OpinieLezersbrieven

Het ABP loste de overheidstekorten op, laat de overheid nu de schuld bij het ABP inlossen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 21 september.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Pensioenpremies

Nu blijkt dat er in het koffertje van de minister van Financiën miljarden over zijn, wil ik de regering nog eens herinneren aan de Uitnamewet.

Door drie kabinetten-Lubbers en een kabinet-Kok is ­gedurende vijftien jaar geen pensioenpremie afgedragen aan het overheids- en onderwijspensioenfonds ABP. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, becijferen dit op een bedrag van circa 60 miljard euro anno 20nu.

Het ABP heeft gedurende die jaren de overheidstekorten opgelost. Het zou niet meer dan eerlijk zijn wanneer de overheid nu de tekorten bij het ABP oplost. Zeker een minister van CDA-huize zou deze schuld moeten ­willen inlossen.

Kortom, van Uitnamewet naar Teruggavewet.

Marcel van der Vlugt, Limmen

Legaliseren

We hebben onze rechtsstaat opgezadeld met een onoplosbaar probleem. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de strijd tegen drugs nooit te winnen valt. Legaliseren is de enige oplossing, dat hebben we met alcohol en tabak (wereldwijd veel dodelijker) ook gedaan en dat bevalt prima.

Ruud Hilhorst, Utrecht

Wapenschaamte

Alsjeblieft, Volkskrant, graag zo spoedig mogelijk een grote bijlage over de voors (en tegens) van legalisering van drugs, zowel in Nederland als internationaal. Hierover moet nu een brede maatschappelijke discussie op gang komen. En wordt het niet langzamerhand tijd voor wapenschaamte in videoclips en computergames?

Annemarie Letschert, Haarlem

Lieve stad

Amsterdam, 18 september: er wordt een advocaat doodgeschoten, er wordt een oud-voetballer vermoord en Sylvia ­Witteman wordt onbeschoft behandeld door een overheidsdienaar en uit­gescholden voor kutwijf. Wat is er ­gebeurd met de ‘lieve stad’ waarvan Eberhard van der Laan zo graag wilde dat het na zijn dood een ‘lieve stad’ zou blijven?

Ada Imming, Vught

Bovenwereld

In het commentaar van 19 september hekelt de krant de drugsconsument die met recreatief gebruik het dodelijk ­gevaar voor rechtsstaat en samenleving in stand zou houden. Prima om de ­gebruiker op zijn of haar verantwoordelijkheid te wijzen. Maar kijk dan ook naar de verantwoordelijkheid van de ‘bovenwereld’; notarissen, ­makelaars, banken, voetbalclubs, ­juweliers en ­autohandelaren, die niet schromen drugsgelden in ontvangst te nemen, waardoor ze het verdien­model van de drugsbazen in stand ­houden.

Kees van der Put, Son

Falend onderwijs?

‘Ons onderwijs faalt, meer dan elders bepaalt in Nederland afkomst je kansen’, aldus Barbara Baarsma (O&D, 20 september). Zij maakt dit op uit rapporten van de Onderwijsinspectie. Deze rapporten documenteren vooral de ongelijke vertegenwoordiging van minder kansrijke groepen leerlingen in scholen en schoolcategorieën. Deze ongelijkheid heeft veel te maken met het ­gestratificeerde scholenstelsel in het voortgezet onderwijs.

Een sterkere indicator voor onderwijsongelijkheid is de mate waarin ­onderwijsprestaties samenhangen met de sociale achtergrond van leerlingen. Uit gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Nederland op deze indicator bovengemiddeld gunstig scoort in vergelijking met andere OESO-landen. Bovendien doet ­Nederland het beter (dat wil zeggen minder door sociale achtergrond bepaalde prestaties) dan andere landen, die eveneens een ­gestratificeerd stelsel hebben.

Jaap Scheerens, emeritus hoogleraar onderwijskunde, Maarssen

Leven lang leren

Barbara Baarsma kan het allemaal zo leuk vertellen. Hoogleraar, bankier, noem maar op. Dus ze zal het allemaal wel weten met haar verhaal over een ‘leven lang leren’. Nou, mevrouw Baarsma, ik heb ook een verhaal. Want ik was op mijn 55ste van plan weer eens wat bij te leren om mijn kansen op de slechte arbeidsmarkt te vergroten. Maar na een aantal jaren inkomensloos te zijn geweest, moest ik de financiering van mijn plan regelen.

Ik stuitte op het, nomen est omen, ­Levenlanglerenkrediet. Maar al snel bleek ik er niet voor in aanmerking te komen, want als je de gezegende leeftijd van 55 hebt bereikt, kom je er niet meer voor in aanmerking. De regering heeft in alle wijsheid besloten dat je leven bij 55 is afgelopen. Een leven lang leren?

