Week van de hoofdredacteur

Goedkopere medicijnen, correspondenten en het papier is terug in Lokeren

Misstand of dilemma? Beeld null
Misstand of dilemma?

Misstand of dilemma? 

Verslaggever Michiel van der Geest opende dinsdag de krant met het conflict tussen artsen en apothekers: die verstrekken vaak tegen het advies van de arts in goedkopere medicijnen. De Patiëntenfederatie is hier boos over en had er onderzoek naar gedaan, dat nog niet bekend was gemaakt. Nu moet je als redactie altijd distantie bewaren als belangenverenigingen een onderzoek hebben laten doen. Maar het gesignaleerde probleem kan natuurlijk wel van journalistiek belang zijn. Het kwam in dit geval overeen met Michiels eerdere bevindingen, apothekers bevestigden het. Nu was het nog zaak dit conflict als dilemma te schetsen en niet als het schandaal dat de Patiëntenfederatie erin ziet. Michiel liet behalve een arts en een patiënt ook een apotheker aan het woord, die deze handelwijze goed uitlegde en verdedigde. Het voorpaginastuk schetste naast de klacht van de patiënten de rol van generieke medicijnen in het beperken van de zorgkosten, een van de grootste problemen van onze samenleving. De balans was na enig heen-en-weer tussen verslaggever, chef en hoofdredactie in ieders ogen goed. En toch baalde ik enigszins de volgende ochtend, door de koppen. Op de voorpagina luidde die feitelijk ‘apotheker negeert arts bij keuze voor medicijn’. Binnenin was het een quote, tussen aanhalingstekens, van slechts één van de drie partijen die we naast elkaar met interviews presenteerden: ‘Generiek is helemaal niet hetzelfde’. Op zich niet onjuist. Maar de koppensneller krijgt zo toch de indruk dat de krant een misstand onthult, terwijl dat nog maar de vraag is. De Patiëntenfederatie was er waarschijnlijk blijer mee dan ik. Het blijft een lastig vak, kranten maken.  

De Volkskrant correspondenten waren vrijdag op bezoek in Amsterdam  Beeld null
De Volkskrant correspondenten waren vrijdag op bezoek in Amsterdam

Schrijvers en sprekers

Dat was een leuke avond in de Rode Hoed. Onze correspondenten zijn deze week in Nederland voor weerzien en werkbespreking. Dat doen we eens in de zoveel jaar. Dit keer presenteerden ze zich voor het eerst aan ons lezerspubliek. Ik vroeg me af of het zou lukken, goede schrijvers zijn tenslotte niet altijd goede sprekers. Wat bleek? Ze deden het vlot, hadden de lachers op hun hand en de onvermoeibare chef Buitenland Alex Burghoorn had met hen een afwisselend programma voorbereid. Een beetje of je een correspondent tegenkomt op een verjaardag en kunt vragen hoe dat leven nou echt is. In de anekdotes passeerde de krankzinnige diversiteit aan landen én persoonlijkheden de revue. Marc Peeperkorn vertelde over de spannende totstandkoming van een primeur in Brussel, Marjolein van de Water over de lastige omgang met machomannen op haar reizen door Latijns-Amerika en Eric van den Outenaar over de Zweedse supergeëmancipeerde vaders bij de wendagen op de crèche. Als presentator moest ik soms oppassen niet hard in mijn wangmicrofoontje te lachen. Er waren meer dan vierhonderd lezers in de uitverkochte Rode Hoed. Na afloop konden ze rechtstreeks met de correspondenten praten. U kunt hun optreden terugkijken op volkskrant.nl/correspondenten.   

Sir Edmund terug op het vertrouwde papier Beeld null
Sir Edmund terug op het vertrouwde papier

Het vertrouwde papier

Toen we Sir Edmund op glanzend papier moesten gaan drukken wegens gebrek aan krantenpapier, eindigde ik mijn uitleg aan de lezer zo: ‘Wie weet gaan we ons nog hechten aan dit papier. Maar dan heb ik u over een half jaar weer iets uit te leggen.’ Welnu, vandaag is het zover. We zijn terug op ons eigen krantenpapier, de Persgroepdrukkerij in Lokeren maakt Sir Edmund weer. Het glanzende papier had onder lezers en ter redactie voor- en tegenstanders, sommigen zullen het jammer vinden. Ikzelf ben blij. De druk is mooi, het papier voelt prettig, het formaat is groter.  Volkskrant Magazine, persoonlijk en dichtbij, en Sir Edmund, blad van de geest, ogen en voelen weer echt verschillend. De juiste orde der dingen.

Meer over