Overtuigtipkersttoespraken

Help The King’s Speech met fijne beelden

Hoe overtuig je? Communicatie-expert Lars Duursma van internationaal trainingsbureau Debatrix geeft iedere week een tip. Deze week: de drie kerst­toespraken van koning Filip.

Lars Duursma
Koning Filip van België. Beeld Getty Images
Koning Filip van België.Beeld Getty Images

Dit gebeurde er

Monarchen uit heel Europa spraken vorige week hun volk plechtig toe van de autocue. Wat vooral opviel, is hoezeer hun kersttoespraken op elkaar lijken.

We zien eerst het koninklijk paleis van buiten, al dan niet met klanken van het volkslied. Dan begint de vorst te spreken. Op de achtergrond zien we een kerstboom of, in het geval van Nederland, een bloemstuk. Heel langzaam zoomt de camera in. Twee of drie keer verandert de camera van positie.

Ondertussen roept de vorst op tot verbondenheid.

Onze koning is de enige die staat. Dat geeft meer dynamiek, ook in de stem. In vergelijking met eerdere jaren is z’n presentatie beter: vooral het gebruik van z’n handen is minder houterig. Koning Felipe van Spanje zit in een stoel maar oogt zelfverzekerd en zeer op z’n gemak.

Hoe anders is dat bij koning ­Filip van België. Vijf minuten lang zit hij onbeweeglijk met een dicht en bolstaand colbert en zijn handen strak op de benen. In alle drie de versies van de speech (Nederlands, Frans én Duits) lijkt het of ­iemand per ongeluk secondelijm onder z’n handen heeft ­gesmeerd.

Wat leren we daarvan?

Iedereen kan leren hoe je een verhaal overtuigend overbrengt en hoe je meer plezier haalt uit spreken in het openbaar. Dat de Belgische koning Filip desondanks zo stroef communiceert, is onbegrijpelijk.

Maar de fout ligt hier óók bij de regisseur. Als je weet dat iemand om wat voor reden dan ook weinig soepel beweegt, waarom dan vrijwel continu de handen in beeld? Die ene ­minuut met een close-up was prima en krachtig, de overige vier minuten uitgezoomd en ongemakkelijk. Ook in Nederland werd tijdens eerdere ­edities het ongemak van de ­koning uitvergroot door de cameravoering.

Het Verenigd Koninkrijk en Zweden lieten zien hoe dat anders kan: daar werden Queen Elizabeth en koning Carl Gustaf afgewisseld met beelden van de thema’s waarover ze spraken.

Gelukkig biedt 2020 nieuwe kansen.

Meer over