Column

Google mist de gezelligheid van educatieve boekjes

Gisteren stuitte ik op de afkorting BG - Before Google. Het leven voor Google, God, het lijkt zo lang geleden.

null Beeld anp
Beeld anp

Een volledig onpraktisch leven, waarin gehele etentjes met vrienden opgingen aan het gezamenlijk hoofdbreken over de vraag 'hoe heette ook alweer die James Bondfilm die zich in Amsterdam afspeelde?' Een leven ook met vakanties die volledig versjteerd werden door het kijken op plattegronden. Spreekbeurten die maandenlange voorbereiding vereisten. Exen over wie je nooit meer iets te weten kwam.

Ook wisten we BG van niets hoe het werkte. Snelst stijgende vraag op Google: 'Hoe werkt Tinder?' Maar o ja, er was ook geen Tinder in de tijd BG. Dat scheelde.

Toch is er iets van het tijdperk voor 4 september 1998 blijven hangen in ons leven. Iets van BG zit in ons allemaal. Zo komt het in mijn leven nog geregeld voor dat iemand mij de weg vraagt. 'De weg. Kent u die niet dan?', wil ik dan vragen. 'Of heeft u geen Google Maps?' Om vervolgens Google Maps op mijn telefoon te openen en heel precies de weg uit te leggen.

Het programma Twee voor twaalf. Dat bestond eigenlijk bij de gratie van het tijdperk BG, maar ook na Google bestaat het nog steeds. Ik weet niet waarom. Elke keer als ik daar twee bebrilde mannen peinzend zie bladeren in encyclopedieën en jaarboeken (wat zijn dat eigenlijk?) om het antwoord te vinden op de vraag 'Waarom heet de Portugese revolutie van 1974 de Anjerrevolutie?', terwijl Astrid Joosten streng op de klok kijkt, wil ik ze toeschreeuwen: 'Google het anders even!'

Maar dat mag niet bij Twee voor twaalf, anders bestond Twee voor twaalf niet, of was het een heel kort programma.

Wat ik zal missen in dit Googletijdperk, als mijn kinderen over een jaar of twee werkstukken gaan voorbereiden over de hamster of het paard, is de gang naar de bibliotheek. Daar had je altijd zo'n houten bak met daarin de educatieve boekjes. Een boekje getiteld De hamster. Een boekje getiteld Het paard. Daar schreef je je hele werkstuk uit over, met af en toe expres een fout zodat het leek alsof je niet alles uit het educatieve boekje had overgeschreven. De gezelligheid van het grasduinen in de houten bak met educatieve boekjes, daar heeft Google definitief een einde aan gemaakt.

Toets je nu 'de hamster' in op Google, dan kom je als eerste op dehamster.nl, waar op de voorpagina meteen een waarschuwing staat. 'Let op! Informatie op deze website is mogelijk verouderd. Voor up-to-date-informatie en een snel antwoord op uw vragen verwijzen wij u graag door naar het forum.'

Verouderde informatie over hamsters. Dat is wat het leven na Google ons heeft opgeleverd.

Meer over