LEZERSBRIEVENZaterdag 25 juli

Hans Sleutelaar vond genoegdoening voor zijn ontslag met het woord

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 25 juli.

Dichter Hans Sleutelaar. Beeld Nederlands Fotomuseum
Dichter Hans Sleutelaar.Beeld Nederlands Fotomuseum

Brief van de Dag: Hans Sleutelaar

In zijn column van woensdag 22 juli beschrijft Max Pam hoe ­adjunct-hoofdredacteur Hans Sleutelaar door hoofdredacteur W.L. Brugsma van de Haagse Post werd ontslagen (begin jaren ­zeventig?).

Pam noemt deze W.L. Brugsma, Boebie voor intimi, ‘legendarisch’, maar hoe of wat luidt de ­legende precies? Een linkse versie van zijn rechtse voorganger Hiltermann, over wie Wim Kan destijds opmerkte: ‘Meester G.B.J. Hiltermann, hoofdredacteur van de wereld, bespreekt de toestand bij de Haagse Post.’

Sleutelaar moet genoegdoening voor zijn ontslag hebben gevonden met het enige middel dat hem ter beschikking stond, het woord. In zijn bundel Schaars licht uit 1979 heeft hij het tweeregelige gedicht ‘Op een onheilsprofeet’ opgedragen ‘aan Brugsma’:

Als hij, naast god, de wereld naar de hel zag gaan,

dan nog zou hij een geeuw niet ­kunnen onderdrukken

Het gedicht overleefde de strenge schifting die Sleutelaar op zijn ­eigen werk toepaste en kwam in zijn verzameld werk terecht, dat onder de titel Wollt ihr die totale Poesie? in 2015 bij De Bezige Bij verscheen.

Maar nu zonder de opdracht aan Brugsma.

Het lichtvaardig gebruik van het woord ‘legendarisch’ zou van deze dichter geen goedkeuring hebben gekregen.

Rien Vroegindeweij, Rotterdam

Veearts (1)

Hulde voor Nico Hoogland die precies uitlegt hoe het zit in de vee-industrie. Al decennia is sprake van mishandeling van de dieren. Dieren zijn productiemachines geworden en boeren hebben kilo’s boter op hun hoofd. Zodra de melkquota werden vrijgegeven, breidde men de veestapel ongehinderd uit, met als gevolg: de melk- en de mestplas. Ons landschap is een kale vlakte geworden met grote schuren en geen dieren in de wei.

Aangezien de schrijver als veearts ­actief is geweest, siert dit betoog hem des te meer, omdat veeartsen helaas ook hebben bijgedragen aan de kwalijke ontwikkelingen. Zonder protesten (op een enkeling na, die dan zijn baan verloor) werkten ze mee aan de misstanden. De toediening van medicijnen aan gezonde dieren, het stilzwijgend meewerken en door de vingers zien, ook in de slachthuizen.

En nu moet Nico Hoogland nog bang zijn voor zijn veiligheid, want de Farmers Defence Force maakt het wel erg bont. Geen spoor van hand in eigen boezem. Er lijken nog boeren te bestaan die zich wel bewust zijn dat het zo niet verder kan, die wel bereid zijn tot overleg hoe het tij te keren. Laten die zich zo overschreeuwen door een kleine groep?

Netty van Lookeren Campagne, Amsterdam

Veearts (2)

Een duidelijk artikel van een bezorgde burger die klip en klaar laat zien wat er schort aan de manier van werken in de landbouw (O&D, 22 juli). Dat deze bezorgde burger tevens zijn sporen heeft verdiend als veearts en heeft gezien hoe zaken in de keten werken, is een pre.

Ik schaar mij graag achter deze moedige bijdrage. Wat mij heeft bewogen tot dit schrijven is de verontrustende laatste alinea waarin de heer Hoogland zegt te willen ontkomen aan doodsbedreigingen door zijn naam niet te noemen. Het moet toch niet veel gekker worden.

Annelies Veronica Janssen, Alkmaar

Veearts (3)

Nico Hoogland is voormalig veearts en een moedig mens. En hij weet als geen ander waar hij het over heeft. Goed dat hij erop wijst dat er genoeg veehouders zijn die wel hun gezonde verstand gebruiken en al jaren een uitstekend ­inkomen hebben. Het is vreselijk dat ­integere mensen als Hoogland doodsbedreigingen moeten vrezen. En vreselijk dat de burgers zich mede hierdoor (voorlopig) stil houden.

Frances Heijmans, Beemster

Veearts (4)

Nico Hoogland (O&D, 22 juli) klaagt over de geur en ammoniakuitstoot die veroorzaakt worden door kuilvoer en koeienmest. Burgers hebben hier last van denkt hij. Het is jammer dat dit hem zo stoort, want waar leven is, is stank en uitstoot van gassen. Denk hierbij aan de kookluchten, vuilverbranding, uitstoot van auto’s, vrachtauto’s, vliegtuigen, ­enzovoort. En de meeste burgers, ­boeren en buitenlui laten na toiletbezoek ook geen geur van lavendel achter.

Els Straathof, Voorschoten

Veearts (5)

Ongelofelijk dat de Volkskrant van 22 juli zo royaal de bühne geeft aan een ongenuanceerd, eenzijdig verhaal over de melkveehouderij (O&D, 22 juli). Ongetwijfeld vind je tussen tienduizend boeren wel één of enkele boeren die het met het dierenwelzijn niet zo nauw nemen.

