LezersbrievenWoensdag 18 december

Helpt het als mannen voortaan beschuiten smeren?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 december.

Een man en vrouw plaatsen een prefab afdekband met een kraan op de muur van het toekomstige balkon.  Beeld Nederlandse Freelancers
Een man en vrouw plaatsen een prefab afdekband met een kraan op de muur van het toekomstige balkon.Beeld Nederlandse Freelancers

Brief van de dag

Ja, dat zal helpen, jonge vaders voortaan beschuiten met muisjes laten smeren. Want zorgtaken, daar houden mannen niet van volgens gedragseconoom Henriëtte Prast. En in het onderwijs willen ze ook al niet werken. Het is wel duidelijk dat het artikel ‘Het rauwe leven in de bouwput’ aan Prast voorbij is gegaan. Want laten we het eens omdraaien: wanneer gaan vrouwen zich aanmelden voor het werken op een bouwplaats in weer en wind, het realiseren van warmtecentrales, het aanleggen van bruggen en wegen bij nacht en ontij, het monteren van koelmachines?

Veel mannen en heel wat minder vrouwen zorgen ervoor dat Nederland veilige wegen, schoon drinkwater, elektriciteitsvoorzieningen en goede ziekenhuizen heeft. Mooi en nuttig werk. Tegelijkertijd betreft het een bedrijfstak waar de tijdsdruk hoog is en waar al jaren te weinig vakmensen beschikbaar zijn. Werk genoeg dus, ook op kantoor.

Toch moet ik, als vrouw werkzaam in de installatietechniek, constateren dat maar weinig vrouwen in de bouw en aanverwante sectoren willen werken. Gaat dat ooit veranderen? Ook als mannen voortaan de beschuiten smeren?

Marion Jansen, Eindhoven

Boeven vangen

Nederlands meest gezochte crimineel, de 41-jarige Ridouan T., is aan­gehouden in Dubai. Ik zal na een snelheidsovertreding nooit meer tegen de politie zeggen: gaan jullie eerst eens boeven vangen.

Hans van de Wijdeven, Uden

Plagiaat

Als je, zoals Dymph van den Boom, een tekst uitspreekt alsof je die zelf bedacht hebt, zonder te vermelden dat die door de communicatieafdeling is geschreven, dan pleeg je sowieso plagiaat, ongeacht de inhoud van de tekst. We noemen dat ook wel pronken met andermans veren.

Pieter Markus, Geldrop

Geuzennaam

Ik had gehoopt dat de klimaatspijbelaar het zou winnen, maar ben het eens met het woord van het jaar voor mijn generatie. Het percentage van de babyboomers dat de mond wordt gesnoerd in hun conservatieve rechtse of linkse verhalen door jongeren, door hesjes, verpleegkundigen boeren, docenten, et cetera, lijkt mij groter dan het percentage van de jongeren dat spijbelde voor het klimaat.

Best ook wel mooi zo een beetje een geuzennaam te hebben, zoals ik de generaties onder mij graag ‘de Selfies’ noem. Dat wordt ook goed ontvangen, zijn ze trots op, het zelf allemaal te kunnen, allemaal verbonden met elkaar via internet, trots op zichzelf, dankzij beugels, sport, kleding, onderwijs , emancipatie. Wereldburgers zijn het.

Heb ik van gedroomd en aan gewerkt, hoe zelfbewust en mooi mijn kinderen en kleinkinderen en de wereld nu kan zijn. Ben dan ook graag een Boomer voor de Selfies.

Sjoerd van der Kuur, Lollum

Klap

Zijn we niet mordicus tegen de verengelsing van het Nederlands? Boomer kiezen tot woord van het jaar 2019 is de zoveelste klap. Als vertegenwoordiger van de zeikgeneratie voel ik mij geroepen furieus tegen deze keuze protest aan te tekenen. Nou ja, furieus – ik bedoel: met gespeelde treurnis. En berusting. Oudgedienden, OK oldtimers zijn zich er maar al te zeer van bewust dat ze niet langer de scherpte van geest hebben om de superioriteit van de nieuwe generatie ruiterlijk te erkennen.

Alfons Lammers, Otterlo

Eenheid

Een dag nadat de aanhouding van ­Ridouan T. werd bekendgemaakt door mevrouw Jannine van den Berg, Hoofd Landelijke Eenheid, duikelt ons land elf plaatsen naar beneden op de wereldwijde Gender Gap Index. Dan doet de nationale politie toch iets goed. De details van de arrestatie werden bekendgemaakt door chef Landelijke Recherche, Andy Kraag, een niet-witte man. We zijn zomaar op weg naar landelijke eenheid.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Eindejaarslijstjes

Wat heb je eigenlijk aan al die eindejaarslijstjes? De kans is groot dat je op 1 januari al weer vergeten bent wie de meest en de op 199 na minst invloedrijke Nederlander was. Met daartussen een reeks van overbekende en volstrekt onbekende influencers. Je zult maar als nummer 200 op die lijst staan. Hoeveel invloed heb je dan eigenlijk precies?

Misschien moet er voortaan een top10-lijst van alle eindejaarslijstjes komen. Hoef je ze niet allemaal zelf te lezen.

Peter Ruijtenbeek, Den Haag

Klimaatsceptici

In het artikel Greta Thunberg boekt pr-overwinning op Deutsche Bahn met foto in overvolle trein wordt gesproken over klimaatsceptici. Graag wil ik voorstellen om bij wijze van goed voornemen deze term in 2020 niet meer te hanteren. Er is niets sceptisch aan het ontkennen van wetenschap.

We noemen creationisten ook geen evolutiesceptici, antivaxxers worden geen vaccinatiesceptici genoemd en mensen die stellig overtuigd zijn dat de aarde plat is, noemen we ook geen zwaartekrachtsceptici. Laten we de term ‘sceptici’ dan ook niet hanteren bij ontkenners van klimaatverandering. Er zijn genoeg andere termen te verzinnen voor mensen die wetenschappelijke kennis ontkennen. Zelf ben ik nogal gecharmeerd van het allitererende klimaatcriminelen.

Remko Schuur, Hazerswoude-Dorp

Meer over