ColumnHet jaar van de hoofdredacteur

Grote veranderingen, mooie verhalen, meer abonnees

null Beeld

Primeurs en prijzen

Nog één terugblik dan, die op het jaar 2018 van de Volkskrant. Het begon met onderzoeksjournalistieke ­primeurs: Huib Modderkolk toonde met Nieuwsuur aan hoe de AIVD de Russische inmenging in de VS blootlegde via een gehackte beveiligingscamera in Moskou. Natalie Righton zocht net zo lang door tot minister van Buitenlandse ­Zaken Halbe ­Zijlstra wel moest toegeven dat zijn verhaal over de Russische leider Poetin, die hij op diens datsja agressieve woorden had horen spreken, een verzinsel was. Ze werd hiervoor gisteren genomineerd als Journalist van het Jaar. Later brachten we onderzoeksverhalen over onder meer de onlinefabricaties van zanger ­Dotan, de pijnstillerepidemie in Nederland, perensmokkel naar Rusland en een verdwenen schaatsdopingkoffertje.

In de lente won Carlijne Vos een Tegel, de hoogste onderscheiding in de journalistiek, voor haar reportages over de migratiedrang in Afrika. De Volkskrant begon in 2018 ­onder meer op haar initiatief De Voedselzaak: reportages, interviews en opinie over de vraag hoe we in 2050 tien miljard monden moeten voeden, met Afrika als ­focus. Volkskrant-redacteuren worden al zeven jaar op rij genomineerd voor de Talenttegel. Dit jaar won Timo Nijssen, die als stagiair bij ons een onderzoeksproductie maakte over een flesje Hongkongs mineraalwater dat hier in de schappen ligt.

Op de voorpagina namen we afscheid van Arnon Grunbergs Voetnoot en introduceerden we twee mensen die op geheel andere wijze het leven beschrijven: Paulien Cornelisse en Sander Donkers.

Het artikel waarop in 2018 verreweg de meeste reacties kwamen, was het indrukwekkende verhaal dat Fokke ­Obbema schreef over zijn hartstilstand.

Digitale vernieuwing

In de lente lanceerde de Volkskrant een nieuwe website en app, en deden we met een tableteditie een stap op weg naar de krant van de toekomst. Creatieve vormgeving hoort bij de Volkskrant, dan moet de digitale Volkskrant er ook bijzonder uitzien. Zoiets is wel een sprong in het diepe. Lezers moeten wennen als je afziet van de gebruikelijke nieuwslijst-presentatie op internet. Inmiddels gaat het goed met de site en is het aantal dagelijkse editielezers gegroeid naar 25 duizend. Dat zijn abonnees met een nieuwe gewoonte, want het aantal downloads van de traditionele digitale krant is gelijk gebleven. Je kunt de editie ook uitbrengen als er geen krant is, zoals we tijdens de Kerstdagen deden. Op Nieuwjaarsdag brengen we op tablet een special over leven zonder vlees.

We zijn voor het eerst serieus bezig met onze digitale abonnementen. Daardoor stroomt een nieuwe groep lezers met een basisabonnement binnen. We hebben nu in totaal boven de 300 duizend abonnees, enkele duizenden meer dan een jaar geleden, en versterken zo onze positie als grootste kwaliteitskrant van ­Nederland. Op de redactie leren we de kunst van het combineren: de papieren krant beter maken (die blijft ondanks 6 procent daling heel groot en belangrijk) én de groeiende groep digitale lezers beter bedienen. Daartoe hebben we intern de werkwijze veranderd en krijgen we volgend jaar een vernieuwd redactiesysteem.

De behoefte aan journalistiek

Papier of digitaal, alles draait uiteindelijk natuurlijk om de inhoud. Om journalisten met kennis van zaken die ­onderzoek verrichten, die veronderstellingen van feiten onderscheiden, die ingewikkelde kwesties van alle kanten belichten zodat u zelf kunt nadenken. Die met kennis van zaken, smaak en plezier berichten over wetenschap, sport, de kunsten en levenskwesties. Ik ben verheugd dat de behoefte aan deze kwaliteiten in Nederland groot blijft. Ondanks de digitale informatiestroom, of misschien wel juist dankzij: de noodzaak om goed geïnformeerd te zijn en de wereld echt te begrijpen wordt alleen maar groter. Wij proberen u daarbij te helpen met onze 185 redacteuren en vele freelancers (mijn nieuwjaarsgroet ging naar meer dan duizend medewerkers). ­Namens hen allen wens ik u een gelukkig 2019.

Meer over