LezersbrievenMaandag 3 augustus

Harde opstelling stimuleert extremisme

De lezersbrieven van maandag 3 augustus.

Redactie
Twee tienermeisjes in een vluchtelingenkamp voor vrouwen en kinderen die voorheen in IS-gebied woonden, in het noordoosten van Syrië.	
 Beeld Vincent Haiges
Twee tienermeisjes in een vluchtelingenkamp voor vrouwen en kinderen die voorheen in IS-gebied woonden, in het noordoosten van Syrië.Beeld Vincent Haiges

Brief van de dag

Vorige week werd bekend dat een oud-lid van de Hofstadgroep is aangehouden voor het inzamelen van geld voor IS-vrouwen en kinderen in gevangenkampen in Noord-Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie financierde hij daarmee een terroristische organisatie.

Deze inzameling van geld is al een paar jaar aan de gang. De betrokken islamisten rechtvaardigen hun actie met humanitaire argumenten, en je kunt ze geen ongelijk geven. Al jaren wijzen humanitaire organisaties, de Verenigde Naties, het Europarlement, en zelfs onze eigen Ombudsman op de erbarmelijke omstandigheden waaronder de kinderen van IS-strijders leven en dringen zij aan op het terughalen van de kinderen en hun moeders.

Door te weigeren de vrouwen en kinderen te helpen, zet ze onze regering de deur open voor andere organisaties om het initiatief te nemen. Dankzij het in Nederland opgehaalde geld hebben intussen al 15 vrouwen met hun kinderen de kampen weten te ontsnappen en proberen zij nu op eigen kracht terug te komen naar Nederland.

Het is duidelijk dat zij (en hun Nederlandse supporters) geen warme gevoelens zullen koesteren tegenover een maatschappij die hen volledig de rug heeft toegekeerd. Hiermee hebben we de kiem gelegd voor vele decennia van nieuw ondergronds verzet tegen de Nederlandse maatschappij.

Wanneer zullen we in Nederland gaan beseffen dat we geen haat met haat mogen beantwoorden, maar dat we IS-vrouwen en kinderen een tweede kans moeten geven? Alleen door te laten zien dat wij een humane maatschappij zijn, kunnen we hopen dat ook moslims met een fundamentalistische opvatting (net als fundamentalistische christenen) zich hier thuis zullen voelen. Een andere optie hebben we niet.

Ad Corten, Comité CDA’ers voor terughalen IS-kinderen, Uitgeest

Burgemeester

Vreselijk, burgemeesters die uitspraken doen dat ze tot het uiterste willen gaan zodat ze zichzelf niet hoeven te verwijten dat ze ‘niet tot het uiterste zijn gegaan’ om het virus in te dammen (Aboutaleb). Met dit argument moeten ik en vele andere Rotterdammers een mondkapje gaan dragen tegen de landelijke richtlijnen in.

Als we dit als uitgangspunt nemen bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg waar ik werkzaam ben, dan kan elke onvrijwillige maatregel overeind blijven omdat diegene die het nodig acht zichzelf dan niets hoeft te verwijten. Dit is nog nooit een argument geweest om een onvrijwillige opname mee te rechtvaardigen.

In Rotterdam zou draagvlak zijn voor mondkapjes. Ik zie weinig mensen vrijwillig met een mondkapje. We moeten er straks een gaan dragen zodat Aboutaleb rustig kan slapen.

M. Spelbrink, Rotterdam

Maarten Keulemans

Met uitzondering wellicht van enkele virologen en epidemiologen, die daar jaren voor hebben doorgeleerd, ken ik niemand die meer weet over het coronavirus dan wetenschapsjournalist Maarten Keulemans. Zijn kundige, genuanceerde en heldere duiding is een verademing te midden van virusontkenners, complotdenkers en social-mediagekkies − om over losgeslagen wereldleiders maar te zwijgen.

Koos Korst, Tilburg

Vragen

De innige verstrengeling tussen politiek en wetenschap wordt als een probleem gezien voor de integriteit van zowel politiek (we worden bestuurd door technocraten) als voor de wetenschap (niet meer onafhankelijk). Bij complexe onderwerpen met tegenstrijdige belangen en veel wetenschappelijke onzekerheid is het vooral van belang om goede vragen aan wetenschappers te stellen. ‘Moeten we mondkapjes verplichten?’, is een politieke vraag, ‘Beperken mondkapjes verspreiding?’, is een wetenschappelijke vraag.

In beide gevallen maakt het nog steeds uit hoe je er naar kijkt. ‘Verplichten’ voor iedereen en overal is anders dan voor specifieke personen en omstandigheden. ‘Helpen mondkapjes’ geldt misschien niet voor de virusdeeltjes maar wel voor het gedrag wat het oproept. Kortom, stel de goede vragen.

Bart van den Hurk, Amersfoort

Gerri Eickhof

Wat een prachtig en indringend interview van Sara Berkeljon met Gerri Eickhof. Wat ik mij nu afvraag is of we de boeken van een naar Eickhof spugende Reve zullen vernietigen en zijn naam beter maar vergeten.

Hans Nagtegaal, Bussum

Gerri Eickhof (2)

Alle respect voor de Journaalrijmpjes van Gerri Eickhof, maar zijn ‘warempel’ (poepen op een chemisch toiletje is warempel geen pretje) had ‘waarachtig’ moeten zijn.

Peter Bergsma, Amsterdam

Turnen

Het topsportprogramma voor turnsters is door de KNGU on-hold gezet vanwege een hardnekkige cultuur van vernedering en fysiek geweld. Het gaat in het besluit alleen over de meisjes/vrouwen. Is de trainingsmethode bij de jongens/mannen zoveel anders? Daar zijn toch ook succesvolle turners uit voort gekomen? In ieder geval wordt er geen reden gezien die trainingen te stoppen. Ik snap dat niet.

Coen Rasch, Amsterdam

Turnen (2)

Sinds kort begrijp ik de uitdrukking ‘iemand omturnen’.

John den Besten, Zuid-Beyerland

Meer over