Lezersbrieven

Gemeente is opdrijver van huizenprijs

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 6 april.

Bouw aan Leeuwesteyn, aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal, verbinding tussen oud en nieuw Utrecht.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bouw aan Leeuwesteyn, aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal, verbinding tussen oud en nieuw Utrecht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Inmiddels is wel duidelijk dat de prijs van een huis wordt bepaald door de financieringsruimte van de koper. De kosten van een nieuwbouwwoning zijn in alle eenvoud de optelsom van de bouwkosten en de grondkosten. De essentie zit in de grondkosten, aangezien de bouwkosten redelijk constant zijn. De hoge prijzen van nieuwbouw zetten zich door in de prijs van bestaande huizen. Zo worden alle woningen duur.

Alle huizen in Nederland worden gebouwd binnen gemeentegrenzen en het zijn gemeenten die via hun bestemmingsplannen gaan over de woningbouw. Huizenkopers betalen via de grondkosten mee aan de infrastructuur van de wijk in aanleg: kruispunt, riolering, speeltuin, parkeren, kademuur, bestrating.

Men mag aannemen dat een gemeente zoveel mogelijk van de projectkosten in de grondkosten wil zien kwijt te raken, tot aan het onder de grond werken van hoogspanningskabels toe.

Daarmee is de gemeentelijke overheid de grote opdrijver van de grondkosten en dus van de prijs van nieuwbouwwoningen, en daarmee van de hele voorraad. Die hoge prijzen werken door in onder meer de ozb, de waterschapslasten. De overheid heeft dus belang bij hoge huizenprijzen. Woningzoekenden hebben het nakijken. Sparen kan niet op tegen de prijsstijging. En zo ontstaat een woningnoodgeneratie, net als na WOII.

Die woningnood duurde tot begin jaren 1970, ondanks dat productieaantallen werden gehaald tot 140.000 huizen per jaar. Bedenk dat we die aantallen nu bij lange na nog niet halen.

Arie de Klerk, Vlaardingen

Watermeloenen

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft aangekondigd niet meer met Rutte in zee te willen bij een nieuw te vormen kabinet vanwege de gebeurtenissen op 1 april. Dat lijkt principieel en integer, maar laten we wel ­wezen. Als Segers wel zou aanschuiven aan de formatie­tafel met zijn 5 zetels, treft hij daar zonder twijfel ook D66 met 24 zetels, plus abortus en euthanasie hoog in het vaandel.

In 2017 heeft Segers naar eigen ­zeggen al meloenen moeten doorslikken om mee te kunnen regeren met Rutte III. Deze keer konden dat wel eens, tegenover een nog veel sterker D66, watermeloenen worden. Door gebruik te maken van de situatie rond Rutte en zich bij voorbaat af te melden voor een nieuw kabinet met hem, heeft Segers zichzelf en zijn partij zo’n pijnlijke operatie bespaard.

Rosalie van Woerkom, ­Vogelenzang

Virusvrijheid

Na een dienst van vier uur in volle ­bepakking (lees: beschermende ­kleding) op de Huisartsenspoedpost op de speciale coronaspreekkamers las ik het stuk over Vrouwen voor Vrijheid (Zaterdag, 3 april). En denk aan de twee slechtste patiënten van de avond die doodziek en met hoge koorts en ernstig zuurstoftekort binnenkwamen en meteen door konden naar het ziekenhuis.

Ik denk dat juist het feit dat je adem inderdaad je anker is in dit leven, maakt dat mensen die eenmaal zo ziek zijn ook erg angstig worden door het virus. Dat zie je in hun ogen: doodsangst. Tegenover deze doodzieke mensen zijn mondkapjes geen ademafsluiting, maar de absoluut noodzakelijke bescherming van mijn luchtwegen zodat ik er morgen weer kan werken zonder anderen te besmetten of zelf ziek te worden. Toch ben ik ook moeder, gezegend met een ‘vrouwelijke vibe’ en ook bezorgd om de huidige studietijd van mijn kinderen. Maar gelukkig weten mijn dochters met hun feminiene energie en vrouwelijke verstand hoeveel schade het virus zelf aanricht in voorheen gezonde longen. En weten ze dat die gevolgen echt vele malen ernstiger kunnen zijn dan het ongemak van de huidige maatregelen. Zolang er geen verfijnde technieken zijn die zichtbaar maken wie besmettelijk is, moeten we roeien met de riemen die we hebben. De angst voor de overheid die onze grondrechten zou aantasten, waardoor zelfs FvD salonfähig wordt met een beroep op vrijheid, lijkt me meer schade aanrichten dan de angst voor het virus. Het laat ook zien dat het voor sommigen lastig is verder te kijken dan de eigen veilige achtertuin in de mooie villawijk.

Nina Müller, Den Oever

Boekverbranding

Mevrouw Bergsma van Moederhart verbrandt de boeken van Saskia Noort, nadat de schrijfster zich kritisch over deze beweging heeft uitgelaten (Zaterdag, 3 april). De definitie van Wikipedia: ‘Boekverbranding heeft als motief censuur op morele, religieuze of politieke gronden en is van alle tijden.’ In de recente geschiedenis zagen we dat onder andere bij: de nazi’s, ayatollah Khomeini, Pinochet, de evangelistische christenen in de VS (aanhangers van Trump). Voelt Bergsma zich thuis in dit gezelschap of heeft ze echt zo weinig historisch besef?

Sophie Smit, Den Haag

Essentieel

Tweede Paasdag denderden er weer flink wat vliegtuigen recht over Gouda. Toch opvallend, hoeveel er nog essentieel gereisd wordt.

Johan de Boer, Gouda

Minister Ton

Het interview met Ton van Haperen (Zaterdag & Opinie 3 april) roept onvermijdelijk op aan mevrouw Kaag: Kies, als nieuwe leider van ons land, deze man als minister van Onderwijs.

Vic Wendel, Roosendaal

Meer over