COLUMNPETER DE WAARD

Gelukkig zijn revoluties noch jongerenbewegingen ooit ontstaan in Oxford, het mekka van het mondiale establishment

Peter de Waard Beeld f
Peter de WaardBeeld f

De naam Oxford betovert nog altijd de academische wereld. En als een hoofddocent van de universiteit van Oxford iets roept krijgt dat al snel mondiale weerklank.

Vorige week gooide de Belgische econoom Jan-Emmanuel De Neve, die daar als ‘geluksprofessor’ werkt, een knuppel in het hoenderhok. De Neve pleitte voor de invoering van een ‘coronatax’ die uitsluitend door ouderen – zeg vijftigplussers – moet worden betaald. Die moeten maar een extra bijdrage leveren van hun dikke pensioenen of van hun door anciënniteit (blijf zitten waar je zit) hoog opgelopen salarissen.

‘Jongeren hebben het minste baat bij de lockdownmaatregelen, want ze zijn voor het virus minder vatbaar’, betoogde De Neve op de Belgische televisie. ‘Er moet dus hopelijk een besef komen bij de oudere generatie dat jongeren zich aan het opofferen zijn, zowel economisch als op het vlak van mentale gezondheid.’ Ze lopen veel minder risico, maar mogen ook niet naar hun werk en moeten aan dezelfde bizarre regels van de anderhalve metersamenleving voldoen als ouderen. Daarom wil De Neve de solidariteitsgedachte inwisselen voor het profijtbeginsel – wie de meeste risico’s loopt moet ook het meest betalen. Dat geldt voor vele verzekeringen, waar bij soms jongeren (autoverzekeringen), soms ouderen (ziektekosten) het meest betalen.

De Neve denkt dat jongeren uiteindelijk niet bereid zullen zijn de coronafactuur te voldoen. ‘We weten dat onder jongeren vandaag de dag massaal ontslagen vallen. Dat kan leiden tot protest, plunderingen, het negeren van de regels bij een groep die niets meer te verliezen heeft.’

De Neve, zelf 40 jaar oud en auteur van het jaarlijkse World Happiness Report van de VN, roept jongeren hiermee op de barricades op te zoeken. Anders zijn ze veroordeeld nog een hele zomer thuis naar herhalingen van het songfestival met Lenny Kuhr en Abba te kijken.

Maar of het lukt, mag worden betwijfeld. Jongeren laten de coronacrisis gelaten over zich heen komen. Er is op sommige plekken wel eens sprake van enig hooliganism tegen de maatregelen als er weer een keer een illegaal feestje wordt georganiseerd. Van links naar rechts, van publiek naar commercieel, van populisten tot de elite, wordt er dan schande van gesproken. Zelfs in de jeugdcultuur zelf, bijvoorbeeld bij rappers, is er geen tegenbeweging aan het ontstaan die roept: ‘Het is na twee maanden mooi geweest. Maar nu de zomervakantie eraankomt, houden we ermee op. Wij eisen onze eigen festivals op en willen weer lekker klef in een disco op Ibiza staan.’

Gelukkig zijn revoluties noch jongerenbewegingen ooit ontstaan in het mekka van het mondiale establishment, waar 28 Britse premiers inclusief de huidige zijn opgeleid.

Misschien zou een econoom ook beter moeten weten: in plaats van generaties tegen elkaar op te zetten zou hij een pleidooi kunnen houden de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen.

Maar die boodschap scoort niet.

Meer over