Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Hebben we te weinig Frans Timmermans in de krant gehad?

null Beeld

Ik was donderdag bij de deftige afscheidsavond voor mijn vertrouwde concurrent Peter Vandermeersch toen de exitpoll op mijn telefoon tevoorschijn floepte: wat, de PvdA de grootste? Op datzelfde moment wendde presentator Wilfried de Jong zich vanaf het podium tot mij, en sprak me bestraffend toe over de telefoon waarop ik keek. Om mij te rechtvaardigen, vertelde ik het opmerkelijke nieuws maar aan de zaal.

Even later belde ik in een hoekje met avondchef Bart Dirks, die als kop op de voorpagina ‘het Timmermans-effect’ voorstelde. We overlegden kort of je dat wel zo kon zeggen. Conclusie: dat kon je, zo schreef chef politiek Raoul du Pré het ook in zijn nieuwsanalyse.

Terwijl ik de fotovarianten voor de voorpagina bekeek (juichende PvdA’ers of Timmermans in Spanje), kreeg ik een appje van een kennis: de Volkskrant had voorafgaand aan de verkiezingen te weinig gedaan aan Frans Timmermans en te veel aan Baudet. Is dat zo? We hadden een groot interview aan het begin van de campagne, een reportage van zijn lancering en een debatverslag met hem als middelpunt. De laatste weken figureerde Timmermans inderdaad minder prominent dan de andere kandidaten. Gezien de uitslag hebben we dus zijn opkomst onderschat.

Maar we waren in goed gezelschap. Opiniepeilers en politici voorspelden een nek-aan-nekrace tussen Forum en VVD. Premier Rutte debatteerde achteraf gezien misschien wel met de verkeerde man. De kiezers schieten tegenwoordig van hot naar her, ze maken in groten getale stemwijzers vlak voor de verkiezingen, vaak zijn er op het laatste moment verschuivingen. Dat was hier ook het geval. Pas in de laatste dagen ontstond de beweging richting Timmermans.

Peilingen kunnen goed zitten en alsnog de uitslag onjuist voorspellen. Tegelijkertijd zijn ze het enige kompas voor politiek strategen en redacties die het verloop van de campagne moeten verslaan. Je moet er dus voorzichtig mee omspringen. Wat je wel veilig kunt doen: kandidaten voorstellen, dat onbekende en onbeminde Europees Parlement uitleggen in klare taal en een goede stemchecker lanceren op grond van de stemmingen in het Europees Parlement. Dus dat hebben we gedaan.

Meer over