dan de collega's van The Post. Dát is de reden voor de zwarte lijst. Verslaggeving zal lastiger worden met een verbod om bijeenkomsten met Trump te verslaan, maar niet minder grondig. De vraag is of andere nieuwsorganisaties zullen inzien dat de ban niet alleen een aanval op de Post is, maar een appèl is aan het geweten van allen die geloven in een vrije pers.

Meer over