lezersbrieven

Heeft een democratie echt ‘deugdzame’ burgers nodig?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 16 maart.

Redactie
Schilderij van een executie tijdens de Franse Revolutie. Beeld Getty
Schilderij van een executie tijdens de Franse Revolutie.Beeld Getty

Brief van de dag: De Dijn gebruikt het begrip ‘deugd’ te gemakkelijk

In de Volkskrant (Opinie, 13 maart) las ik een interview met historicus Annelien De Dijn. Vorig jaar heb ik als eerstejaars geschiedenisstudent mogen luisteren naar haar hoorcolleges over de moderne geschiedenis. Ik vond dat ze altijd heel sprekend kon vertellen. Dat zag ik terug in het interview. Ze zet je aan het denken over onze interpretatie van vrijheid. De Dijn is bang dat het streven naar individuele vrijheid de gemeenschap ondermijnt.

Tegen het einde van het interview stelt ze dat burgers in een succesvolle democratie moeten ‘deugen’, een idee uit de Verlichting. Maar hoe maak je een samenleving die deugt? Het recht op een deugdzame samenleving is in het verleden vaak misbruikt.

Robespierre wilde Frankrijk verlossen van burgers die in zijn ogen niet deugden. Tijdens de Terreur belandden 40 duizend mensen onder de guillotine. Tegenwoordig wordt er nergens zo gehamerd op eenheid als in China. Om de eenheid te waarborgen wordt de Chinese samenleving gezuiverd van etnische minderheden. Is het niet juist individuele vrijheid die ons beschermt tegen acties die niet deugen?

Bart van der Wal, Den Hoorn

Waaghals

Huub Buijssen is van mening dat succes louter een kwestie is van toeval: ‘Wat zou je ervan vinden als iemand zich op de borst zou kloppen na het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij?’ (O&D, 15 maart). Het lotnummer waar de hoofdprijs op valt, wordt inderdaad bepaald door het toeval. Maar om de prijs daadwerkelijk te winnen moest de winnaar een lot kopen, de uitslag controleren en het lot verzilveren. Dat zijn toch echt initiatieven waar toeval geen rol speelt. Daarom kun je succes beter duiden naar analogie met heldendom: een held is een waaghals met lef die geluk heeft gehad.

Thomas de Boer, Groningen

Klimaatalarm

Hoe bestaat het dat er in de (papieren) Volkskrant van 15 maart met geen woord gerept wordt over het klimaatalarm dat zondag door duizenden deelnemers, verspreid over het hele land, werd geslagen? Het grootste probleem voor de toekomst, en al die mensen die zich inzetten voor oplossingen van deze crisis, volkomen genegeerd.

Wel op de voorpagina een foto van een (niet toegestane) demonstratie tegen de coronamaatregelen, waarmee populistische partijen ook nog eens fijn in de kaart worden gespeeld. Schandalig.

Agnes van Swaay en Herman Meekes, Nijmegen

Foute jeugdzorg

Er wordt flink geld verdiend aan foute jeugdzorg (O&D, 12 maart) met als extra tekst: ‘In Twente is minstens een twintigtal zorginstellingen in handen van mensen met een criminele achtergrond.’ Jonge cliënten werden onder dwang ingezet in drugshandel.

Iets over het hoofd gezien of is een verklaring van goed gedrag (vog) niet nodig voor dit zeer verantwoordelijke werk?

Cora Veen, Amsterdam

Lering trekken

Gelukkig eens een wat afstandelijker verhaal over het toeslagenstelsel (Ten eerste, 15 maart). En zonder te veel vingerwijzen naar wie het fout heeft gedaan. Maar gelukkig wel met de vaststelling dat politici – met ongetwijfeld allemaal goede bedoelingen – een systeem hebben laten optuigen dat in de praktijk niet zou werken. Daarvoor was overigens ook gewaarschuwd. We gaan na de verkiezingen zien welke lering daaruit wordt getrokken.

Pim Hol, Amsterdam

Democratietrip

Ik stel voor om alle demonstranten die zondag op het Malieveld demonstreerden namens de regering een gratis vakantiecursus ‘Democratie’ aan te bieden, verzorgd door Corendon.

Het programma is als volgt: zonder mondkapjes vliegen we op een zaterdagavond naar Minsk om daar op zondag in alle liefde te demonstreren tegen het bewind van Loekasjenko.

Na een vierdaags verblijf in het luxe cellencomplex van de veiligheidsdienst, reizen we per trein naar Moskou. Daar kunnen we in alle verbondenheid protesteren tegen het vasthouden van Navalny. Na afloop maken we kennis met de lokale afdeling van de FSB. Vandaar vliegen we, na een korte tussenstop in Damascus, door naar Myanmar, waar wij een driedaagse cursus staatsrecht krijgen.

Ter afsluiting van deze leerzame reis, verblijven wij nog enkele dagen in Hongkong. Daar kunnen wij ons tegoed doen aan diverse Chinese specialiteiten. Voldaan en wijs geworden vliegen we dan weer terug naar Dictatuur Nederland.

Jos Huigen, Heemstede

Vaccinatiepaspoort

Jongeren (die nauwelijks risico lopen, maar wel geacht worden zich uit solidariteit aan de maatregelen te houden en als laatste aan de beurt zijn voor vaccinatie) mogen dus achteraan in de rij staan bij versoepelingen?

John Agterdenbos, Bussum

Meer over