Ingezonden brieven

Geerts gehaktbal is niet Hollands, maar hebben we te danken aan moslims

Gehaktballen met couscous en groenten. Beeld Getty Images
Gehaktballen met couscous en groenten.Beeld Getty Images

Brief van de dag

‘Ik neem wel een gehaktbal mee’, zei Geert Wilders tijdens het RTL Verkiezingsdebat tegen schrijfster Nadia Zerouali die hem had uitgenodigd om eens langs te komen om thee te drinken en couscous te eten.

Die Geert. Als er iets multicultureel is, is het de gehaktbal. Via Perzië, de Arabieren en Marokko kwam hij na de verovering van het Iberisch Schiereiland in de 8ste eeuw in Spanje terecht. En daarna in de rest in Europa. Net als het schaakspel trouwens, algebra, tandenborstels en (de voorlopers van) violen. En de universiteit. De oudste universiteit van de wereld staat namelijk niet in Bologna maar in Marokko, in Fez.

Dé Nederlandse cultuur bestaat niet, Geert en Thierry. Nederland is ontstaan in de tijd dat de Spanjaarden hun handen vol hadden aan de moriscos, onder dwang bekeerde moslims die in 9 april 1609 door koning Filips III per decreet het land uit werden gezet. Op precies dezelfde dag, 9 april 1609, werd onder druk van Johan van Oldenbarnevelt het Twaalfjarig Bestand afgekondigd in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. De Gouden Eeuw kon beginnen. Het protestantisme kon opbloeien. Mede dankzij de morisken. Maar ook mede dankzij de Turkse Ottomanen, onze andere bondgenoten tegen de Spanjaarden. ‘Onze gehaktbal’ bestaat niet. Net als algebra, vioolmuziek, het schaakspel, tandenborstels en universiteiten hebben we die te danken aan moslims.

Marjan Terpstra, Haarlem

Windmolens

Volgens Teun van de Keuken volstaan uitsluitend windparken op zee niet. Maar tegelijkertijd wil niemand ze in de directe omgeving. De plaatsing van windmolens dreigt zo stuk te lopen op zoevende wieken die omwonenden tot wanhoop drijven en op aantasting van het landschap.

Bij Kornwerderzand staan al 89 platforms in het IJsselmeer keurig in het gelid te wachten op hun turbines. Enig rekenwerk leert dat er op het IJssel- en Markermeer voldoende ruimte is voor wel 10.000 windturbines. Waarom dan toch volharden in de verdeling van 2.000 windturbines over alle regio’s? Bij elke voorgestelde locatie melden zich klagende omwonenden met reële bezwaren.

De voormalige Zuiderzee is bij uitstek de geschikte locatie. En dat zonder dat natuur en recreatie in het gedrang hoeven te komen. Met verende dempers is het mogelijk het geluid onder water te beperken en een slimme groepering laat vogels en mensen meer dan genoeg ruimte.

Huub Carbo, Heemstede

Filosofen

Politiek filosoof Josette Daemen vindt dat filosofen harder moeten schreeuwen. Alsof er nog niet genoeg schreeuwers zijn en schreeuwen ons verder helpt. Laat filosofen vooral vragen blijven stellen. Belangrijk en mooi.

Kees Faber, Groningen

Coronapaspoort

Wie zich niet laat inenten of geen negatieve uitslag van een test kan overleggen, mag niet overal meedoen. Logisch. De uitsluiting is, net als het ondergaan van de vaccinatie of de test, een keuze en dus vrijwillig. Iedereen die van plan is zich niet te vaccineren weet nu al dat de cafés, restaurants, festivalorganisatoren en theaters hun geen toegang zullen verschaffen. Wie dat met zijn volle verstand kan zien aankomen, moet bereid zijn de consequenties te dragen. En dat daar een bepaalde druk van uitgaat is ontegenzeggelijk waar. De boodschap is namelijk: wie zich niet sociaal gedraagt, plaatst zichzelf buiten de samenleving.

Rob van den Hurk, Eindhoven

Mondkapjes

Het einde van de mondkapjes nadert’, schrijft Sylvia Witteman. Hoera! De afgelopen weken waren er berichten dat gezichtsbedekking misschien wel blijvend zou zijn en daar werd ik somber van. Witteman verzint nooit iets, zoals ze zelf vaak zegt, dus is het waar. Ik stel me straks op ieder dorps- of stadsplein een vreugdevuur voor: afscheid van alle adembenemende lapjes met tijgers, libelles, bedrijfslogo’s, snotjes en korstjes, kieren om bacillen en virussen door te laten, zelfgemaakt of gelijkend op een maandverband. Maar dat zal wel milieuvervuilend zijn. Hoe dan ook, ik verheug me op alle knallend gestifte lippen deze zomer. En contact.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Leuke vrouwen

Wat een geluk voor mij als lezer dat de twee leukste vrouwen en schrijfsters van Nederland bij de Volkskrant werken: Cécile Narinx en Sylvia Witteman. Iedere keer weer als ik iets van ze lees, word ik vrolijk. Hoe Cécile over mode schrijft, wat een feest. Alsjeblieft koester deze vrouwen. Betaal ze goed, overlaad ze met complimenten en cadeaus, verwen ze tot op het bot en zorg dat ze altijd blijven.

Maaike Ritsema, Middelburg

Meer over