ColumnAaf Brandt Corstius

Gelukkig komt er nu een programma dat desastreuze gevolgen kan hebben voor deelnemers én presentator

null Beeld

Als BN’er meedoen aan een programma is een risicoloze onderneming. Bij Wie is de mol? mag je wekenlang spelletjes doen, bij De slimste mens is iedereen na een dag alweer vergeten dat je er maar één aflevering in bleef, en ik heb na diepgaande studie de indruk dat de deelnemers van Expeditie Robinson meer te eten krijgen dan vroeger.

Gelukkig komt er nu een programma aan dat mogelijk desastreuze gevolgen kan hebben voor deelnemers én presentator, en dat is De geknipte gast van Özcan Akyol. Özcan Akyol gaat daarin BN’ers knippen en tegelijkertijd interviewen. Ik herhaal: knippen en tegelijkertijd interviewen. En dan zeg je: mijn kapper interviewt mij ook altijd, maar vragen hoe iemands vakantie was, is geen interview.

Of misschien denk je: die Özcan Akyol heeft vast een kappersdiploma, zijn haar zit altijd zo strak. Maar nee. Özcan Akyol heeft geen kappersdiploma; hij heeft als kind de tondeuse gehanteerd omdat dat goedkoper was dan de kapper, en voor het programma heeft hij een half jaar een kappersopleiding gevolgd.

De gevaarlijkste wegen van de wereld valt hierbij volledig in het niet. Ik wil niet generaliseren, maar BN’ers vinden hun haar heel belangrijk. Dat is logisch, want hun haar is altijd in beeld. Daarom zat Ruud Gullit vorige week nog bij Jinek om het stigma rondom haartransplantaties weg te nemen.

Als we kijken naar de kandidaten, zie ik er er maar eentje bij wie je met de tondeuse wegkomt: Siemon de Jong (bakker Abel). De rest zal ik even in professionele kapperstermen behandelen. Er zijn er een paar in de categorie ‘hou het maar gedekt’, dus dat is te doen: Thomas Erdbrink, Ronald de Boer en Jan Slagter. Al is Jan Slagter ook de baas van Akyol, dus dat lijkt me heel eng.

Dan heb je Rob Jetten: dat is zo’n klant die alles best vindt.

Maar vervolgens komen de uitdagingen: Loretta Schrijver, Astrid Kersseboom, Marlijn Weerdenburg en Suse van Kleef. Loretta Schrijver lijkt me een klant die altijd klaagt dat de kapmantel knelt en die iets wil met highlights en lowlights. Astrid Kersseboom vergt grote föhnkennis, want een pony recht en sluik krijgen is een studie op zich. Marlijn Weerdenburg heeft nonchalant Marilyn Monroehaar, en alle kappers ter wereld weten: nonchalant Marilyn Monroehaar is het moeilijkste wat er is.

En dan de lastigste: NOS-correspondent Suse van Kleef. Die heeft lang, dik haar met krullen en laagjes. Hier ligt een wereld van pluis op de loer, of dat Akyol er teveel afknipt tijdens een gesprek over de Brexit, en dan krijg je, weet ik uit ervaring, een grote bolle haardos.

En die mensen moeten nog op tv! Sterker nog, ze zijn uitgenodigd omdat ze binnenkort een première, prijsuitreiking of ander groot levensevenement hebben.

‘Er staat iets op het spel’, heet dat in Hilversum.

Meer over