DickJan Braggaar, Assen

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Geschiedvervalsing

Ik las afgelopen weken in deze krant ­allerlei slimme tips hoe we de Gouden Eeuw en de 17de-eeuwse vlootvoogd Witte de With als een nare vlek kunnen wegpoetsen uit onze vaderlandse geschiedenis. Totdat ik in het verslag van Prinsjesdag van een specialist met verbazing het volgende hoorde: de afbeeldingen van de slavernij op de Gouden Koets (nu in renovatie) blijven op de koets aanwezig, weghalen is namelijk ‘geschiedvervalsing’. Dus niks wegpoetsen of vlakschuren of zwart lakken, ­gewoon laten bestaan en benoemen dat dit ook onderdeel is van onze eigen ­geschiedenis.

Huib Brinkhof, Amstelveen

Burenruzie

Veel te lang is over de periode 1940-1945 gesproken in termen van de bezetting. Dit geeft een erg gekleurd beeld van de gebeurtenissen. Met de kennis van nu spreken wij van een burenruzie.

Yvonne Zoomers, Harderwijk

Vrouwenquota

Feitenvrije politiek. Het laatste SER-­advies over vrouwenquota is er een schrijnend voorbeeld van (Voorpagina, 20 september). In het advies niks over wat de gedragsbiologie en psychologie over robuuste man-vrouwverschillen hebben ontdekt en hoe dat loopbaan- en levenskeuzes beïnvloedt. In het ­rapport staat vooral veel ideologie en weinig empirie. Jammer.

Henk Verhoeven, docent toegepaste psychologie, Rijen

Hebberig

Een huiszoeking bij beoogd KPN-topvrouw Dominique Leroy. Of je nu een man of een vrouw hebt aan de top, hebberig zijn ze allemaal. Dat is helaas geen verschil.

Trudie van der Steeg, Vught

Tellen

D66 heeft een voorstel ingediend voor een hard vrouwenquotum (Voorpagina, 20 september). Ik neem aan dat D66 als indiener voor dat voorstel zal stemmen. In het artikel staat dat de coalitiepartijen VVD, CDA en CU tegen zijn, waardoor er op dit moment geen meerderheid voor een quotum is. In het artikel wordt niet gesproken over andere partijen die tegen zijn. De coalitie heeft 76 zetels en D66 heeft er 19. VVD, CDA en CU hebben er 57. Het voorstel heeft dus wel een meerderheid, tenzij de krant is vergeten andere tegenstemmers te noemen.

Albert Knop, Horn

Geld lenen

Het kabinet gaat miljarden lenen (Ten eerste, 18 september). Van mij mogen ze, maar zelf houd ik me nog even aan de waarschuwing: pas op, geld lenen kost geld.

Boudewijn Otten, Groningen

Keynes

Als ik het goed begrijp, vond de econoom Keynes dat een regering tijdens een recessie geld moet uitgeven en in jaren van voorspoed moet sparen. Een beetje als met de auto in de bergen rijden dus: heuvel op geef je extra gas en heuvel af haal je je voet van het pedaal en spaar je benzine. De regering is nu van plan om tijdens het dalen extra gas te geven. Dat is vragen om ongelukken.

Niek van Dijk, Mont-Saint-Jean

Lerarentekort

In de Troonrede en de discussie erna werden veel problemen gesignaleerd, maar weinig concrete plannen voor­gesteld. Een mogelijkheid om op een ­effectieve manier het tekort aan onderwijzend personeel kleiner te maken, is de volgende: geef afgestudeerden voor elk jaar dat ze als leraar werken een korting op de opgebouwde studieschuld van 20 procent. In het beste geval is de schuld na vijf jaar verdwenen. Het is dan wellicht zelfs nog mogelijk gebruik te maken van de eventuele lage hypotheekrente.

Critici zullen het op voorhand misschien onuitvoerbaar, onbetaalbaar en niet doelmatig vinden. Mijn reactie hierop zou zijn dat de bovenstaande ­regeling meer dan vijftig jaar geleden met succes is toegepast. De studieschuld was toen een renteloos voorschot. De uitstroom na vijf jaar bleef uit en het tekort was aanzienlijk ­gedaald.

Wim Westheider, oud-leraar, Purmerend

Boris’ brug

Al weken roept Boris Johnson dat een brug tussen Ierland en het Verenigd ­Koninkrijk dé oplossing is voor het backstopprobleem. Zo’n verbinding is niets nieuws onder de zon. Allerlei plannen voor bruggen en tunnels steken al ruim honderd jaar geregeld de kop op. In 1918 stelde een parlementariër zelfs voor Duitse krijgsgevangenen aan het graven te zetten.

Als ‘Bojo’ zijn zin krijgt en er komt een Celtic Crossing tussen de Mull of Kintyre en Torr Head in Noord-Ierland, is zijn probleem nog niet opgelost. ­Recente peilingen geven aan dat zelfs de Engelsen het prima vinden dat de Schotten over hun onafhankelijkheid gaan stemmen. Tegen de tijd dat die brug klaar is, zit Schotland al lang en breed in Brussel als onafhankelijk land op Boris’ oude stoel.

