ColumnBard van de Weijer

Herinnert u zich de millenniumbug nog? Japan wacht zijn eigen variant

null Beeld
Bard van de Weijer

Oudere millennials en echt stokoude types herinneren zich de millenniumbug, de dateringsfout die computers aller landen op 1 januari 2000 op hol zou laten slaan omdat de apparaten zouden concluderen dat het jaar 1900 was aangebroken. Met mogelijk rampzalige gevolgen, van smeltende kerncentrales tot voedseltekorten tot slechte bezorging van de TROS Kompas. Technologieziener Maurice de Hond had zelfs een voorraad conservenblikken aangelegd, mocht de hongersnood in ons land toeslaan. In Afrika waren arme kindertjes alvast begonnen met het inzamelen van aluminiumfolie.

Er gebeurde niks, of hooguit weinig. Maar dat was misschien te danken aan alarmisten als De Hond die ervoor hadden gezorgd dat contingenten ict’ers waren aangerukt om te voorkomen dat kritische computersystemen zouden uitvallen.

Japan heeft nu zijn eigen ‘millenniumbug’, noteerde New Scientist onlangs. Daar heet het de ‘keizerbug’ en het heeft te maken met het aftreden van Akihito. Als de keizer in april volgend jaar abdiceert, breekt automatisch een nieuw tijdperk aan in Japan. Een bezopen concept natuurlijk, maar zo hebben ze het daar nu eenmaal geregeld en de Japanner hecht aan zijn rituelen.

Hierdoor moeten straks alle kalenders aangepast. De huidige periode begon in 1989 toen de keizer de troon besteeg en heet Heisei, wat ‘vrede bewerkstelligen’ betekent. De naamgeving van het keizerlijke tijdperk zit verwerkt in kalenders, ook in digitale. Toen Akihito keizer werd, moest de computerrevolutie nog goeddeels beginnen en konden programmeurs de nieuwe epoche makkelijk in de digitale kalenders bakken.

Nu is dat een stuk ingewikkelder. Zeker omdat de nieuwe naam pas in februari wordt bekendgemaakt. Technologieconcerns zijn volop bezig de veranderingen voor te bereiden. Onder meer Microsoft heeft alvast een plaatsje ingeruimd in de komende voorjaarseditie van Windows 10.

Maar chaos is niet uitgesloten. Het zou zomaar kunnen dat uw Japanse elektronica zich volgend jaar mei plotseling vreemd begint te gedragen. Dat de PS4 ineens nog maar zestien kleuren kent en blokkerige graphics toont, uw kostbare Nikon louter zwart-witkiekjes schiet, de Prius op de oprit niet meer wil starten en de slimme koelkast paniekerig schalt dat alle spullen een eeuw over de datum zijn.

Als ik Maurice was, zou ik mijn Aibo alvast aan de ketting leggen.

Zolang er geen kerncentrales smelten in Japan als gevolg van de k-bug, en de overlast beperkt blijft tot wat haperende apparatuur, lijkt zo’n wereldwijde elektronica brown-out me wel een mooi saluut aan de keizer. Mits het niet te lang duurt natuurlijk. De kinderen willen na een paar uurtjes gamen met Zaxxon, Frogger en Q*bert graag weer aan de Fortnite.

Meer over