Maar dit zijn de echte uitzonderingen, waar de Volkskrant graag het vergrootglas op legt. Stop eens met deze stemmingmakerij. Ik verwacht gedegen journalistiek onderzoek. Stap eens uit die GroenLinkse Amsterdamse grachtengordel en ga de boer op. Ga praten met deze bevlogen ondernemers. En ga eens in gesprek met dierenartsen die niet op non-actief staan.

Richard de Boer, Bergen op Zoom

Alcohooligans

Als alleenstaande oudere was ik 5 maanden ‘opgehokt’, zonder bezoek, behalve via behulpzame buren regelmatig een tas met boodschappen voor de deur. ­Gelukkig heb ik geen coronaklachten opgelopen. Dankzij een stel asociale ­alcohooligans dreig ik nu opnieuw in isolatie te komen. Stel deze feestgangers verplicht bij overtreding van de bezoekregelingen zichtbaar een bierviltje te dragen, zodat de goedwillende burger met een wijde boog (10,5 meter) om hen heen kan lopen. Extra: inleveren van de smartphone. Misschien begrijpen ze dan wat isolatie betekent.

Cees van Dam, Roosendaal

Defensieradar

De zorgen in Herwijnen over de defensieradar lijken niet uit de lucht gegrepen. Ruim vijftig jaar geleden tijdens de opleiding aan de ­Hogere Zeevaartschool werd bij de lessen radar en radarnavigatie al gewaarschuwd om buiten de stralingsbaan van een radarantenne te blijven. Het waarom van deze waarschuwing was destijds dat het mogelijk tot mannelijke onvruchtbaarheid kon leiden.

Rob Riedijk, oud-officier koopvaardij, Nuenen

Trump als voorbeeld

Hoewel de Amerikaanse president Trump de waanzinnigste besluiten neemt, is hij momenteel wel de enige regeringsleider die openlijk stelling neemt tegen de recente gedwongen ­‘inburgering’ van Hongkong door China! Door de ordinaire machtsovername in Hongkong kan iedereen ­zomaar opgepakt worden.

Meteen onderging Xu Zhangrun, een Chinese hoogleraar rechten die veelvuldig kritiek heeft geleverd op de regering in Beijing, dit lot. Zo wordt ook de bevolking monddood gemaakt. Zoals ook ­Taiwan wordt ondermijnd en niet te vergeten de provincie Xinjiang, waar een heuse genocide plaatsvindt ten koste van de lokale bevolking, de Oeigoeren. Waar vrouwen worden gedwongen geen kinderen meer te krijgen om de bevolkingsgroep klein te houden.

In 1989 werden op bevel van Deng ­Xiaoping honderden protesterende studenten letterlijk door tanks verpletterd op het Plein van de Hemelse Vrede, ook wel het Tiananmenplein genaamd. ­Europa, waaronder Nederland met zijn belerende toon, heeft China nooit een strobreed in de weg gelegd, omwille van de handel die altijd boven de mensenrechten staat. Ik herinner me dat toenmalig koningin Beatrix naast toenmalig dictator Jiang Zemin de wacht op het Plein van de Hemelse Vrede inspecteerde: de bloedvlekken werden gemakshalve even over het hoofd gezien.

Moet nou juist Trump ons het goede voorbeeld geven…?

J. Verniers, Arnhem

Startersblues

Leuk die verruiming van de hypotheekregels voor starters die voor volgend jaar wordt aangekondigd. Maar onze dochter, 25 jaar, afgestudeerd aan hbo en sindsdien fulltime werkende jongere, heeft er weer eens niets aan. Zij is single en zonder studieschuld, en dit blijkt nu helaas een verkeerde combinatie. Dus woont ze al weer ruim drie jaar noodgedwongen thuis en dat zal voorlopig niet veranderen. Ze spaart fanatiek, maar de huizenprijzen stijgen veel sneller dan haar spaarsaldo. En de ton om haar te helpen een huis te kopen, hebben wij helaas niet liggen. Hoe lang moeten zij en wij nog wachten op een betaalbare woning voor haar als starter?

C. Steenman-Vollebregt, Houten

Bangbang

‘Herwaardering van de bangbang in het moderne China’, wat een prachtreportage. 2 yuan (25 cent) voor 100 kilo naar vijf hoog: jongeren willen het zware werk niet meer doen. Eerherstel voor de aanpakker, die ontberingen lijdt, maar zijn lage status voor lief neemt om zich vrij te kunnen voelen.

Ik herinner me met lichte melancholie de balen cacao van 50 kilo die wij als werkstudenten moesten sjouwen in de Amsterdamse haven, 1976, bij Müller. Ook leerde ik hoe je een vat chemicaliën van 300 kilo in je eentje rolde – als je maar lef had, en je hangend als een aap met je benen afzette tegen de zijwand – en dan het evenwicht bewaren. Het hout horen splinteren onder die rollende zware ton, de voldoening, onvergetelijk.

Bij ons heeft de vuilnisman een verdiende herwaardering gekregen, handwerk lijkt weer oké te worden. Ik hoop dat de bangbang zijn kinderen niet achter beeldschermen hoeft te zien verkommeren.

Fred van Essen, Amsterdam

Meer coronabesmettingen

Is dit juist niet de groepsimmuniteit die Rutte voor ogen had: besmettingen nemen toe, maar ziekenhuisopnames blijven laag en weinig sterftemeldingen? Geen paniek, maar visie van politiek komt (eindelijk een keer wel) uit.

Lisette Niemeijer, Schijndel

Meer over