Rob Dijksman, Hulsberg

Energieverspilling

Dikwijls lees ik de recepten van de Volkskeuken met plezier. Dikwijls maak ik volgens jullie recepten lekkere dingen klaar. Echter, ook dikwijls, met een frons en een kritische blik. En dat betreft de aanwijzingen voor het gebruik van de oven. Bijna alle ovenrecepten beginnen met: verwarm de oven op X graden. ­Altijd is dat veel en veel te vroeg.

De eerste stap, oven verwarmen, ­terwijl…

a) het deeg nog moet worden ­gemaakt.

b) het deeg na bereiding 60 minuten in de koelkast moet liggen.

c) later, na weer een bereiding, nog eens 15 minuten.

En die oven maar verwarmen. Dat is toch je reinste energieverspilling? Deze energieverslindende richtlijnen vallen me regelmatig op. Iets dat aandacht vraagt van ons allen.

Jannie Verdonk, Utrecht

Stap terug

Een stap terug in je carrière? Dat is geen afgang (Economie, 18 september). Klopt, maar de weg naar een stap terug is niet zelden een hel omdat de werk­gever dit niet met je kan of durft te ­bespreken. Je komt dan na vele jaren goed functioneren bij een reorganisatie plotseling in een wereld terecht van nepbeoordelingen en verbeterpunten, met als resultaat dat je als werknemer je eigen werkgever niet meer vertrouwt, ziek wordt of maar met pen­sioen gaat. De medewerker van human resources is hierbij niet meer, zoals vroeger, je raadgevende collega, maar het in belang van de reorganisatie ­meeliegende verlengstuk van je werkgever geworden.

Kees de Jong, Utrecht

Ziekte-inzicht

Ik las het integere en persoonlijke verhaal van Jetske van der Schaar en Philip Scheltens over de ziekte van Alzheimer (V, 17 september). Emotioneel werd ik pas echt toen ik de uitspraak van Scheltens las dat het mensen met alzheimer vaak totaal ontbreekt aan ziekte-inzicht. Het is juist dat inzicht bij mijn moeder van 87, die al zeker vijf jaar deze ziekte heeft, dat de situatie thuis vreselijk moeilijk maakt. Het maakt haar depressief en wanhopig. Ook angstig en fel als er een dokter of iemand van het indicatieteam langskomt.

Vanuit de angst die dat inzicht geeft, zegt ook zij: ‘Met mij is niets aan de hand, dokter.’ Het gevolg is dat een opname niet mogelijk is. En dat mijn vermoeide vader van 87 blijft worstelen met zijn mantelzorgtaak tot hij eraan onderdoor gaat. Dus trek niet te snel de conclusie dat er geen ziekte-inzicht is, maar kijk verder naar het effect dat juist dat inzicht kan hebben op het lijden van patiënt en mantelzorger.

Caroline Cartigny, Nijmegen

Jonge fans

In het artikel ‘Cassandra met super­power’ (Ten eerste, 20 september), schrijft Ben van Raaij: ‘Voor haar jonge fans is Greta Thunberg een onbaatzuchtige heldin.’ Ik ben zo’n jonge fan van 63 en ik ben reuze blij met de actie van Greta. Zij maakt vooral duidelijk aan ons – grijze knarren – dat we de wereld netjes aan hen moeten overdragen.

Walter van Oostveen, Emmen

Doodsoorzaak

Op de voorpagina van de krant van 20 september stond bij het overlijdensbericht van Wim Crouwel (90): ‘Hij leed aan de ziekte van Parkinson.’ Kunnen we niet afspreken dat bij mensen van boven de 70 de doodsoorzaak niet meer genoemd wordt, of desnoods: ‘Hij leed aan ouderdom.’ Wij senioren moeten toch ergens aan doodgaan. Waaraan is op onze leeftijd ondergeschikt.

Henk Janssen, bijna 70, Amsterdam

Slavernijverleden

Geen Gouden Eeuw meer. Geen Zwarte Piet. Zo eenvoudig kom je af van je ­slavernijverleden.

Hans Disco, Groningen

Ontgroening

Het klagen over de ontgroening bij studentenverenigingen is een vast ritueel (O&D, 18 september). Terwijl het bestaan van deze verenigingen het ware probleem is. In Leiden bezitten enkele corpora grote delen van de binnenstad; buren worden weggepest zodat de ­belendende panden goedkoop kunnen worden overgenomen. Maar ook een aanzienlijk deel van studentenwoningbouwvereniging Duwo wordt door corpora gemonopoliseerd. Als je leuk wilt wonen tijdens je studietijd, kun je maar beter lid worden. En dus kleurt de stad zwart van de brallende puistenkoppen. De ontgroening kan mij daarom niet zwaar genoeg zijn.

Marcus van Engelen, Leiden

Meer over