Heeft Ahold terecht schijt aan aandeelhouders?

Peter de Waard. Beeld
Peter de Waard.

‘Hoe virtueler de wereld, hoe groter de behoefte aan een echte wereld. Onze winkels zullen sociale ontmoetingsplaatsen worden’, zei Ahold-topman Dick Boer in zijn laatste optreden op een aandeelhoudersvergadering.

Het was een mooie uitsmijter van de man die sinds 2011 ceo is van het bedrijf en deze zomer opstapt. Ahold is hardhandig wakker geschud door de overvallen op Unilever en AkzoNobel, die onder druk van activistische aandeelhouders onderdelen hebben moeten afstoten, en is nu een onderneming die het stakeholdersmodel huldigt.

Klanten en werknemers zijn weer even belangrijk als aandeelhouders. De ceo van Ahold had de afgelopen tijd met 150 grote aandeelhouders gepraat. Maar hij had ook zijn oor serieus te luister gelegd bij de ondernemingsraden, zo zei hij woensdag tegen een volle zaal vol aandeelhouders. En Ahold is daarom ook niet van plan de kapitaalverschaffers het laatste woord te geven over een beschermingsconstructie tegen ongewenste overnames.

Boer kan het zeggen. Hij heeft veel krediet. In de tijd dat hij Ahold heeft geleid is het concern uit een diep dal gekropen. De koers verdubbelde, het marktaandeel van de supermarkten steeg en dankzij de overname van Bol.com en Delhaize werd de strategische positie versterkt. Zonder beschermingsconstructie zou Ahold na het boekhoudschandaal van 2003 niet meer hebben bestaan. Het concern zou als koopje van de week zijn overgenomen door een concurrent of aan een aasgier zijn verkocht die het in stukken zou hebben gescheurd.

Het topmanagement heeft echter statutair het recht bij een beursoverval preferente aandelen te plaatsen bij een bevriende Stichting Continuïteit Ahold Delhaize (SCAD). Mocht er een belager opduiken, dan kan diens belang onmiddellijk worden verwaterd door een enorme hoeveelheid prefs uit te geven. De overvaller blijft achter met een rechteloze stapel papier. Dat zoiets heel goed werkt, heeft KPN bewezen. Die hield daarmee de Mexicaan Carlos Slim buiten de deur.

Als gevolg hiervan zit in de koers van Ahold geen overnamepremie. Dat vinden aandeelhouders nog vervelender dan dat hun macht wordt beknot. Twee jaar geleden had Ahold de indruk gewekt dat ze er een keer over zouden mogen stemmen als het recht om prefs uit te geven zou moeten worden verlengd in december van dit jaar. Na wat er bij Unilever en AkzoNobel is gebeurd, ziet de raad van bestuur daar vanaf. Aandeelhouders mogen net als de ondernemingsraad meepraten maar mogen daar niet exclusief over beslissen. De raad van bestuur zal dat doen na alle belangen te hebben afgewogen.

Een aantal aandeelhouders, waaronder de belangenclub VEB, vindt dat ze hiermee een loer zijn gedraaid en dreigt met een gang van de rechter. Die mag beslissen of bedrijven sociale ontmoetingsplaatsen moeten zijn of prooien voor buitenlandse jagers.

Hopelijk kiest die voor het eerste.

Meer over