ColumnBetrouwbare Mannetjes

Gelukkig zorgden buitenlanders voor de broodnodige afleiding

Nu het wachten is tot we in Tunesië veters uit kinderschoentjes staan te trekken, kan je als Nederlandse regering misschien beter proberen een echte Europese crisis te voorkomen door eens als één man achter haar te gaan staan.

‘Best wel schrijnend’ vond-ie het. De loods zonder ramen, de kooien van gaas. De huilende kindjes, sommigen nog geen jaar oud. De jongsten die verschoond moesten worden door kooigenootjes omdat de bewakers ze niet mochten aanraken. Moeders die nog snel de veters uit de schoentjes peuterden, want je weet maar nooit wat die ukkies zich zonder ouderlijk toezicht in hun malle, kleine bolletjes halen. Ook Mark Rutte had het gezien.

Best wel schrijnend.

Pak ’m beet 23 wedstrijden hadden de Betrouwbare Mannetjes gekeken, en hooguit twee aardige potjes voorbij zien komen, toen we belandden in de discussie over dat andere belangrijke thema. Het door de CPNB voor de boekenweek gekozen ‘De moeder, de vrouw’ viel even helemaal verkeerd. Waren we soms in de jaren vijftig beland? En waarom in godsnaam twee mannen die dingen laten schrijven?

Gelukkig zorgden buitenlanders voor de broodnodige afleiding. Want niet alleen de VS, ook Europa bleek een acuut migrantenprobleem te hebben. Goed, het aantal vluchtelingen was dan teruggelopen van 1,2 miljoen in 2015, tot 390.000 in 2016, tot 40.000 in het eerste halfjaar van 2018, volgens de premier was het allemaal zo nijpend dat hij zelfs geen tijd had om wat vragen over de belastingdeal met Shell te beantwoorden. In Italië, waar minister Salvini liet weten het liefst alle Roma’s het land uit te flikkeren, weigerde de nieuwe populistische regering een boot met vluchtelingen. In Duitsland staan verkiezingen voor de deur van de Beierse Bierkeller en dus zocht minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer de immigratieconfrontatie met Angela Merkel. Nee, Europa wankelt en dus zou Rutte op de ingelaste minitop ‘bruggen gaan bouwen’ en zoeken naar een manier om het ‘business model’ van de mensensmokkelaars ‘een klap toe te brengen.’

Terwijl GroenLinks zich samen met de Partij voor de Dieren en de knutselaars van Denk tegen het populaire sentiment probeerde te verzetten, werd de partij door nota bene D66 ‘morele superioriteit’ verweten. Het CDA wees erop dat ze er inmiddels zo’n beetje alleen voor staan, nu ook Lodewijk Asscher deze week met een schimmige verwijzing naar sociaal-democratische waarden in het populistische reddingsbootje was gesprongen.

Nog geen drie jaar geleden werd VVD-migratiecoryfee Malik Azmani uitgelachen om zijn plan alle vluchtelingen aan de Europese buitengrens te parkeren. Inmiddels zijn we zover dat klinische woorden als ‘migratiecrisis’, ‘business model’, ‘opvang in de regio’, elk zicht op die arme stakkers ontnemen. Ondertussen benadrukte ­Donald Trump vanuit het land van de onmogelijke begrenzingen nog maar eens hoe immigranten de Amerikaanse samenleving ‘infecteren’ en gooide hij er en passant ook nog een leugentje uit over de Duitse criminaliteit, die door de open grenzen van die slappe troela explosief gestegen zou zijn. Waren we soms in de jaren dertig beland?

Hoewel we ons na een volle week Studio Rusland best konden vinden in het idee om wat heren (wij noemen een Jan Roelfs) te vervangen voor wat gelijkgeschikte dames, keken we wel link uit voor we ons in een discussie in de Nederlandse Letteren lieten meeslepen. Maar nu het toch zo nodig vrouwen en kinderen eerst moet zijn, wisten we nog wel iemand: Angela Merkel. In binnen- en buitenland onder druk gezet en niemand die het voor haar opneemt. Dan kan je zondag bruggen gaan bouwen, maar nu de lijn steeds iets verder opschuift en het wachten is tot we in Tunesië veters uit kinderschoentjes staan te trekken, kan je als Nederlandse regering misschien beter proberen een echte Europese crisis te voorkomen door eens als één man achter haar te gaan staan: die Mutti, die Frau.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Jan Roelfs. Ook best wel schrijnend.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over