ColumnBert Wagendorp

‘Gezondheid is meer dan de afwezigheid van corona’, maar de lompe lockdown blijft nog even

null Beeld

Een alliantie van woningbouwcorporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers kwam deze week met het plan de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen. Een welkom idee, niet alleen omdat het woningentekort schrijnende vormen heeft aangenomen, maar ook omdat het weer eens over iets anders gaat dan corona, de aandachts-schrokop die, gesteund door virologen, politici en media, de indruk wekt dat alle andere problemen erbij in het niet vallen: een ernstig misverstand.

In juni 2019 eiste toenmalig PvdA-leider Lodewijk Asscher een bedrag van 580 miljoen euro om de achterstanden in de beloning van leerkrachten in te lopen. Tevergeefs. Asscher had pech, hij kon corona nog niet in de strijd gooien. Corona is het toverwoord dat de miljarden doet stromen en dat van ‘begrotingsdiscipline’ iets lachwekkends heeft gemaakt. Dat het geld tegenwoordig gratis is helpt, maar dat was in 2019 niet anders.

De kracht van de huidige collectieve corona-obsessie werd duidelijk toen het kabinet woensdag bijna tussen neus en lippen door besloot 8,5 miljard euro beschikbaar te stellen voor het onderwijs. Dat geld is bestemd om de door corona veroorzaakte achterstanden in te lopen.

De coronamiljarden smoren een fundamentele discussie over de crisisaanpak. De werkloosheid neemt sneller af dan ooit, dus er lijkt economisch weinig aan de hand. Dat het door miljardenstrooier Wopke gesubsidieerde banen betreft, verhult de werkelijke situatie en houdt het volk nog even rustig.

Er komt een moment waarop de wal het schip keert en Hoekstra’s zuinige natuur – of die van zijn opvolger – weer de overhand zal krijgen. Bovendien kunnen niet alle bijwerkingen van de draconische maatregelen met geld worden weggemoffeld, het zijn er te veel en ze zijn te ernstig.

Al enige tijd vraagt een collectief van economen, bestuurskundigen en artsen aandacht voor een andere aanpak. Herstel.nl is een initiatief van onder anderen Barbara Baarsma (hoogleraar economie aan de UvA), Coen Teulings (voormalig directeur van het CPB) en Roland Bal (hoogleraar Bestuur en Beleid van de Gezondheidszorg in Rotterdam) – geen wappies. Zij vinden de schade die wordt veroorzaakt door de huidige kabinetsstrategie buitenproportioneel.

Het kabinet, zeggen Baarsma, Teulings c.s., laat zich eenzijdig voorlichten. En het kabinet niet alleen. De gevaarlijke gek Willem Engel mocht dinsdag even optreden bij Op1, maar verder wordt de toon gezet door een vaste selectie van virologen en aanverwante wetenschappers. Aan hun integriteit hoeft niet te worden getwijfeld, maar hun boodschap is een eenzijdige en gezondheidstechnocratische: alles staat in dienst van de coronabestrijding en de bezetting van de ic-bedden.

Het plan van Herstel.nl is door het informatiemonopolie van min of meer gelijkgestemden bijna bij voorbaat verdacht. Het collectief begint deze week met de campagne ‘Er is een plan waarmee Nederland open kan’. Op 1 maart al, zelfs. Basis is een tweesporenbeleid waarbinnen kwetsbaren beter worden beschermd door middel van het inrichten van veilige tijds- en locatieszones. Scholen, horeca en winkels kunnen weer open, de avondklok wordt opgeheven.

Premier Rutte kwam donderdag met de boodschap dat er voorlopig geen zicht is op versoepeling van de lompe lockdown. De avondklok is ook gered.

Het uitgangspunt van Herstel.nl: ‘Gezondheid is meer dan de afwezigheid van corona.’ Er komt onvermijdelijk een moment waarop een meerderheid van de Nederlanders dat zal beamen, laat de overheid er vast een beetje op voorsorteren.

Meer over