ColumnLisa Bouyeure

Gezellig met z’n allen naar een dode ree kijken

null Beeld

Petra had geduldig zitten wachten op actie en nu eindelijk een muis in het vizier. ‘Daar komt weer een kleine knabbelaar’, waarschuwde ze de andere kijkers van de Kadavercam, een livestream op YouTube waar sinds vorige week 24 uur per dag een dode ree te bezichtigen is. Het dier werd na een fatale aanrijding in natuurgebied de Gelderse Poort neergelegd, waar een webcam het ontbindingsproces registreert. Geïnteresseerden kunnen thuis via een scherm volgen wat daar zoal bij komt kijken.

null Beeld Still van de KadaverCam
Beeld Still van de KadaverCam

In de eerste week waren dat onder andere een buizerd, een vos, een steenmarter, een aantal ratjes en twee eksters. Er kwam een konikpaard met dreadlocks langs, een nachtelijk rund en een fazant met een glimmende groene kop. Het kadaver ging er elke dag iets kadaveresker uitzien, wat op een vreemde manier geruststellend was. Denk de moeder van Bambi maar dat Elton John zachtjes The Circle of Life in je oor zingt.

De dode ree is al de tweede van zijn soort die door initiatiefnemers Staatsbosbeheer, ARK Natuurontwikkeling en BuitenGewoon voor de camera werd gelegd. Met het project ’Dood laat leven’ willen ze duidelijk maken dat hoewel het in ons land niet gebruikelijk is om grote kadavers in de natuur achter te laten, er allerlei aaseters afhankelijk van zijn, zoals dassen, zwijnen, raven en de zeldzame monniksgier. Maar ook minder in het oog springende types als de (what’s in a name?) krompootdoodgraver en rimpelige aaskever.

Terwijl kijkers wat aarzelend de livechat binnenkwamen (‘Behoorlijk luguber als je het mij vraagt...’), is de ree in korte tijd verworden tot onlinedorpspomp. De Kadavercam-community wenst elkaar een goedemorgen en neemt dan de stand van zaken met elkaar door. ‘Zagen jullie dat’, aldus de enthousiaste Hinno, ‘die roodborst ging echt full on brutal.’ Of Gubbie, kort van stof: ‘FAZANT!’

Dat er genoeg animo is voor dergelijke livestreams, bewijzen ook de talrijke andere kanalen waarop dieren zijn te bewonderen. Zo kun je de wildcam van de Hoge Veluwe aanzwengelen, live meekijken met een groep vrije-uitloopkippen in Rhoon, de cavia’s van Stichting Cavia in de gaten houden of binnenkijken bij de Chinees-Rhenense reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen. Er kunnen Winterswijkse eekhoorns worden gevolgd, een lynxenverblijf in Finland, een akker in het Friese Ureterp en binnenkort ook weer broedende vogels van divers pluimage. En voor wie het allemaal iets minder gedomesticeerd mag, staat er in Transsylvanië een webcam die langslopende beren en wolven registreert.

Een enkele Kadavercammer is vooral gekomen om zich over de toegesnelde mens te verwonderen. ‘Wie wil er nou kijken naar een dood beest voor meerdere uren, hebben jullie soms niks beters te doen?’, aldus de sceptische Michel. Wellicht is het langs hem heen gegaan dat de homo internettus zich ook ruimschoots bereid heeft getoond om uren te kijken naar unboxing-video’s, oftewel soortgenoten die voor de camera pakketjes openmaken. Het levendige uitpakproces van een dode ree is misschien precies wat we nodig hebben om niet nog verder van onze oorsprong verwijderd te raken.

Meer over