Opinie

Gestampte muisjes zijn toch ook geen echte muisjes?

'Vegetarische kipstuckjes' of vega 'gerookte speckjes' van de Vegetarische Slager, dat mag niet meer. Die termen zijn misleidend, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Greenpeace-campagneleider Meike Rijksen vindt het goede reclame voor vegavlees, 'Henk en Ingrid' gaan het door de ontstane ophef ook eens kopen. Niet alle Volkskrantlezers zijn het met haar eens, al moet de NVWA het ook ontgelden. We verzamelden de scherpste brieven.

Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Beeld null
Kipstuckjes van de Vegetarische Slager.

Dit is géén gehakt

Meike Rijksen, campagneleider Greenpeace gaat nogal los over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA): hoe ze het aandurfden om 'gerookte speckjes' als naam op een vegaproduct te verbieden. Maar ze wil toch ondanks al het geneuzel de NVWA bedanken! Voor de reclame, voor alle media-aandacht voor vleesvervangers.

Dat deze club feitelijk zijn werk deed - controleren op misleidende aanduidingen voor voedsel - wordt voor de campagneleidster aanleiding een hele riedel af te steken over door vlees veroorzaakt leed. Er zijn echt wel ergere dingen om je over op te winden, maar dat kun je haar nog vergeven.

Minder vergeeflijk is de zinsnede 'Henk en Ingrid vragen zich vanavond af of ze toch maar eens 'kipstuckjes' van de Vegetarische Slager zullen proberen'. Dat is nou precies de reden waarom veel mensen zo'n hekel aan dit soort organisaties en de mensen die ervoor werken of zich ermee afficheren: als je niet net zoals zijzelf doet, wordt je van de weeromstuit voor Neanderthaler, PVV-stemmer of anderszins minderwaardig volk uitgemaakt. Dat 'Henk en Ingrid' is de term waarmee dit soort minderwaardig volk wordt aangeduid - en passant even aangevend dat de verlichte schrijver hier dus niet bijhoort.
Bram Meijer, Middelharnis

De bijdrage van Meike Rijksen van Greenpeace begrijp ik niet. Je wilt als vegetariër toch geen dierennaam in producten die je koopt. Ik heb ook nooit begrepen waarom vleesvervangers op vlees moeten lijken. Of heeft het te maken met de marketing van vegetarische slagers? Toch een beetje hypocriet.
Jacques Smits, Heerlen

Schokkend om te zien dat de NVWA het blijkbaar belangrijker vindt om het sympathieke bedrijf 'de Vegetarische Slager', dat een smakelijk alternatief voor vleesconsumptie biedt, dwars te zitten dan de dagelijkse misstanden in de vleesindustrie aan te pakken. Gifmengers in de pluimveesector zijn voor de NVWA blijkbaar (lange tijd) geen probleem, laat de Fipronil-affaire zien. Net als de schier eindeloze reeks voedselschandalen in de recente geschiedenis waar op grote schaal werd gerommeld met vleesproducten en dierenwelzijn. Maar oh wee als een verstokte vleeseter per ongeluk uit het vegetarische supermarktvak tussen de tofu en groenteballetjes 'vegetarische kipstuckjes' of een 'gehacktbal' zou pakken. Dan grijpt onze voedselwaakhond meteen in. Het lijkt er sterk op dat de NVWA op de schoot van de vleeslobby zit en dat voedselveiligheid en dierenwelzijn van ondergeschikt belang zijn.
R. Schreuders, Leerdam

Na 1 klacht moet 1 fabrikant de naam van vleesvervangers aanpassen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Hoeveel meldingen waren er ook al weer nodig voordat de NVWA in actie kwam toen het ging over voedselveiligheid (Fipronil)?
Irene Poort, Wagenpoort

Dat een kippenslager kippen slacht en een paardenslager paarden staat buiten kijf. Wat een vegetarische slager slacht blijft onduidelijk. Of dekt de naamgeving van dit beroep het vak niet? Met het bijvoeglijke naamwoord dat wordt gebruikt kan ik twee kanten op. Er vanuit gaande dat deze slager geen vegetariërs slacht moet het wel een slager zijn die vegetariër is. Of is de vegetarische slager toch gewoon een groenteboer?
Bart Schrier, 's-Hertogenbosch

Wie kent niet het schilderij van René Magritte met de pijp. Indachtig 'ceci n'est pas une pipe', is er voor de Vegetarische Slager nog altijd de mogelijkheid de producten te verkopen met op de verpakking: 'Dit is geen kip', 'dit is geen tonijn' en 'dit is geen gehakt'. Daar kan zelfs de NVWA zich niet vergissen.
Richard Koopman, Oss

Meer over