OpinieBrieven

Groep jongeren moet beter vertegenwoordigd worden in beleid en besluitvorming

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 21 augustus

Redactie
Jongeren bijeen op het strand van Zandvoort. Beeld ANP
Jongeren bijeen op het strand van Zandvoort.Beeld ANP

Brief van de dag

Durf zedenmeester te zijn bij jongeren, betoogt Paul Strijp. Hij stelt terecht dat jongeren bereiken geen sinecure is – vloggers, influencers en persoonlijke woorden van onze premier ten spijt. Ik zal niet ontkennen dat ik mij om mijn eigen gezondheid weinig bekommer. Vrouw, 26, zonder onderliggende kwalen, doet het vrij goed in de statistieken.

Die vlieger gaat uiteraard niet op voor mijn oma van 91. Ik heb zodoende geen overheidscampagne nodig om het nut van de meeste maatregelen in te zien. Waar ik wel behoefte aan heb, is dat de groep jongeren beter vertegenwoordigd wordt in beleid en besluitvorming.

Strijp stelt een cynische, provocerende campagne voor, billboards en pakkende slogans. Maar als de ministers net zo makkelijk de massale klimaatstakingen, de herhaaldelijke protesten tegen het leenstelsel en de bizarre nood aan betaalbare starterswoningen kunnen negeren, waarom zouden jongeren dan andersom wel braaf luisteren?

Empathie, zoals Strijp terecht opmerkt, is de sleutel. Maar liever nog concrete daden die jongeren perspectief geven – in coronatijd, maar vooral daarna. Spruitjes eten gaat immers makkelijker als je daarna een vlaflip mag.

Nina Meijer, Gent (België)

Feesten

Intensivist Evert de Jonge denkt dat het ook aan de jongeren te danken is dat er niet meer ouderen besmet raken. ‘Ze zijn onverstandig in de omgang met elkaar, maar zorgen wel dat ze afstand houden van hun opa en oma.’ Het zal je kleinkind maar wezen, weet je gelijk waar zijn prioriteit ligt. Ik ga niet meer naar opa en oma, want ik moet nog feesten.

Opa’s en oma’s: laat voorlopig die verjaardagscadeaus, ‘jullie zijn zo zielig want introductie gemist’-cadeaus, et cetera voor die verwende oogappeltjes maar zitten. Geef het geld dat je overhoudt aan je thuishulp, want die komt wél als je haar/hem nodig hebt. Die heeft trouwens ook geen geld om te feesten.

Lia Selen, Roermond

Uitleggen

Dus mijn dochter (middelbare school) mag wel de hele dag in de klas zitten met zo’n 25 kinderen, relatief dicht op elkaar. Maar als ze na schooltijd zeven van deze kinderen mee naar huis neemt, mag dat niet. Ook niet in een geventileerde ruimte of in de tuin. En neemt ze zes van deze kinderen mee, dan moeten ze verplicht 1,5 meter van elkaar zitten. Kan iemand mij dit uitleggen?

Leoni Huisman, Amsterdam

Maarten Keulemans

Gelukkig, Maarten Keulemans is terug van vakantie. Het had niet langer moeten duren. Ik merkte al dat er gaten begonnen te vallen in mijn covid-19-kennis.

Marja Roscam Abbing, Ophemert

Bondscoach

Ronald Koeman is vertrokken naar Barcelona. Een beetje te vroeg. Niet onsuccesvol. Maar uiteindelijk niets gewonnen. 17 miljoen Nederlanders mogen zich nu bemoeien met de opvolging en daar ben ik er één van. Gelukkig ligt de keuze erg voor de hand. De ideale kandidaat is al een keer ­Europees Kampioen met ‘het andere Oranje’ geworden en is volledig gekwalificeerd om dat kunstje volgend jaar te herhalen. Op de erelijst staat ook al een WK-finale.

Alom geroemd om de tactische kwaliteiten en ook nog eens mediageniek. Deze trainer was toe aan een nieuwe uitdaging en heeft die overzee gevonden. Het is echter reëel om te stellen dat Nederlandse mannen meer roem gaan brengen dan ­Engelse vrouwen. De vrouw die we nodig hebben? Sarina Wiegman.

Ook voor haar komt er nu een bus voorbij die ze niet kan laten lopen. Een vrouw, hoor ik u zeggen? Nee toch? Het is 2020. Bovendien hebben we net geconstateerd dat er in voetbalwereld te weinig vrouwen op relevante functies zitten. KNVB, start de onderhandelingen met de Engelse voetbalbond en week Sarina Wiegman los.

Job van Amerongen, Amsterdam

KLM

Maandenlang hebben we nu al het KLM-gebash aan moeten horen van columnisten en cabaretiers die nog steeds het verschil tussen een gift en een lening niet kennen. Ondertussen misbruiken milieuactivisten en boze bewoners rondom Schiphol de coronacrisis om hun stokpaardjes te berijden. Vaak wordt daarbij de hoop uitgesproken dat KLM maar failliet moet gaan. Dat doet wat met die tienduizenden KLM-ers die trots zijn om voor de oudste en meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld te mogen werken. Wat was ik dan ook blij met de brief van de dag van Renata Beck. Zij verwoordde het gevoel van ons allen.

Jürgen Nagelkerke, purser KLM, Amsterdam

KLM (2)

Renata Beck schreef in de krant dat ‘kritiek op KLM voelt alsof een goede vriend wordt afgekat’. Ik ben ervan overtuigd dat jij en al je collega stewards en stewardessen jullie prachtig blauwe hart tonen aan de passagiers op grote hoogte, maar aan de grond is de realiteit wat minder dienstbaar.

In februari kochten mijn vrouw en ik tickets om onze zoon in New York te bezoeken in april. Die reis ging dus niet door en we hebben onze zoon nog steeds niet kunnen bezoeken. Van de KLM hebben we tot op de dag van vandaag niets, helemaal niets gehoord. Geen geld en geen voucher, dus dit jaar zullen we waarschijnlijk ook niet naar New York kunnen vliegen. Dat voelt aan als ‘een goede vriend die me in de steek heeft gelaten’ er met mijn geld vandoor is gegaan’.

Thed Brans, Eemnes

Meer over