LEZERSBRIEVENDONDERDAG 2 APRIL

Generaal pardon examenkandidaten nu nodig

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 2 april.

Eindexamenleerlingen wachten op de gang tot ze het lokaal in mogen. Beeld Marcel van den Bergh
Eindexamenleerlingen wachten op de gang tot ze het lokaal in mogen.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

In het voortgezet onderwijs hebben we te maken met nieuwe regels, die niet zijn verzonnen omdat ze goed zijn voor welke leerling dan ook, ze zijn er om doden te voorkomen. Die regels pakken positief uit voor sommigen en uitgesproken negatief voor anderen. Het is namelijk niet zo dat sommigen geslaagd zijn en anderen nog moeten doen wat ze anders ook nog moesten doen: schoolexamens afmaken en eventueel herkansen.

Nee, degenen die nog niet geslaagd zijn, leven plotseling in een totaal andere wereld. Zij zitten thuis, volgen zo goed en zo kwaad als dat gaat onlinelessen, hebben soms zieke familieleden (van mijn mentorleerling die nog niet op slagen staat, hebben beide ouders corona), spanningen en zorgen. Voor die leerlingen doen scholen hun uiterste best om de schoolexamens volgens de regels af te nemen. Maar hoe dan? De maatregelen zijn verlengd. Scholen zijn langer dicht, maar de schoolexamens gaan door? Hoe kun je 1,5 meter tussen de pubers bewaren?

Ik heb veel bewondering voor het werk dat verricht wordt op school om te doen wat moet gebeuren, maar het is als muziek spelen op een zinkende Titanic.

Minister Slob, help! Verzin een oplossing voor álle examenleerlingen.

Justine Zuidgeest, Heemstede

Tante Jo (1)

Thuiszittend probeer ik een beeld te krijgen van Tante Jo. Wat een magnifiek karakter, ik voel een comedyserie op tv aankomen.

Dank Sander Donkers voor dit coronavrije hoogtepunt van de dag.

Ap van der Meulen, Heemstede

Diplomatieke blunder

Rutte en Hoekstra, wacht a.u.b. geen 75 jaar met excuses aanbieden.

Bernadette Huijbers, Maastricht

Reddingsboei

Ik schaam mij voor de (aanvankelijke) opstelling van Nederland in de Europese Unie over de weigering van financiële hulp aan de zuidelijke lidstaten. Alsof Nederland met een reddingsboei in de hand staat te kijken hoe Italië verzuipt en dan zegt: ‘Ja, maar waarom heb je geen zwemles genomen?’ Je gooit éérst de reddingsboei uit. Later ga je het maar over zwemles hebben.

Peter Lommerse, Almere

Reddingsboei?

Ik begrijp minister Hoekstra wel. Wij hebben in Nederland na 2008 enorm bezuinigd. Zo is bijvoorbeeld de pensioenleeftijd verhoogd tot 67 jaar en vier maanden en nog verdere verhoging ligt in het verschiet. In Frankrijk is de pensioenleeftijd in 2019 met veel moeite opgeschoven naar 64 jaar en nu vragen ze om een bijdrage voor hun problemen.

Zo bezien betalen de mensen in Nederland, die zich met moeite naar hun welverdiende pensioendatum slepen, voor de luxe om in Frankrijk, zelfs vóór je 65ste van je pensioen te gaan genieten.

Rob de Brouwer, ’s-Hertogenbosch

Saamhorigheid

Sinds de coronacrisis is uitgebroken vraag ik mij af waarom mijn gedachten steeds terug gaan naar de Tweede Wereldoorlog. Ik was een tiener die bij de Parool-groep ons illegale krantje rondbracht. Wat me opviel in die tijd was de saamhorigheid in het land: wij hadden contact met de andere verzetsgroepen zoals De Waarheid (communistisch) en Trouw (gereformeerd). Politieke verschillen vielen weg. Wij hadden immers allemaal hetzelfde doel: de mof, onze ­bezetter, moest weg.

Hetgeen me brengt bij de huidige toestand. Wij hebben op dit moment allen hetzelfde doel: het virus, onze gezamenlijke vijand, moet weg. En wat zie ik om mij heen? Diezelfde saamhorigheid als in WOII. Van alle kanten zetten mensen zich in voor de medemens, ongeacht afkomst, opleiding, et cetera. Dat is het positieve ­geluid in tijden van het coronavirus, in tijden van nood.

Lidy Blokzijl, Arnhem

Een lach en een zwaai

Gister kreeg ik mail van vriendinnen die op het Franse en Engelse platteland wonen. Allebei zitten ze in lockdown. Ik lees grimmige verhalen over schichtig boodschappen doen in hun spookdorpen met een door de autoriteiten gesigneerd papiertje, supermarkten die zijn leeggeplunderd en mensen die zich verschansen in hun huizen. Bang voor ‘de ander’, een vijand nu die het virus kan overdragen in plaats van een medemens.

Wat is het anders bij ons. Hoe zwaar deze tijd ook is, er heerst ontspanning. Een grapje bij de bakker, een hoffelijke passeermanoeuvre op het bospad, als een elegante dans, een zwaai of een lach op afstand: er is contact, dat geeft vreugde en kracht en dat is volgens mij de enige sleutel om het vol te houden. Rutte is nooit mijn politieke vriend geweest, maar wat ben ik blij dat hij niet kiest voor een ‘dit-mot-zus-en-dat-moet-zo’-samenleving. Dit mag met recht een ‘intelligente lockdown’ heten.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Basisinkomen

Is het geen uitstekend moment om per direct het basisinkomen in te voeren in plaats van het doolhof aan ­coronacompensatieregelingen?

Robert Henzen, Haarlem

Cipier

Ook vakbond FNV maakt zich zorgen over de vaders en moeders die nu ‘werknemer, ouder, leerkracht, cipier en opvoeder ineen zijn’. Cipier? Wat een angstaanjagende beschrijving. Haal die er maar uit. Wat mist? De ‘vrijetijdscoach’. Die eigen plekken waar kinderen hun kwaliteiten kunnen inzetten, hun grenzen verleggen, spelend en strijdend met anderen omgaan, andere volwassenen ontmoeten. Daar ligt een grote uitdaging voor ouders om hun kinderen iets te bieden dat dat een beetje kan compenseren.

Mieke Hoogstraten, Lelystad

Meer over