OpinieLezersbrieven

Heel treffend hoe de VGZ de minachting illustreert die de zorgverzekeraars voor de paramedici hebben

De ingezonden brieven van maandag 15 oktober.

Fysiotherapeuten voeren actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar VGZ. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Fysiotherapeuten voeren actie bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar VGZ.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: minachting voor paramedici

De stoom komt bij mij ook uit de oren na het lezen van het artikel over de protestactie van fysiotherapeuten (Economie, 12 oktober). De reactie van de woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ illustreert heel treffend de minachting die de zorgverzekeraars hebben voor de paramedici. Vooral de opmerking ‘we kunnen niet eindeloos de tarieven ophogen’.

Ik werk al 25 jaar als logopediste in een zelfstandige praktijk en de situatie is nog nooit zo slecht geweest. De tarieven voor logopedie zijn, net als bij de fysiotherapie, zo’n 30 procent te laag om kostendekkend te zijn. Verhoging gaat de laatste jaren met centen en dubbeltjes. Dit betekent in de praktijk dat ik naast 27 uur behandelen nog 9 uur in mijn vrije tijd gratis verder werk. Ik heb geen pensioenvoorziening en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Cursussen betaal ik grotendeels uit eigen zak. De genoemde kwaliteitverhogende PREM en audits dien ik ook zelf te betalen. Als ik afwijk van de behandelindex kan er zelfs geld teruggevorderd worden, geld waar ik gewoon arbeid voor heb verricht. Over al deze voorwaarden valt niet te onderhandelen.

Wees nou eens eerlijk, VGZ, als je hier een vacature van maakt zou toch niemand solliciteren?

Marjan Rep, Obdam

Dutch?

Een taalschool Nederlands die ‘Direct Dutch Institute’ heet (Ten eerste, 13 oktober). Ergens klopt hier iets niet.

Henk Eilander, Goirle

Het Dorp

Waarom zou Maan Het Dorp niet mogen zingen (Zaterdag, 13 oktober)? En waarom wordt haar versie een cover van Wim Sonneveld genoemd? Er is niets aan de tekst en de melodie veranderd.

Een cover is Het Dorp echter wel degelijk, maar dan gecoverd door Sonneveld en Friso Wiegersma. Knap gedaan, dat zeker, maar het origineel heet La Montagne en wordt gezongen door Jean Ferrat.

Peter Ruijtenbeek, Den Haag

Saoedie-Arabië

Hoeveel ‘Khashoggi’s’ (Ten eerste, 13 oktober) moeten er nog volgen vóór (morele) principes het gaan winnen van (financiële) inhaligheid?

Yvonne de Jong, Leiden

Politieke keuzes

Wouter Bos presenteert een helder en moedig apolitiek verhaal over de complexiteit van de zorg en de keuzes die daarmee samenhangen (‘Stop met wegduiken voor pijnlijke keuzes in de zorg’, 13 oktober).

Tegelijkertijd maakt hij des te duidelijker dat de politiek zoals wij die kennen inhoudelijke keuzes vaak bewust uit de weg gaat. Omdat ze schuren en kiezers kunnen kosten. Ik heb zelden zo’n concrete definitie gezien van ‘politieke keuzes’ maken.

Blijft de vraag wie die keuzes in de zorg dan wél voor zijn rekening gaat nemen, als de burger noch de politicus noch de medische wetenschapper dat gaat doen.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Suggesties voor de zorg

Pijnlijke keuzes in de zorg - wie durft? Wouter Bos, ik durf wel een voorzet te geven:

1. Acute zorg en chronische - planbare - zorg scheiden.

2. Per veiligheidsregio één acuut ziekenhuis (dus maximaal 25 in Nederland).

3. Alle specialisten in loondienst.

4. Kleinschaligheid op niveau van wijkgebonden gezondheidszorg.

5. Huisartsen verwijzen niet langer, ze gaan specialisten consulteren.

6. Praktijkgrootte van huisartsen maximeren op ongeveer 1.700 zielen.

7. Alleen bewezen goede gezondheidsinterventies vergoeden, alle andere zaken/pillen/ingrepen uit de eigen portemonnee.

8. Nieuwe behandelingen alleen toelaten met een verplichte wettelijk bepaalde doorgaande research van ten minste 5 jaar.

9. Parlementaire enquête naar de Zorgverzekeringswet van 2006.

10. Nationaliseren van de zorgverzekeraars (na 12 jaar pogen een regierol te vervullen is het wel genoeg geprobeerd tegen goud geld).

11. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt in plaats van zorgverzekeraars de regie en legt verantwoording af aan de gekozen parlementariërs (dus opheffen van het wettelijk rookgordijn van 2006).

Wim Heres, Helmond, huisarts

Het leven volgens J.H. Donner

In de citatenshow over het leven als lichtflits mag de hierna volgende laconiek filosofische idee van schaker en schrijver Jan Hein Donner niet ontbreken:

‘Het zijn is een hobbel van het niets.’

Eric van Veen, Halsteren

UWV

Sinds 2005 werk ik als zelfstandig ondernemer. Al die jaren betaal ik op tijd mijn belastingaanslagen en schrijf ik braaf iedere drie maanden de ontvangen btw-bedragen over naar de Belastingdienst.

Eén keer was de betaling één dag te laat op de rekening van de Belastingdienst bijgeschreven. Dat kwam omdat de laatste betaaldag op een zondag viel, een dag waarop mijn bank niet werkt. Drie dagen (!) later lag er een ‘dreigbrief’ van de Belastingdienst in mijn brievenbus. Ik kreeg een officiële waarschuwing en de aankondiging dat ik bij een volgende overschrijding van de betalingstermijn een forse boete tegemoet kon zien.

Wat een schril contrast met de werkwijze van het UWV (Ten eerste, 12 oktober). Daar kun je jarenlang frauderen (zie de WW-uitkering voor Poolse werknemers) en wordt er door capaciteitsproblemen geen actie ondernomen. Ik stel voor dat er 500 belastingcontroleurs naar het UWV verkassen.

Frans Pas, Den Haag

Meer over