Columnbert wagendorp

Gelukkig zal Prins Philip pas écht overlijden in seizoen 6 van The Crown

null Beeld

Prins Philip, de hertog van Edinburgh, een van de hoofdrolspelers in de prachtserie The Crown, is overleden. Hij was bijna honderd jaar oud. Hij zal vooral worden herinnerd als de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, die in de fraaie Netflixserie The Crown eveneens een prominente rol speelt. Philip, eigenlijk een Duitser die Battenberg heette, laat vier kinderen achter, drie zoons en een dochter, die enige bekendheid genieten, vooral dankzij hun aanwezigheid in The Crown.

Het overlijden van de hertog van Edinburgh was ook in Nederland groot nieuws. Het is niet direct duidelijk waarom. Het had vast en zeker te maken met het feit dat hij behoorde tot de beroemdste koninklijke familie ter wereld – de dood van de prins-gemaal van Zweden of die van Denemarken zal minder losmaken. Bovendien is er over de Zweedse of Deense koninklijke familie geen Netflixserie gemaakt, zoals The Crown.

Philip had vooral een band met ons land via zijn collega-prins-gemaal Bernhard. Met hem deelde hij een grote belangstelling voor natuurbescherming; beiden waren betrokken bij het World Wildlife Fund. Om de noodzaak van bescherming extra te benadrukken waren Bernard en Philip altijd graag bereid een tijger, neushoorn, krokodil of gnoe om te leggen. Philip was ook te gast bij de jachtpartijen die Bernhard organiseerde in de bossen rond Het Loo en die hele roedels nietsvermoedende everzwijnen noodlottig werden.

Maar sinds ik in september 1997 aanwezig was bij de rouwplechtigheden rond Philips ex-schoondochter Diana, weet ik dat er nog iets is dat de koninklijke dode onderscheidt van die van de gewone sterveling. In Londen heerste die dag de sfeer van een godinnenbegrafenis. De stoet die voorbijtrok aan de honderdduizenden langs de kant elektrificeerde de rouwenden, want de godin Diana lag in die kist.

Zoals we in The Crown konden zien maakte Philip deel uit van een gewone disfunctionele familie, maar wij accepteren dat ‘gewone’ niet. Wij lijken meer op de inwoners van het eilandje Tanna in de Stille Zuidzee dan we denken. Op Tanna, deel van Vanuatu, hangt het Kartomvolk het geloof in Prins Philip aan. De Prins Philip Beweging gelooft in het heilige verhaal van de zoon van een oude berggeest die afreisde naar een ver land, waar hij trouwde met een machtige vrouw. In 1974 bezochten Philip en Elizabeth het eiland en wisten de gelovigen het zeker: Hij was het. Philip ontkende niet dat hij het was, maar stuurde de inlanders na het bezoek een foto met handtekening. Daarmee was de laatste twijfel verdwenen.

Wat er na de dood van de zoon van de berggeest gaat gebeuren is afwachten; elke christen weet dat de dood van de godheid diens populariteit niet in de weg hoeft te staan.

In de aandacht die op radio en televisie aan het overlijden van Philip werd besteed, was vaak niet duidelijk of het ging om een terugblik op diens leven of diens rol inThe Crown. Ik had de indruk dat de grafredenaars zich vaker baseerden op de serie dan op het werkelijke leven van Philip – noodgedwongen, want wat weten we van die werkelijkheid? Weinig. Hij offerde alles op voor de liefde, las ik ergens. Maar ik vermoed dat die waarneming uit de pen van een scenarioschrijver is gevloeid.

Koninklijke families zijn de romans in een bibliotheek vol saaie non-fictie. De fictie van The Crown is de werkelijkheid geworden; zo is het rond de troon altijd geweest, sinds de allereerste koning zijn spiegelpaleis inrichtte. Het einde van de fictie is het einde van de monarchie.

Pas wanneer de hertog van Edinburgh in seizoen zes van The Crown de laatste adem uitblaast, zal hij echt zijn gestorven.

Meer over